Гостуване на Свами Дев Мурти

Автор: Няма коментари Сподели:

                       https://www.youtube.com/watch?v=-p-5rs4w6I8

Легендарният 108-годишен йога учител Свами Дев Мурти бе отново в България след цели 40 години. Той е известен с невероятни изпълнения като това да легне на натрошени бутилки, върху него слагат чугунена плоча, а върху нея се качва слон. 

Мурти може да задържи с ръце четири автомобила, които тръгват с пълна газ, да дърпа със зъби 20-тонен камион, както и през него да мине валяк.

През 1969 г. Дев Мурти пристига у нас и показва силата на йога с невероятни изпълнения. Една от неговите коронни атракции е островърхо копие от арматурно желязо, натиснато в корема или гърлото му, да се огъне като восъчно. Върти като перца и два огромни къса от стволове на дървета. Показва как може да владее мускулите на цялото си тяло. Много нашенци още помнят впечатляващите му изпълнения. Тогава Мурти иска да открие йога център и вегетариански ресторант в София, но соцвластите не разрешават.

Според йога учителя истинската цел на човека в живота е духовното развитие. Негови ученици са били учителят на Ганди, Неру и Индира Ганди. При посещенията си в Индия идват да се срещнат с него държавни мъже от цял свят и дори ръководителите на тогавашна Съветска Русия – Хрушчов и Булганин. В момента Мурти има редица школи по цял свят, а най-новата му идея е отваряне на школа в София. Посещението му в България е свързано с поредица семинари и практически занимания у нас. Ето какво още сподели легендарният йога учител:

„Здравейте, мое скъпо йога семейство! Много съм щастлив, че 40 години след моето завръщане отново има такъв интерес към йогата. Бях много изненадан тогава, че тук срещнах една 127-годишна жена, която беше вегетарианка. Искам да ви кажа, че вие, българите, трябва да мислите за себе си, за вашата кръв, за вашето тяло – всичко това трябва да е красиво. Аз искам да съм тук с вас – да помагам, да правим йога практики, да помагаме на децата да бъдат вегетарианци и здрави”.
Именно вегетарианството е в основата на учението на 108-годишния йога учител:
„Кои сте вие? Вие сте това, което ядете. Но запитайте се кои сте наистина – човек ли сте, демон ли, крадец, убиец… Кои сте вие? Толкова красиви човешки създания сте и толкова много харесвате животните – гледате ги, а след това обаче ги убивате. Животните правят толкова много за вас.

Например козата яде трева, а след това ви дава мляко. А вие след това какво давате? Водата и въздухът са безплатни, а вие какво правите – пушите цигари, с които получавате инфекции, ядете месо, пиете кафета, вино и всякакви подобни неща. Това, което ядете, това сте вие. Ако ядете пиле, вашето мислене ще е като на пиле, ако ядете прасета, съответно и вашето мислене ще е такова. Животните са наши добри приятели, от нашето семейство, а ние убиваме тези членове на семейството ни. Защо? Какво са ни направили? Решете за 40 дни да станете вегетарианци и ще видите колко красив ще е вашият сън”.

Вегетарианството е част от доброто здраве според философията на Смани Дев Мурти, но има още една причина, която води до човешките заболявания, а именно изправянето на човека на два крака по време на еволюцията. Според 108-годишния йога това води до натиск върху органите на човека, причинен от тежестта на горната част на тялото. Този проблем обаче може да бъде премахнат със специални упражнения.

„Ако имате четири минути време, аз мога да ви помогна да живеете 400 години. Ако стоите изправени с изправен гръбначен стълб и с четири минути практика, вие ще станете красиви и здрави. Всичко, на което уча, е от гледна точка на медицината, животните и човека”.
Накрая Мурти обобщи: „Вие животни ли сте или хора? Вие сте хора! Вашият гръбначен стълб е изправен, а не е наведен надолу, така че мислете високо, говорете хубави неща, давайте най-доброто на другите, а вие сте се навели и ядете животните. Как е възможно това… Къде отива красотата на човека?”

………………………………………….
ДОСИЕ

Свами Дев Мурти е роден в древния индийски град Чаниот, днес на територията на Пакистан. Семейството му поддържа йога школи и тази традиция сякаш предопределя бъдещето му. Още петгодишен той среща своя гуру Арджуна Дев, който го учи на медитации, крии (очистващи упражнения) и пранаяма (дихателни техники). Изучава санскрит, йога техники, аюрведа (индийска медицина) и джотиш (ведическа астрология).

След отделянето на Пакистан от Индия семейството загубва своята собственост, която притежава от поколения, и се установява в Делхи. Тук Дев Мурти продължава своето учене и образование. След интензивно обучение на 25 години Дев Мурти вече е усвоил многобройни йога техники и медитации. Изучил е в оригинал свещени книги на Индия като Ведите, Упанишадите, Махабхарата, Рамаяна и други древни текстове и с помощта на учителите си е извлякъл от тях дълбоко разбиране за живота. Намерил е своят вътрешен мир в дълбока медитация и е овладял напълно духа и тялото си. Придобил е духовните титли Махариши и Свами. Достатъчно съзрял, той се оженва и на практика показва, че един йога може да поеме отговорност за семейство и поколение.

