„Заветът на Кубрат“

Автор: Няма коментари Сподели:

            Възраждане на българската историческа живопис по време на пандемия

13000 лева ще бъдат раздадени в подкрепа на българските исторически живописци

От Гергьовден, 6-ти май до Денят на българската писменост, 24-ти май ще се проведе дигитална изложба “Историческа живопис”.

Събитието се провежда с цел подпомагане на живописци, които творят своите картинина историческа тематика и по-конкретно античната и средновековна история по нашите земи.

От цяла България, както и от Русия, Казахстани Германия, художници участват в конкурса, свързана с историята по нашите земи. 

Организатор на конкурса е Исторически парк, който беше отличен с първо място с приз „Изборът на българите“ в годишните награди на Министерството на туризма за 2019 година.

Image title

Изложбата „Историческа живопис“ ще се проведе в два етапа.

Първият етап ще представлява онлайн с разглеждане и гласуване в сайта на Исторически парк https://ipark.bg/от 6-ти до 24-ти май 2020 година. 

Image title

Вториятетап, по време на който картините ще бъдат оценени от жури, ще се осъществи на място в Исторически парк, какъвто е бил и първоначалният замисъл на изложбата, а провеждането му ще бъде изцяло съобразено с извънредното положение в страната и вдигане на забраните за работа на туристическите обекти.

Оценяването ще бъде от жури от специалисти, както и от посетителите на изложбата (онлайн), като мнението и на двете журита (на специалистите и на публиката) ще са с еднаква тежест.

Всеки един човек ще има право да оценява по 3 картини. Общият награден фонд възлиза на стойност 13000 лева.

Сумите от 10000, 2000 и 1000 лева ще получат съответно победителите на първо, второ и трето място в конкурса. Всички останали картини ще имат възможността да бъдат закупени, от всеки, който е ценител и има желание също да подпомогне творците. Всеки, който желае да разгледа и гласува в изложбата трябва да заплати вход от 2 лева или 10 лева на сайта на Исторически парк. 

Билетът от 2 лева дава възможността изложбата да бъде разгледана в рамките на един ден. Билетът от 10 лева е валиден за целия период на изложбата.

Всеки притежател на билет ще има възможността всеки ден да гледа видео материал със специално създадено съдържание за конкурса, както и допълнителна информация относно създаване на една картина историческа живопис, до момента, в който тя се превръща в шедьовър. 

Image title

„Какъв е смисъла на съществуването ни? Питал съм много хора за отговора на този въпрос, но отговор досега не съм получавал. Минал съм дълъг път и винаги съм търсил отговора и за мен съм намерил такъв. Ние сме тук, за да създаваме, да подобряваме и да оставим нашият опит на следващите поколения. За добро или за лошо сме се родили българи и можем да живеем и оставим нашата следа само като такива. Вирусът е вследствие на неправилния живот, който водим и няма как винаги да решаваме проблема с ваксина. Можем само да оправим начина си на живот и едва тогава ще бъдем в мир и хармония. Изкуството и историятаса в основата на загадката за смисъла на живота. Нека заедно намерим отговора!“ –споделя Ивелин Михайлов, инициатор на конкурса и изпълнителен директор на Исторически парк.

В духа на думите на г-н Михайлов е и една от най-впечатляващите картинис тема историческа живопис: „Заветът на Кубрат“, претворена от българския майстор Мирослав Йотов.

Кубрат на смъртния си одър поискал да му донесат сноп стрели. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато бивали разпръснати, много лесно се чупели една по една. Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, защото разделени ще бъдат слаби и всеки враг ще може да ги сломи. 

Повече за събитието може да разберете на сайта на Исторически парк: https://ipark.bg/

Както и във фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/1396267213898384

Предишна статия

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПРОФ. МАНГЪРОВ – ЧАСТ I

Следваща статия

Любовта е истината в живота

Други интересни