Арестуваха хората, сигнализирали прокуратурата и ЕК за безобразия в АПИ

Автор: Няма коментари Сподели:

                      Мартин Димитров и Лиляна Деянова

Арестуваха петима души, които преди това сигнализирали за безобразия в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), свързани с въвеждането и експлоатирането на Тол-системата в България. Късно снощи в ареста са попаднали хората, огласили преди година как властта и държавата налага тотален монопол върху дейности, свързани със събирането на средства от тол-системата, както и нередности в изпълнението на договора за изграждане на самата система. Те са обвинени, че са действали като организирана престъпна група, която е злоупотребила с европейски средства, както и в данъчни престъпления.

Адвокат Николай Хаджигенов, който е поел защита на трима от задържаните – Лиляна Деянова, брат й Александър Деянов (по- известен като  бийтбоксърът SkilleR) и бизнес партньорът й Мартин Димитров, заяви пред екипа ни, че все още не се е запознал изцяло с материалите по делото. Държавното обвинение също не дава подробности за акцията и повдигнатите обвинения, като от ведомството обясниха, че това ще направят в началото на следващата седмица. До момента за другите двама души в ареста няма информация каква е връзката им със случая.

 Припомняме, че Мартин Димитров и Лиляна Деянова са удостоени с най-високия приз в софтуерния свят – наградата “Джон Атанасов”, за цялостен социален принос към България за създаденото от тях мобилно приложение за сигнали от граждани до общинските администрации.

 Преди година като съдружници в компанията “Телетол”  Димитров и Деянова организираха пресконференция, на която разкриха трудностите, пред които е била изправена фирмата им, спечелила конкурса да продава винетки, но не бе допусната до тол-системата и реално не изпълни проекта си да стане доставчик на винетки. Именно тогава се разбра, че АПИ упорито и категорично е отказала да им предостави достъп до системата с мотив, че не отговарят на общите условия, които в последствие бяха променени. На практика от думите им стана ясно, че само една фирма се е облагодетелствала от възможността да е доставчик на винетки. Още тогава бяха изразени опасения, че  държавната пътна агнеция прави всичко възможно, за да толерира конкретна фирма, близка до човек от властта. Димитров разказа как са били посъветвани да „говорят с хора, иначе няма да стане“. 

Това за което младите предприемачи алармираха обществеността и институциите бе, че някой иска да вземе пътищата ни на концесия, а с това е застрашена и националната ни сигурност, както и че конкретни хора оказват натиск върху АПИ.
 
През лятото на 2019 г. Деянова и Димитров сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. От прокуратурата досега не са съобщавали какво са предприели по техния сигнал. Няма информация и от Еврокомисията дали е правена проверка по жалбата им. 

В сигнала им до прокуратурата в над 100 страници от дружеството описало перипетиите си, както и начините, по които държавата е действала или бездейставала за да парира техните бизнес начинания.

Във Фрог нюз е публикувана информация и документи, свързани със сигнали за нередностите при въвеждането на тол-системата у нас. Може да видите подробности ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

 Любопитно е, че срещу Лиляна Деянова, която също като брат си има известна музикална кариера под артистичното име ЛиЛана и Мартин Димитров започна активна очерняща кампания в медиите близки до депутата от ДПС и издател Делян Пеевски още тогава. Двамата съдружници алармирали европейски институции за случващото се в страната ни. Някои медии свързват компаниите и конкретно Лиляна Деянова с Васил Божков. Адв. Хаджигенов обаче обясни, че в  материалите от прокуратурата засега няма данни за конкретни връзки между тях.

 До момента от прукуратурата са съобщили, че става въпрос за група от 5 лица, която незаконно е усвоявала европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Петимата обвиняеми са задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура. На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции. При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според прокуратурата групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от Деянова, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.


                                                                                                      Фрог Нюз

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-horata-koito-signaliziraha-prokuraturata-bezobraziia-api.html

Предишна статия

Доц. Атанас Мангъров: В новото очакване на пика…

Следваща статия

Маскарад…отново Ганкино хоро!

Други интересни