„Господин Златанов, ще подписвате ли? Ако не, да си тръгваме?“

Автор: Няма коментари Сподели:

Весела Ивчева

Нотариус Весела Ивчева, един от героите във филма на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, се оказа длъжностното лице, чиито подпис стои върху документи от други скандални сделки. Общото в тях е сянката на корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски.

Мистериите около прехвърлените акции и цесиите за военния завод „Дунарит“, в които активен участник е офшорката „Виафот“, зад която пък се оказа, че стои адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, носят печата и подписа именно на Ивчева. Продажбата на друга офшорка на емблематичната за столицата сграда на Полиграфическият комбинат, където се настанява “Благоевград-БТ”, също се случва с нейния подпис. 

„Господин Златанов, ще подписвате ли? Ако не, да си тръгваме?“ 

С тези думи нотариус Весела Ивчева подканва бизнесмена Илия Златанов – рекетирания бизнесмен в „Осемте джуджета“ да не се бави с подписването на документите, с които трябва да прехвърли бизнеса си на Петър Петров –Еврото и съпругата му Любена.  Срещата е в Правителствена болница, където Златанов е заведен, защото едва след като подпише всичко на сина му да бъде направена хемодиализа и ще му бъде оказана спешната медицинска помощ, от която се нуждае. Към момента на случката младият мъж е с гърчове, но е оставен така. Срещата, по думите на Златанов, е в лекарски кабинет. Според нотариус Ивчева, това е честа практика, но за повечето хора е напълно ясно, че такава практика има когато подписващият е самият пациент, а не негов роднина. От разказа на Златанов става ясно, че нотариусът в болничната стая е напълно наясно със ситуацията, защото именно в нейно присъствие го уведомяват за състоянието на сина му. Разказът за тези събития звучат още по зловещо и когато научаваме, Ивчева съвсем скоро е получила приза “Нотариус на годината”, който й е връчен от изданието „Правен свят“,  което безспорно е от орбитата на издателя, бизнесмен, дарител и депутат Делян Пеевски. 

Оказва се, че това не е единствената скандална и зловеща „сделка“, която нотариус Ивчева изповядва.

 „Дунарит“, Бисер Лазов и „Виафот“ – офшорката на адвоката на Делян Пеевски 

През август 2016 г. дружеството на Емилиян Гебрев „Емко“ получава разрешение от КЗК да придобие контрол над „Дунарит“ чрез увеличение на капитала на прекия акционер  във военния завод – дружеството „Кемира“. Опитът да се впише увеличението на капитала на дружеството със 60 млн.лв. е блокиран от няколко иска на „Виафот Инвестмънт България“, собсвеност на офшорката „Виафот Лимитид“, с аргумент, че разполага с договор за залог на акциите на „Дунарит“, учредени от „Кемира“. Предполагаемият договор (съществуването му не е доказано дори в съда), с който Фрог нюз разполага, е с дата на сключване  7 януари 2015 г. Тогава управител на „Кемира“ е основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. От страна на „Виафот“ подписът е на Роман Венев, а двете дружества  се оказват  с регистрации на един и същ адрес – на бул. Цар Борис в ІІІ в София. Ако си спомняте през лятото на 2014 г. точно там бяха струпани спец части за безпрецедентната показна акция, оправдана със „сигнал за подготвяно убийство на Делян Пеевски, поръчано от Цветан Василев“. 

Освен всичко се оказва, че този договор за прехвърлянето на акции е таен, без да е ясно защо.  Освен това такъв договор няма в описа на предадената в следствието от Лазов документация през 2015 г., въпреки, че е подписан лично от него. На страниците на документа обаче ясно се вижда печатът и подписа на нотариус Весела Ивчева. В хода на съдебните дела около „Дунарит“ съдът поисква да бъде представен оригинал на документът, което така и не е направено и съдът приема, че такъв документ не съществува. До момента няма информация как нотариус Ивчева е подпечатала този договор. Интересно е, какво ли ще последва ако той е фалшифициран и там стои нейният подпис и печат.

.

От разследване на „Биволъ“ стана ясно, че зад офшорката „Виафот“ реално стои лично адвокат Александър Ангелов, който е известен най-вече като „адвокатът на Пеевски“. Във Фрог неведнъж сме писали, както за офшорката „Виафот“ и опитите й да превземе „Дунарит“, така и за адв. Ангелов – може да видите ТУК, ТУК.  

