Независим граждански щаб оглавява протестите в София и страната

Автор: Няма коментари Сподели:

По предложение на активни граждани и поради обществената нужда, протестът за оставка на правителството да е изцяло граждански и безпартиен, Възраждане приветства създаването на Независим граждански щаб.

В него може да се включи всеки гражданин, който има желанието, силата, постоянството и волята да се бори за промяна в управленския модел, нов обществен договор, промяна на управлението и правото на гражданско участие чрез референдуми. Очаква се подобни щабове да се активират във всеки град, в който има възникнала обществена нетърпимост към правителството на Борисов 3. Възраждане ще подкрепя тези щабове с ресурса, с който разполага, за да може заедно да продължим процеса на обединение на българите срещу управляващото статукво.

Припомняме, че на 14 май (първият ден след отпадането на извънредното положение) започна национален протест за оставка на правителството. Той е организиран от нас от Възраждане, като поканихме всички останали опозиционни партии да застанат до българските граждани в борбата им за достоен живот и граждански права. На площад „Народно събрание“, до сънародниците ни, обаче, застанахме единствено ние от Възраждане, с което подпомогнахме процеса на пробуждане на българския народ. Разбира се, управляващите не се поколебаха и насочиха целия полицейски ресурс срещу гражданите. Полицейският произвол беше факт. Много наши съграждани получиха актове, за които може да се свържат с Възраждане на имейл vazrazhdane@vazrazhdane.bg, за да получат съдействие при обжалването им.

В резултат на всичко случило се през изминалите 5 дни, гражданите проявиха желание сами да поведат битката с властта. Те не се демотивираха от репресиите, а се амбицираха да застанат начело на тази битка.

Политическа организация Възраждане уважи желанието на българските граждани да излязат на преден план със сформирането на граждански щаб, който да продължи протеста като безпартиен. Възраждане се стреми към обединение с всички останали, дефинирали себе си като опозиция, защото само така можем да достигнем до оставка на правителството, което е първата крачка от промяната. Ето защо, ние ще заемем подкрепяща, а не водеща позиция в протеста. Начело на него ще застанат българските граждани – част от Независимия граждански щаб.

Днес в 17:00 ч., протестът продължава на площад „Народно събрание“, като всеки желаещ да се присъедини към щаба може да го направи на място.

                                                      https://www.youtube.com/watch?time_continue=91&v=vyljwZEJZbo

На 14 май 2020 г. пред Народното събрание се събраха десетки хиляди граждани, обединени от общата идея за сваляне на престъпното правителство и борба за сбоводата на Родината ни!В името на България и водени единствено от идеята да защитим националния интерес, загърбихме своите партийни интереси.

 Ръководството на Възраждане изпрати официални покани за обединение и подкрепа до всички опозиционни партии, сдружения и неправителствени организации в страната. 

За съжаление обаче, нито една от тях не отговори на поканата ни и не ни подкрепи.Подкрепата на хиляди българи извън София и чужбина ни даде силата да продължим битката сами!

Тогава се случи нещо, за което бяхме готови, но гражданите – не.

Властовата машина се задейства и изпрати полицията да репресира обикновените хора, излезли за правото си да живеят нормален и достоен живот.

Хора от цялата страни ни писаха, че са спирани на входа на София и не са допускани да влязат в столицата. Други не бяха допускани до протеста. Проверяваха и записваха личните им данни. 

Последваха актове, глоби, заплахи, стигна се дори дотам, че служителите на МВР са малтретирали наши сънародници, поради една единствена причина – участието им в протест за сваляне на настоящото правителство!

В хода на протеста при нас постъпиха множество сигнали и писма от граждани и граждански организации с искане да дададем право на новосъзададен национален щаб да продължи организацията на протеста. 

Приветствахме идеята за създаване на национален граждански протест. Отново загърбихме интересите на нашата организация и в 5-ия ден на протеста обявихме, че считано от днес, 19 май, ние даваме място на национален граждански щаб да продължи нашето дело. 

Категорични сме, че заставаме до нашите съграждани и ще сме до тях в тази трудна битка!Надяваме се, че този щаб, със своята независима позиция, ще успее да организира повече граждани, а също и политическите сили, вербално деклариращи, че са против настоящото управление.

                                  Нека Бог да пази българския народ!

              Бойко, аз съм Бойка и те призовавам!

 Изказване на Бойка Анастасова – физиотерапевт на националния протест за оставка на правителството

Вече четири дни българите протестират. Протестират мирно, защото искат диалог с властта. Диалог, в който да кажат, че са за правото на българските граждани на референдуми, че искат нов обществен договор и нов управленски модел. Вече 4 дни диалог няма! Властта ги вижда, но вместо да подхване разговор, започва да разпуска „сляпо“ мерки, да залъгва с фалшиви обещания, да плаща медийни кампании.

