„Осемте джуджета 3“: 500 хил. евро изчезват през Спецпрокуратурата

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: Медиапул

Специализираната прокуратура е дала над 500 хил. евро на човек, който няма нищо общо с делото, по което са иззети. Парите не са останали у него, макар че е удостоверил с подпис, че ги е взел. Вместо това се оказали у адвокат, който се качил в “Мерцедес”-а на бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Това става ясно от третата част на разследването на на организацията “Антикорупционен фонд” (АКФ) – “Осемте джуджета”. В него е разказана историята на бизнесмена Илия Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори “Изамет”. Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петров. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг. злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров.

Иззетите от съпругата на Златанов пари са върнати на бизнесмена и бивш депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Пред АКФ той разказва, че бил потърсен от свой добър познат, който му обяснил, че бившият ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек, в момента кандидат за шеф на апелативната спецпрокуратура, го моли да се срещне с един човек. Ламбовски е закаран на ул. “Шандор Петьофи” в ресторант “Осемте джуджета”, ползван като офис от бившия следовател Петров. Там бизнесменът бил посрещнат от бивш охранител на Милчо Бонев – бай Миле.

“Въпросният господин ме покани вътре в ресторанта, където седеше г-н Петър Петров, с когото тогава се запознах и се видях за първи път. После разбрах, че бил известен и както Пепи Еврото. И още един господин с много силно телосложение, може би над 110 кг., който се представи като Иван. И след като ми беше казано, че това става със знанието и заедно с г-н Франтишек и също така, че г-н Гешев е информиран за това, което се случва, ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело”, разказва Ламбовски.

Парите са иззети от сейф на съпругата на Златанов – Юлия в рамките на делото, образувано по негов сигнал и след намесата на Петров. Засега няма дори формално обяснение защо прокуратурата решава да “върне” вещественото доказателство на Ламбовски, който няма нищо общо с делото, а твърди и че не познава Златанов, нито пък е наясно с неговите семейни конфликти и дела. Бизнесменът обаче казва, че е бил еднозначно заплашен да направи каквото се иска от него.

“Явно имаше информация, много така, задълбочена за мен, защото ми се спомена казусът отпреди 5 години, когато на мой автомобил беше за предупреждение закачена ръчна граната след сигнал, който пуснах към министър-председателя Бойко Борисов за пране на пари в особено големи размери”, казва Ламбовски.

След “предупреждението” в продължение на година е охраняван от Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Според него разследването по този случай не е стигнало до никъде.

Той твърди, че се е уплашил, защото Петров и другите двама мъже имали цялата информация за него, включително и данъчните му декларации пред НАП отпреди 7-8 години, в които декларирал големи доходи.

“Тоест аз с основание се изплаших, че трябва да свърша това действие, ако не, тези последствия не бяха само, пак казвам, свързани с икономически или други заплахи, а директно аз ги разтълкувах като заплаха за физическа саморазправа”, казва Ламбовски.

Два дни по-късно той отново отива в ресторанта, където подписва пълномощно на адвокат и документ, според който Ламбовски е дал на “отговорно пазене” 650 хил. евро на сина на Илия Златанов – Явор.

Именно този документ служи за оправдание прокуратурата да даде парите на Ламбовски, макар той да твърди, че не познава Златанов-младши. Парите всъщност са намерени у майка му, но не са й върнати.

Няколко дни по-късно бизнесменът отива в спецпрокуратурата.

“От другата страна имаше спряна черна S-класа, която, доколкото разбрах, е личният автомобил на г-н Петров, респективно може би на съпругата му, която се оказа, че е вътре в колата заедно с шофьор”, разказва Ламбовски.

Петров е женен за Любена Петрова, която преди няколко години доби известност покрай сдружението “План Б”, което организираше акции в подкрепа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и против председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ламбовски влиза в прокуратурата заедно с адвокатката, на чието име е подписал пълномощно. Парите са предадени на нея. Двамата излизат заедно, тя се качва в черния “Мерцедес”, а Ламбовски в своята кола. Името на адвокатката е Цветелина Цветкова, член на управата на “План Б”, чийто председател пък е съпругата на Петров – Любена.

На въпросите на АКФ тя отговаря, че е изготвила от името на Ламбовски молба за връщане на парите. Фактическото им предаване обаче станало чрез друг адвокат – Магдалена Мончовска, бивша секретарка на Петров в столичното следствие.

Парите са върнати с постановление на прокурор Кирил Пейчинов, който беше говорител на спецпрокуратурата. Освен това е и наблюдаващ по някои шумни дела като това срещу Ветко и Маринела Арабджиеви. Той е отказал коментар.

Схемата около иззетите половин милион евро поразително прилича на тази със златото. Според Илия Златанов ценният метал е иззет от сина му. Впоследствие обаче хората около Петров успяват да намерят документи, в които се твърди, че бащата го е купил от дилър във Виена. Така златото уж му е върнато с уговорката да делят наполовина. Ценният метал обаче остава у съпругата на Петров – Любена, твърди Златанов.

Формално прокуратурата образува разследване заради “Осемте джужета”. След това обаче маскирани полицаи нахлуха в дома на Златанов в София за претърсване. Там бяха открити златни и сребърни монети, като целта беше да се дискредитират твърденията на Златанов и да се докаже, че златото му е върнато. Главният прокурор Иван Гешев дори настоя за извинение от АКФ. Той обаче не коментира, че откритото в дома на Златанов е далеч по-малко от 35 килограма злато.

                                                                  https://www.duma.bg/

Предишна статия

Иван Тренев – “Операция история” – Истинският Христо Ботев!

Следваща статия

Държавата е ощетена с 1 000 000 000 лв. от сделката с БТК?

Други интересни