Нотариус Весела Ивчева валидира и следваща сделка от сагата с „Дунарит“, а това ясно се виждат и върху документите в Търговския регистър, с които вече офшорката „Виафот“ прехвърля своето вземане от „Дунарит“ АД на „ДиПи“ ЕООД. Сделката е за 22 млн. евро. Това се случва на 5 юли 2017 г. Договорът за прехвърляне, констативният протокол за уведомяване на „Дунарит“ АД и приложенията, които са неразделна част към него, са разписани именно от нотариус Весела Ивчева, а уведомлението до военния завод за новия кредитор е изпратено от личната й поща.   

. 

Припомняме още, че сградата на  бул. „Цар Борис  III“ № 195, в която е седалището на „Виафот“ бе прехвърлена от синдиците на КТБ не на кого да е, а точно на „ДиПи“, отново във връзка с цесиите за „Дунарит“. 

Любопитно е още, че офшорната компания „Виафот Лимитид“, е заличена в регистъра на Британските Вирджински острови на 1 ноември 2017 г., но претенциите й продължават да се защитават от кохорта адвокати в поредица от съдебни дела.  

 Проследяването на развитието на цялата история около продължаващите репресии срещу военния завод „Дунарит“, предхождани от поредицата цесии на ДиПи“ със синдиците на КТБ, те с  Държавната консолидационна компания, както и натравянето на собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев и негови близки  са не по-малко зловещи от историята разказана в „Осемте джуджета“. 

Полиграфията и „Благоевград –БТ“ 

Нотариус Ивчева се появява в още една интересна сделка, отново свързана с депутата Делян Пеевски. На 1 септември 2014 г. редакционната сграда и печатницата към нея са продадени от “Вестникарска група България” и “Медийна група България Холдинг”, управлявани от Венелина Гочева.  Купувач е учреденото четири месеца по еднолично дружество с ограничена отговорност “Карано Пропъртис България”. То се управлява от Виктор Веселинов. Към момента на сделката срещу неговото име в Търговския регистър фигурира една-единствена еднолична фирма “3 В Рейсинг”, занимаваща се с “техническо обслужване и ремонт на автомобили”, а негов собственик, според регистрите, е Лихтенщайн – Carano Establishment, регистрирана във Вадуц, (под № FL-0002.474.976-5).

И тази сделка е изповядана при нотариус Весела Ивчева. Общата стойност на сделката за двата имота е  15 млн. евро. В същия ден имотите са ипотекирани в полза на Търговска банка Д, която отпуска на купувача “Карано Пропъртис България” кредит от 8 млн. евро. Те трябва да бъдат върнати на финансовата институция до 10 август 2020 година. Другите 7 млн. евро за реализацията на сделката вероятно са осигурени от офшорния собственик на българското дружество. Само пет дни след продажбата на комбината купувачът подписва нов договор – за отдаване на сградите под наем. Той е за шест години, а наемателят е “Благоевград – БТ”, част от Групата “Булгартабак”. Срокът на наемния договор е изчислен перфектно – той изтича точно когато трябва да бъде върнат и кредитът към банката. Още за сделката може да видите – ТУК

Коя е нотариус Ивчева

Според официалната информация нотариална кантора „Весела Ивчева“, която се намира на ул. “Позитано” № 32, специализира сделки, свързани с банковото и корпоративното право, и има богат опит във вещното, семейното и търговското право. 

През 2011 г. Весела Ивчева и колегата й Румен Димитров са разпитани като свидетели по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, за когото са заверявали пълномощни. Обвинението към него  е за 16,78 млн. лв. неправомерно приспаднат ДДС. Нотариусите не си спомнят за какво са били пълномощните, които са заверили преди години, но са категорични, че са го правили в присъствието на Ковачки. 

Ивчева е Почетен председател на конкурса „Бизнесдама на годината за 2019“. Събитието се провежда на 16 януари 2019 г., а притежател на конкурса и негов основен организатор е Евгени Минчев. 

На тържествена церемония на 25-ти април “Правен свят” и Международен правен център (ILAC) отличиха за десети път изявени представители на юридическата професия у нас. Гласуването определи победител в категория “Нотариус на годината” да бъде нотариус Весела Ивчева. 

Екип Фрог Нюз 

Тук може да видите словото на Ивчева при връчването на приза. 

                                                           https://www.youtube.com/watch?v=i6Bx50mDUBI

https://frognews.bg/novini/notarius-osemte-djudjeta-validira-skandalni-sdelki-dunarit-poligrafiiata-svarzani-delian-peevski-dokumenti.html

Предишна статия

„Какво е държава без правосъдие и справедливост? Шайка разбойници и нищо повече“

Следваща статия

„О, спомняте ли си, госпожо“ – поглед през очите на Веселин Боришев (СНИМКИ)

Други интересни