Вотът на недоверие сме ние!

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: БГНЕС

13 пореден ден на протести срещу кабинета “Борисов 3”. Исканията за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев не секват. Днес скандиранията отново бяха още от сутринта, а протестиращите застанаха пред сградата на Народното събрание, където очакван погром претърпя вотът на недоверие.

“Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън!” е един от слоганите на протестите тази вечер. 

20:00 ч.

Пред демонстрантите говори Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”. Площадът се изпълва с все повече хора.

.

19.00 ч.

Демонстрации има и паралелно в Синеморец. По-рано днес за това съобщи Евгений Дайнов. В момента се вижда как десетки хора се отправят към плаж Корал. 

18.30 ч. 

В момента пред рестопант “Осемте джуджета” се намират представители на Гражданско сдружение “БОЕЦ”. В рамките на по-малко от 30 минути в района на заведението са десетки души. Скандират “Оставка”.

На място се намира и правосъдния министър Христо Иванов.

 Хората започнаха да се събират там в 18.00 ч. – началният час на събитието“Масово пиене на евробира с Петьо Еврото” пред станалия популярен ресторант “Осемте джуджета”, след разследването на Антикорупционния фонд. 

Това е поредната такава инициатива на територията на страната, след “Масово ходене на охраняем плаж” в Росенец и “Масово пиене на кафе” пред хотел Берлин в столицата. 

.                                    На площад “Независимост” се събират все повече хора.

.

 Към 17:00 ч. движението по жълтите павета е нормално, а протестиращите са малобройни.

.

.
.

.

                                                     Снимки: БГНЕС

.
.
.
.
.

.

Движението по жълтите павета беше блокирано днес към 11:00 ч. и отново бе възобновено малко след 13:30 ч. Протестиращите дойдоха с книги и плажни чадъри. 

По време на вчерашните протести обстановката бе спокойна. До сбълъсъци с полицията не се стигна. Известен хаос имаше в по-късните часове, когато изненадващо протестът прерасна в шествие с неизвестна посока. Демонстрантите се отправиха от Министерския съвет към сградата на Съдебната палата, преминаха по целия бул. Витоша, а след това стигнаха обратно до сградата на Софийския университет. Протестът приключи пред паметника на Васил Левски. 

Протестът вчера беше първият целодневен протест. Той продължи над 12 часа.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията. 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). 

На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

https://frognews.bg/novini/jivo-den-13-protestite-votat-nedoverie-sme-nie-mutri-van.html

Предишна статия

ЗА ВЛАСТ И ПАРИ, ПРЕДАВАТ МАЙКИТЕ СИ ДОРИ!

Следваща статия

«ТРОЕ ВАС И ТРОЕ НАС… ГОСПОДИ, ПОМИЛУЙ НАС!»

Други интересни