Каква е целта: разединение на народа, още малко време на власт, още малко кражби, още малко абсурди. Абсурди като този, че финансовият министър съветва и обслужва частни бизнеси, абсурди като този, че моловете отварят, но училищата остават затворени, абсурди, в които един премиер нарича избирателите си „тулупи“, „негодници“ и демонстрира явно как ги вари като жаби, плаши с незаконни актове и заповеди, които противоречат на Конституцията. Заповеди, приети без да бъдат спазени закони, поради незнание, невежество и произвол от страна на управляващите.

Протестът пред Народното събрание започна на 14 май 2020 г. и ще продължи пети ден. Той е организиран от Възраждане, но е протест на българските граждани. Трибуна, от която те питат, подсказват, показват на властта, че не работи в тяхна полза и че няма да стоят безучастни, докато ГЕРБ вирусът убива тях, близките им и унищожава България.

Сред протестиращите, наречени от премиера „негодници“, има български деца – бъдещето, български пенсионери – хората изградили държавата, икономисти, работници, хора с най-различни възгледи, които имат трибуна, за да ги изкажат. Тук има мъже има и жени. Тук са и медицинските специалисти. Ето какво каза Бойка Анастасова, която е позната на всички от перваза на прозореца на старата сграда на Народното събрание.

„Аз се казвам Бойка и съм жена.

Искам специално да поздравя другата жена срещу мен с трикольора. Да Ви кажа – и аз нося само тази маска – бяло, зелено и червено. Не защото се страхувам от някакъв измислен вариант на пандемия. То няма епидемия, ние пандемия. Поздравявам Ви, колегата от първата линия! И аз Ви обичам! Имаме прекрасна дума – обич!

Ако не знаете какво означава името Бойка!? Означава да не се боя! Моето име Бойка. В руския вариант е мъжко, но все пак мисля, че достатъчно добре показвам, че съм жена. Тук съм, за да поканя мъжкия вариант – Бойко, да дойде тук при нас, да даде отговори на всички тези събрали се будни хора! Защото всички тези хора са се събудили. И може да не ви харесва, и може да не ви е удобно, но нас не ни е страх. Ние всичките сме Бойки! И нека застанем търпеливо и да го изчакаме! Той днес ще дойде! Бойко, заповядай при нас, аз съм Бойка и те призовавам! Ела, застани и имай честта! Имай честта да защитиш името Бойко, защото това е титла! Каня те да дадеш отговор. Защо нашият въздух е толкова мръсен? Защо нашите болници са търговски дружества? Защо нашите полицаи получават толкова ниски заплати? Защо тук има толкова безработни? Искам да попитам – защо моите колеги получават по-ниски заплати от чистачката, която ти мете жълтите павета?

Искам да попитам – защо вие, хора, му позволявате, защо му позволявате да трови вас и децата ви? Да ви трови в гняв. Да ви трови в омраза, когато може да живеете в любов и спокойствие. България ще пребъде само тогава, когато разберем, че „Заедно можем всичко“. Попитаха ме – аз политически ангажирана ли съм, когато твърдя, че „Заедно можем всичко“. Аз искам да попитам – колко от вас се поинтересуваха, колко пъти ни върнаха и ни казаха: „Това е политически въпрос“, „Някой трябва да поеме политическата отговорност“.“

Относно политическата отговорност – един от най-често задаваните въпроси на гражданите е: къде са останалите опозиционни политически партии?

Отговорът на Възраждане е: поканихме ги, но не дойдоха.

Поканени бяха от българските граждани и по тяхно желание, защото търпението ни свърши и защото този протест целѝ обединение, за да може всички заедно да получим оставката на престъпния и корумпиран режим. Защото ние имаме някои различия, но сме единодушни в едно – че ни управлява мафия, която е време да си ходи.

Днес българските граждани ще бъдат отново пред Народното събрание в 17:00 ч. Ще носят цветя, за да ги поднесат на Премиера с благодарност, че имахме „редкия шанс“ да ни управлява. С цветя ще го изпратим на заслужена почивка – консул в Барселона!

Днес българските граждани предизвикват вас, медиите, да публикувате този текст без редакция, той е тяхното обръщение към всички партии:

Уважаеми опозиционни политически партии,

Къде сте? Нали сте опозиция? Нали искате оставка? Защо не сте сред нас? Кои сте вие всъщност? Хора играещи театър или политическа патерица на управляващите, които ни убиват? Застанете днес до нас в 17:00 ч. на площад „Народно събрание“ и покажете, че сте опозиция. Ако не сте такава, не идвайте и заявете явно, че сте с тях – мафията, която ни убива.

Image title

                                                                             https://vazrazhdane.bg/component/content/article/8

Предишна статия

Мисли и размисли за протеста срещу управлението… Пламен Пасков

Следваща статия

Lluvia y Musica de Piano | Lo que tu necesitas , DUERMETE EN 10 MINUTOS

Други интересни