Какво се случва обаче в България?

Автор: Няма коментари Сподели:

Там, където няма правосъдие, там, където липсва чувството за справедливост, където липсва чувството, че престъпниците могат да си получат заслуженото, там липсва и усещането за държава. Защото призванието на държавата е да защитава гражданите, да наказва тези, които престъпват законите, и да внася най-вече сигурност в обществото, всеки да знае, че законите са за всички. Всеки трябва да знае, че нарушаването им води до затвор, до осъдителни присъди, до санкции.

                      Какво се случва обаче в България?

Главният прокурор вместо да си гледа работата и проблемите на прокуратурата в последно време, се занимава с туитове и постове в социалните мрежи, както и едни безкрайни, безкрайни интервюта и брифинги. Винаги съм смятала, че работата на полицията, прокуратурата и съда е в съдебната зала, събирането на доказателства в разследването, а не в медийните изяви и интервютата. Защото резултатите от работата им, се вижда в присъдите, а не в интервютата.

Явно има нещо много сбъркано. Държавата се тресе от скандали и на фона на това главният прокурор се обяснява в туитър на някаква снимка дали е той или не. И обвинява в хибридни атаки. Това щеше да е много смешно, ако не беше жалко и показателно за това, което се случва в България.
Как може при всичките тези скандали, при цялото това ограбване на държавата, при мизерията на народа, виновните не само да не са наказани, не само да не са обвинени или разследвани, но и дори да ни управляват. 

Още по-лошото е, че хората виждат, че за милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. Това е много лошо, защото дава знак, че богатите, че тези с власт, не са длъжни и няма да спазват закона. 

Никъде по света това го няма. Всички знаем за известни фигури в политиката и обществото, в бизнеса, които дори получават по-строги наказания за нарушаване на закона, отколкото обикновените хора. Точно защото трябва да дават пример. 

Проблемът е, че усещането за липса на държавност и за разпадането на държавата и институциите, се наслагва все повече. Предлагам, ако главният прокурор се чувства чак толкова обзет от манията да се показва навсякъде по медиите, и да пише в социалните мрежи, да си избере друга кариера. Защото на българите им трябва друг прокурор – такъв като Джовани Фалконе, който да не се побои да тръгне срещу мафията.Image title

                                                                            Елена Гунчева                    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Може пък да сме извънземни щом все още оцеляваме, а?

Следваща статия

В лудницата на Борисов

Други интересни