ПЕЧЕ СЕ ПОРЕДНА АФЕРА – ЗА 200 МИЛИОНА…

Автор: Няма коментари Сподели:

Държавната Българска банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Covid-19, съобщава банката на своя сайт.
https://bbr.bg/bg/n/chetiri-banki-zapochvat-otpuskaneto-na-bezlihveni-krediti-za-fizicheski-lica
.
Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.
.
И четирите банки по моята оценка не са в много добро състояние.
Две от тях имаха тежки проблеми с надзорната проверка на Европейската централна банка зарази много лоши кредити и недостигащ капитал – Инвестбанк и Фибанк (Първа инвестиционна банка – ПИБ).
.
**** ПИБ два пъти е спасявана от фалит от държавата и още не е изпълнила изискванията, които й бяха поставени, за да намали рискът от срив.
Ще отбележа, че Живко Тодоров влезе като Изпълнителен директор в Борда на държавната банка за развитие след уволнението на шефа й Маврудиев. Той е доскорошният финансов директор на ПИБ – частната банка, която сега ще получи това финансиране.
**** Инвестбанк на красавицата-сервитьорка Петя Славова (генералският кръг в БСП „Монтерей“) нашумя в скандали с нейни клиенти, на които влоговмете им бяха изпразнени. В началото на февруари тази година акционерите на банката взеха решение да увеличат капитала, вкл. и чрез сложни финансови инструментариуми, за да постигне изискванията, на които трябва да отговаря. Част от дългово-хибридните инструменти (заеми, взети от банката) ще бъдат преобразувани, като вместо връщането им отпусналите ги ще получат акции на банката.
**** Общинска банка е известна като банка, свързана със скандалния енергиен олигарх Христо Ковачки (прочул се наскоро с италианския боклук на тамошната мафия – виж моя пост с видеото със задържания влак от 11 декември, както и по-късните ми постове, додели до ареста на министър Димов (онзи ден беше освободен).
Общинска банка наскоро нашумя със скандала за в Държавната банка за развитие и заема й от 75 млн. лева, с които се откупуват лоши нейни дългове.
.
Интернешънъл Асет Банк е банката на борческата групировка СИК, която е тясно свързана с премиера ни.
.
Решението на правителството за тази програма е МС № 257 и е от 13 април. Но е официализирано на 14.04.2020 г.
По закони и правила трябва да се публикува в „Държавен вестник”.
Но не го търсете там. В нито един от излезлите досега броеве го няма!
Невъзможно е да е обявено за секретно, защото в него липсва каквото и да е държавна тайна.
Но има афера. Видяхте я от списъка на банките.
То и затова Решението е с две различни дати – хем е взето на 13 април, хем в редица държавни документи фигурира като взето на друга дата – 14 април.
 ––––––-
                                                      Аферата
––––––-
Въобще не става дума за гарантиране от Българската банка за развитие на кредитите, които гражданите ще теглят от тези изброени банки.
Става дума за тяхното скрито, потайно субсидиране с пари от държавата, за да си вържат финансите! И затова Решението на Министерския съвет е потулено.
Това субсидиране можеше да се извърши и легално от БНБ заради системна опасност за финансовия сектор на България. Можеше да се направи и от правителството, но то не желае обществен и европейски контрол.
Затова нелегалното е много необходимо – за програмата, за правилата в нея, за контрола върху изразходването на сумата.
Става дума за двеста милиона лева.
Защото никой няма да знае какво в действителност е стигнало до гражданите като пари по безлихвени кредити освен отчетеното в разни справки, а всички знаем как се правят и създават те. И какво е дадено като пари на четирите банки.
***
***
Преди два дни, на 22 април пуснах призив да се подпише петиция за създаване на публичен регистър как се изразходва всеки лев и всяко евро от милиардите за борбата с епидемията в това тежко време.
Благодаря на подписалите я веднага след призива ми над 400 човека.
Петицията, ако събере стотици хиляди подписи за този регистър, той ще бъде наложен от ЕС на родните мошеници – властници и банкери.
И ще се краде по-малко, което значи повече пари за държавата, за гражданите й, за почтения бизнес.
Отново ви призовавам за подпис!
                                                    https://www.peticiq.com/stats.php?id=262297

                                                                                        Григор Лилов                                          Image title                                                                                 https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Отдавна спрях да вярвам на глупостите им…

Следваща статия

ПРОПАСТ, ПЪЛНА С ТИШИНА

Други интересни