Йончева коментира, че “има основания за притеснение заради двегодишната си история на разследване на корупционни действия, включително и по случая с Барселона”

Автор: Няма коментари Сподели:

Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП изпрати писмо във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на премиера Бойко Борисов към евродепутата Елена Йончева.

Писмото е във връзка с изтеклия запис на телефонен разговор, в който мъж, който звучи като премиера Борисов се заканва да “изгори” Йончева.

В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Елена Йончева се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери “Еврохолд”, споменаване на чуждестранни премиери в обиден за тях контекст, споменаване на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др. Разследващата медия Бивол установи по-рано, че записът идва от български IP адрес.

Самият Борисов постави под съмнение автентичността на записа и предположи, че е deep fake, но не поиска разследване.  По думите му “няма лоша реклама”.

Липсата на действия на българските власти се споменава и в писмото на Гарсия, които по нейни думи не предприемат действия за изследване на автентичността му и обхвата на заплахата.

В писмото на Гарсия до председателя на Европейския парламент се споменава, че според класация на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.

Гарсия отбелязва, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците и че “нещо е много сбъркано, щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване”. 

Шегата, че няма лоша реклама, иска да омаловажи казаното и предполага, че не е нужно да има формални последици за заплаха срещу евродепутат, добавя в писмото си Гарсия.

“Подобни заплахи не само насаждат страх у нея лично, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, подчертава Гарсия.

Испанският евродепутат призовава председателя на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо “независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол”.

Ще има ли последствия?

Запитана от EURACTIV България да коментира писмото на Гарсия, Елена Йончева, която освен български евродепутат е и бивш разследващ журналист, сподели, че очаква реакцията на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

“Задължението ми като евродепутат е да предупредя службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха която може да повлияе, както на моята работа така и на независимостта на институцията”.

Йончева добави, че в момента се обсъждат какви мерки да се предпремат, за да се гарантира сигурността ѝ като член на Европейския парламент. Тя напомни за зачестилите случаи с фатален край на разследващи журналисти, припомняйки трагичния случай с Дафне Каруана Галиция, която бе взривена в своя автомобил в Малта.

По отношение на записа, Йончева коментира, че се надява Европол да се заеме с експертизата му. А решението дали ще се обърне към белгийската полиция ще бъде взето след консултации в Европейския парламент.

Според Йончева, Европейският парламент приема сериозно заплахата, защото гарантирането на независимостта и сигурността на евродепутатите е и гаранция за независимостта на самата европейска институция.

Йончева свързва заплахата в изтеклия запис с действията си по отношение на корупцията в България. През последните 2 години тя е внесла шест сигнала в прокуратурата, по които и до днес няма никакво развитие. Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции.

Един от сигналите, внесени в българската прокуратурата от Йончева, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса все още няма.

Йончева коментира, че “има основания за притеснение заради двегодишната си история на разследване на корупционни действия, включително и по случая с Барселона”. 

Страховете идват и от извършено предупреждение от политик в българския парламент, който в личен разговор я е предупредил, че ако разследва случая с Барселона, ще има последствия.

                                euractiv.bg                    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Как да се спасим от паразитите?

Следваща статия

Обичам България и народа си с цялото си сърце!

Други интересни