Преди 50 години неговият Учител го изпраща на Запад. Тръгва за Европа пеш. С демонстрации за силата на човешкото тяло привлича вниманието и интереса към йога и извън границите на Индия. Създава школа в Германия с клонове във Великобритания, Франция и Италия, а неговите “Крокодилски упражнения” се включват в терапиите на редица болнични заведения. Те връщат еластичността и подвижността на гръбначния стълб и активизират кръвообращението. А гръбнакът според големия йога е изключително важен за човешкото здраве и уврежданията му са причина за повечето болести. Сега Мурти е съветник на индийското Министерство на здравеопазването по реализирането на йога програми.

………………………………………….
Преди 40 години казва: Хората тук много пушат, пият и боледуват!

„От 12 години искам да посетя България, защото тя е мостът между Европа и Азия. Имам йога училища в четири страни в света и искам да отворя йога училище и в София. Това е целта на моето посещение в България. Аз редовно отивам далеч от моето училище в Баден-Баден чак в Щутгарт, за да си купувам български плодове, зеленчуци и билки. Отдавна исках да дойда в България и сега виждам, че това е една прекрасна страна. По изобилие на плодове, зеленчуци и билки тя е на второ място в света след Хималаите. Но видях също, че хората тук много пушат, пият и боледуват. Вие просто се тровите с цигари, кафе и алкохол, а искате да бъдете здрави, спокойни и щастливи“.

………………………………………….
ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА И ЙОГИТЕ

Според Любомир Левчев пръстенът на прочутия гуру Сай баба убил Татовата щерка
 Медитацията и гладуването погубили както нея, така и духовния й съветник Евгени Немиров

През юни 1979 г. по покана на Людмила Живкова в София пристига на посещение йогинята Индра Деви. Провежда се 15-дневен курс за инструктори и ръководители на секция “Йога” в цирковата база. Той се състои от теоретична част – лекции, четени от Индра Деви, и практическа част – обучение по медитация и йогистки пози – асани.

Софиянката Люба Петрова и нейният съпруг Иван Петров присъстват на курса. Те са едни от първите йоги в България. С йога се занимава активно и публицистът Христо Гешанов, заради което си е навлякъл изключване от партията, но Татовата щерка му дава рамо в теоретичните и практическите изследвания.

“Дамата с тюрбана” е въведена в индийските духовни практики от писателя Богомил Райнов. Хората от нейния кръжец редовно се събират в дома на автора на “Голямата скука” и насядали в кръг и хванати за ръце, медитират с часове. След като се увлякла по йогата, Людмила започнала да прави специални дихателни упражнения, да пости, а когато поемела храна, гледала бързо да очисти тялото си. Накрая консумирала само зелен чай с прясно мляко и бисквити и това изтощило и бездруго пострадалия й от катастрофата организъм. Казано с думи прости, дъщерята на Първия се уморила от глад.

В средата на 70-те години духовен учител на Людмила Живкова става прочутият индийски йога Сай Баба. При една от последните им срещи гуруто подарява на “дамата с тюрбана” пръстен с тюркоаз. “Малко преди Людмила да умре, камъкът потъмня, което показва, че в него е имало отрова…”, довери преди време Любомир Левчев, който смята, че Татовата наследница може би е била убита с въпросното бижу.

Малко преди Живковата щерка в отвъдното се преселва и нейният духовен наставник Евгени Немиров, син на писателя-масон Добри Немиров. Той владеел до съвършенство йога-техниките, но по вреем на едно от поредните си “пътешествия в астрала” не успял да се върне в реалността. Намират го безжизнен, паднал на пода в лабораторията, която оглавявал. Официалната диагноза била инфаркт, но близките на Немиров-син и досега не вярват в това, тъй като приживе пращял от здраве и сърцето му била като на спортист.

“Първите йоги довтасаха в България в средата на 60-те години. Най- голяма сензация предизвика Жое Клемендоре. Той се явяваше в софийския цирк, където лягаше върху пирони и счупени стъкла, а тежкотоварни камиони минаваха през него.

Появи се няколко пъти и по телевизията, където за пръв път заговори за чистата и лечебна храна, за здравословното хранене, за физическата култура и прочее.

В България е имало единични хора, занимавали се с йога още в началото на века, но в нашето поколение йога навлезе чрез цирка през 1965 г. Д-р Жое Клемандоре пръв фокусира вниманието върху “чудесата” на йога. Последва го Махариши Дев Мурти”, припомня си видният астролог Апостол
Апостолов.

                                                                     Подготви Здравко ЗАПРЯНОВ

                                   Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/12983

Предишна статия

Скоро и в България хората ще осъзнаят, че няма нищо по-силно от волята на народа и най-после ще научат да отстояват техните права

Следваща статия

Време е за светлина!!!

Други интересни