За всяка една обществена поръчка може да се напише за Али Баба и 240-те разбойника

Автор: Няма коментари Сподели:

Методи Андреев

За всяка една обществена поръчка може да се напише за Али Баба и 240-те разбойника. Васил Божков е действал в съдружие с Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова. Но всичко се е разтурило след намесата на една корпулентна сила. Това каза пред Фрог Нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Ето какво още обясни той за скандалните разкрития на Божков:    

Г-н Андреев, днес хазартният бос Васил Божков попита финансовия министър Владислав Горанов „Къде са парите?“. Смятате ли, че случайно му се задава този въпрос?

Случващото се за премиера Бойко Борисов е като цугцванг в шаха. Ни напред, ни назад. Няма изход.  Ние всички имаме отговор на въпроса къде са парите, но все още не можем да го кажем, защото няма как да го докажем. След като го питат за такива огромни суми, значи няма смисъл Владислав Горанов да си плаща наем. Твърде дребно е за него.  Интересното е, че Васил Божков замени шаржовете с конкретни лица и това вече е сериозно обвинение. Това означава, че той определено казва: „Този направи това, онзи поиска онова“. Ясно е, че Менда Стоянова е имала приятел от разбойническата банда на Али Баба. Вече има достатъчно доказателствен материал да се започне едно досъдебно производство. Разбра се, че на тези срещи е имало и свидетели.  

Вие бяхте депутат от ГЕРБ. Когато гласувахте промени в закона за хазарта, на вас не ви ли светваше някоя лампа, че те се правят заради лобистки интереси?

Това е много деликатна материя. Вчера на шаржа се вижда, че  вдигнати ръце има от червената и синята част в парламента. То това е номера на този вид лобистки поправки. Ако не си вътре в технологията, няма как да се усетиш, че става дума за лобистка поправка. По този начин минават много такива поправки. 

Божков бил ли е предмет на разговор в парламента. Случвало ли се е депутати да коментират бизнеса му?

 Не, никога. Този човек го пази целият преход. Няма някой, който да не го е пазил. Той през целия преход е бил дундуркан от управляващите. 

Откъде тогава му дойде проблемът?

За първи път  пред нас се разкрива подобно престъпно съдружие, което е работило в ущърб на обществения интерес. Става дума за ОПГ, което си има глава, помощници и т. н. Поради някаква причина това съдружие се е разтурило. И сега тук можем да направим следният анализ. От публикуваните материали излиза, че премиерът Бойко Борисов, Влади Горанов, Менда Стоянова и Божков  са били съдружници. Всеки един от тях знае какво прави и защо го прави. Всичко са си уредили: едните са давали, а другите са получавали. Т. е нещата са вървяли по мед и масло. И изведнъж съдружието се разтурва. Защо, макар и добре работещо съдружие стига до това положение, питам аз? 

И какъв е отговорът ви?

Най-вероятно защото се е намесила една корпулентна сила, която изведнъж е настояла да получи нещо от един от участниците в това съдружие. И тъй като тази корпулентна сила е незаобиколим фактор в българската политика и финансовата ни система, съдружието се разтурва с всички произтичащи последствия за съдружниците. Такива съдружия не е имало само сега. Такива е имало много преди това. Да си спомним и времето на царя. Тогава нямаше ли едни данни и факти за подобни съдружия, разказващи приказки за Али Баба?! Законът за хазарта е един от законите, променян най-много. Това, което разказва Божков за мен е истината. Този типаж въобще не ми е симпатичен. Но проблемът не е в това. Важното е, че казва една нелицеприятна истина, която никой досега не е казвал в прав текст. На България не й върви на освободители. Сега очакваме един от заверата да издаде четата. Ако  у нас имахме нормално гражданско общество, нямаше да позволим да има разбойници и главатари на шайки. Ние стоим и гледаме какво ще каже Божков. А той казва това, което знаем – че ни управляват крадци. 

Какво очаквате да се случи при положение, че управляващите се правят на разсеяни за скандалните разкрития по техен адрес?

Божков премина една граница, от която няма връщане. Той ясно каза, че държавата се управлява от ОПГ. Сега трябва да даде неопровержими доказателства, така че нашата прокуратура да няма какво да направи. Тя сега ще започне да умува. Има и друг момент – излиза един човек и казва – този ми каза до отида при еди кого си. Той пък ми рече, че ще направим еди какво си. А третият ми каза, че ако ни даваш 20 %, работата ще върви. Иначе няма да стане. Това не е ли свидетел. 

Валери Симеонов започна да говори за бизнеса на Божков малко преди прокуратурата да го погне. Сега той  заговори и за друг известен бизнесмен – Вальо Златев. Ако следваме логиката, да очакваме ли и удар срещу него?

Валери Симеонов искаше преди година  половина да се спре рекламата на хазарта по телевизията. Той не искаше да се забрани хазарта. Нещата се промениха. Хазарта стана държавна дейност, но сега Симеонов не поиска да се спре рекламата. Някой защо не го попита на какво се дължи тази негова еволюция?  

Имате ли свое обяснение?

Да, след намесата на тази корпулентна сила, се  променя и неговата позиция.  А за Вальо Златев по-добре Симеонов да го питате откъде знае кой ще е следващият ударен. 

Едно време лидерът на РЗС Яне Янев казваше в аванс какви ще са действията на прокуратурата. Не намирате ли прилика?  

Безспорно е така, ние се чудехме откъде Янев разполагаше с толкова достоверна информация. Проблемът е защо всичко се прави по този начин. 

По кой?

Изглежда, че се действа по списък. И че не се прави за доброто на държавата, а заради пиар, например. Според мен зад всяка една обществена поръчка може да се напише за Али Баба и 240-те разбойника.     

                                                                                Интервю на Катя Илиева

Image title

https://frognews.bg/inteviu/metodi-andreev-pred-frog-korpulentna-sila-razturila-sadrujieto-bojkov-borisov-goranov-menda.html

Предишна статия

Кой уби Христо Ботев?

Следваща статия

Христо Ботев между легендата и историческата истина

Други интересни