Българските прокурори, които ще работят за Кьовеши, ще са независими от Гешев

Автор: Няма коментари Сподели:

Прокурорите, делегирани към оглавената от Лаура Кьовеши нова Европейска прокуратура (ЕРРО), ще трябва да бъдат независими от националните си ръководители и от т.нар. постоянни камари, надзираващи дейността им за всяка страна.

Това заявява румънката в интервю за „Юрактив“, първото, откакто пое поста през октомври. Самата ЕРРО трябва да заработи до края на 2020 г., но се полагат усилия това да се случи през ноември. В разговора Кьовеши обяснява:

„От самото начало е изключително важно да имаме делегирани прокурори, работещи само на пълен работен ден само за ЕРРО. Мисля, че няма как да работим с прокурори с двама началници – приемащи инструкции от националните си шефове или от постоянните камари.

Второ, системата на постоянните камари гарантира влиянието да спре на това ниво. Имам известен опит с усилията да се влияе върху работата на прокурори. Ще бъдем в постоянен контакт с делегираните прокурори, ще ги подкрепяме и, ако трябва, ще ги защитаваме публично, защото съм сигурна, че работата им понякога ще предизвиква кампании за изнудване или тормоз. Ще работим като екип.“

В интервюто бившият ръководител на румънската специална прокуратура за борба с корупцията по високите етажи (DNA) обяснява какво са постоянните камари. Те „ще се формират от трима европейски прокурори от различни страни членки и ще надзирават разследванията в отделни държави“, отговаря Кьовеши на въпрос дали ЕРРО ще защити прокурорите си, когато бъдат подложени на политически натиск.

„За целта европейски прокурори от България, Франция и Германия, ще следят хода на разследванията в Румъния, например. Това ще направи много трудно всеки от тази страна да се меси в техните решения и само тази камара ще има власт да надзирава работата на делегираните прокурори там“, допълва Кьовеши.

Българските прокурори, които ще работят за Кьовеши, ще са независими от Гешев

На въпрос дали различната структура на прокуратурите в отделните страни ще се отрази на работата на ЕРРО, тя обяснява, че това е институция, независим не само от националните прокуратури, но и от правителствата, Европейската комисия, агенциите и структурите на ЕС. „Националните специфики не трябва да влияят на работата на делегираните прокурори, защото без това няма върховенство на закона и равенство на всички пред закона.“

Тя изчаква първо да се изясни бюджетът на ЕРРО преди да се определи кои ще са прокурорите ѝ. Предварителните разговори в 17 от 22 участващи в ЕРРО държави (България е сред тях) са започнали през януари. На всяка страна се падат средно по-малко от двама делегирани прокурори, което за някои от тях не било достатъчно.

„Появиха се идеи за почасово работещи прокурори. Но опитът ми показва, че ако ефективно ще разследваме финансови престъпления не е подходящо прокурор сутринта да работи за ЕРРО, а следобед – за нациоалната прокуратура. Това на първо място непрекъснато ще създава пробем с независимостта им – ако ще работят под две „шапки“, как ще им се търси отговорност, ако бавят случаите?“

Тя напомня, че ЕРРО е сложна структура със задача да защити средствата на Европейския съюз като разследва престъпления, свързани с финансови измами. „ЕРРО ще разследва трансгранични престъпления, особено престъпления, свързани с европейски фондове, престъпления с ДДС, както и корупция и пране на пари, ако тези два вида престъпления са свързани с основната ни юрисдикция“.

Кьовеши казва още, че по статут ЕРРО е длъжна да разследва всички докладвани случаи и не може да си избира дали да се заеме с някои от тях, но „всичко ще зависи от ресурсите ни. Ако имаме достатъчно ресурси, ще разследваме ефективно“.

Запитана дали разполага с достатчно финансиране и подкрепа от държавите, Европейската комисия и Европейския парламент, тя не дава пряк отговор, а казва, че дори да си независим като институция, ако нямаш силен бюджет, е много трудно да си вършиш работата. И дава пример за първоначалната оценка:

    • „С колегите ми опитахме да предвидим броя случаи, които ще получим от страните ченки. Основният въпрос в разговора за бюджет и ресурси е броят на делегираните прокурори. В този момент съгласно първоначалната преценка на Еврокомисията, ще имаме 32 ¼ прокрори. Да, ¼ прокурор, не е грешка. Изненадах се, защото никога не бях чувала за една четвърт прокурор.

    • На базата на статистиката, получена от страните членки, в първите дни на работа на ЕРРО ще получим около 3 хиляди случая. Очевидно е невъзможно да управляваш толкова натоварване със само 32 прокурори. (…)

    • Тези 3 хиляди случая са само вече регистрираните. Но ще получаваме и оплаквания от физически лица, доклади от европейски институции, така че броят ще бъде по-голям. В допълнение, очакваме всяка година да получаваме още по около 2 хиляди нови случая.“

Българските прокурори, които ще работят за Кьовеши, ще са независими от Гешев

                                                                                               © БНТ

Румънката посочва, че е много важно дали Европеската комисия ще направи добро и силно предложение за бюджета за 2021 г. Защото данни от някои държави вече показват, че там един-двама делегирани прокурори ще трябва да се занимават със стотици случаи. „Разбира се, броят им ще се определя съвместно от ЕРРО и националните власти. Но всичко зависи от бюджета. Ако Комисията определи бройката и се придържа към само 32 европейски делегирани прокурори, ще ни е много грудно да започнем работа и да сме ефективни.“

Кьовеши казва още, че „има достатъчно причини“ да смята, че юрисдикцията на ЕРРО ще се разшири и върху средства, отпускани в помощ на борбата с пандемията и икономическите последици от нея.

В разговора с „Юрактив“ Кьовеши коментира и решението преди броени дни на Европейския съд за правата на човека по неин случай. В него ЕСПЧ постанови, че Румъния е наршила правата ѝ като предсрочно е прекратила прокурорския ѝ мандат в DNA.

„Това е победа не само за мен и румънските прокурори, но и за магистраните в цяла Европа. Това решение е много важно, защото изяснява независимостта на прокурорите в цяла Европа и го прави имплицитно за всички в правораздаването, подсилва позициите на всички магистрати в Европа. То е с историческо значение, защото за пръв път ЕСПЧ разширява гаранциите за независимост на съдиите и върху прокурорите. Отсега нататък това решение ще защитава онези, които бранят от политическа намеса независимостта на правораздавателната система и върховенството на закона.“

Понеже ЕРРО трябва да заработи заедно с новия – и вероятно увеличен и гъвкав заради пандемията – 7-годишен бюджет на ЕС, Кьовеши казва, че това ще създаде повече работа на Европейската прокуратура. „Повече фондове и повече гъвкавост за употребата на еврофондовете за съжаление означават и повече възможности за измами и корупция.“

                                                https://www.dnevnik.bg/               https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Ако хванем и на детските въпроси да обръщаме внимание, къде ще му излезе краят…

Следваща статия

Я се огледайте!

Други интересни