ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ – ВСЕ В ТИЯ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Не слушай думите им, а следвай пътя на парите!
Това е стара максима, за да се разбере къде е истината.
Да я видим чрез парите в актуализирания онзи ден държавен бюджет, пометен в извънредния брой на „Държавен вестник”.
.
Почти всички приходи са орязяни средно с 8.3% до 10%. Това подсказва икономическите очаквания след епидемията – свиване на икономиката с една десета част. На този фон обаче сумата на акцизите е паднала едва с 5%.
Изводът може да е само един – след епидемията горивата, алкохолът и цигарите ще струват по-скъпо заради облагането им с по-високи ставки. 

Казвам далеч по-скъпо, защото и тяхното потребление ще падне с около 10%. В резултат – очаквайте нови техни по-високи цени средно с 5,5-6%., както негласно се вижда в бюджетните разчети.
.
Като цяло намаляването на парите в държавната каса е с 2 милиарда лева
Очаквах и разходите на държавата да се посвият навсякъде, където не са крайно необходими. 

Да, ама не. Харчовете за държавния персонал си остават същите – 5 милиарда и 783 милиона лева.
Капиталовите разходи и придобиването на дълготрайни активи и тези за ремонти също са си останали същите. Имах си хас – та нали в обществените поръчки е големият келепир и големият комисион за властниците. (както посочих в др. постове, със Закона за извъденото положение отпадна изискването за декларации за конфликт на интересите и др. мерки, които поне малко поозаптяваха грабежът)…
Единствените пари, които са с по-голям разход в актуализирания онзи ден вариант, са парите за лихви. Логично е – България ще взима нови дългове.
.
––––––––––––––––––-
Обаче е нелогично и неестествено да няма нито лев повече отделен за здравеопазването. Все едно, че епидемия няма, все едно, че не се води борба с нея!
При по-внимателно вглеждане се вижда, че има преструктуриране на здравните разходи. Вече и вие го виждате – обикновените болници и лекари, които не се занимават с короначумата, ще получат 80% от заплащането, което им се дължи, понеже заради епидемията ей на, пациентите им били намалели.
––––––––––––––––––
.
Кой знае защо, в тази равносметка няма и помен от европейската безвъзмездна помощ за справяне с Короначумата..
.
                                                 ДЪЛГОВЕТЕ
.
Господи, като не харчат повече за здравето на нацията и борбата срещу Короначумата, тогава за какво ще се взимат тези нови огромни дългове?!
Малко над 1 милиард и 400 милиона лева отиват допълнително за Общественото осигуряване. Нормално е – това са пари за схемата 60/40 и помощите за безработните от една страна, а от друга – за компенсиране на по-малко постъпващите осиг,рителни вноски заради многото освободени служители и работници на фирмите.
.
С други думи равносметката, която преди беше на плюс с 62 милиона лева, сега излиза на минус с 3 милиарда и 450 милиона (2 млрд. по-малко приходи в бюджета и 1.45 млрд. повече разходи – субсидии за осигуряването.)

Но вместо таванът за дълга да се увеличи с тази сума – 3.45 млрд., той расте с 10 милиарда. С 10 милиарда бюджетът ще се крепи от външни заеми. Въпреки че дефицитът му е 3,45 млрд. , се взимат едни 6 милиарда и 550 милиона отгоре. Къ м тази сума трябва да се прибавят и държавни гаранции за милиард по заеми, дадени на Българската банка за развитие.

Защо така ще расте дългът?
Защото ако не вземем този дълг, ще трябва да обявим фалит!

                                          БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ

Ще ви кажа защо!
Защото в началото на миналата година държавата за пореден път свърши парите. През 2015 г., както знаете , отново свършиха парите. И тогава се взме заем от 8 милиарда евро (15.7 милиарда лева равностойност) от големи международни банки. За тези години – 2015, 2016, 2017, 2018 парите баха изхарчени. Касовата сметка на бюджета за посочените четири години формира дефицити от 15.7 милиарда лева – т.е. толкова, колкото взехме назаем.
(Виж мой пост от 7 януари 2019):
БЮДЖЕТНА РАВНОСМЕТКА: МИНУС 2.176 МИЛИАРДА. И ЕДИН БОЙКОВ БРАТОВЧЕД С ЕДНА ОФШОРКА.

Затова през 2019 отново се посегна към заемите.
За да не се стряскат хората и да изглежда България благоприлично, всички тези пари се оформяха през Българската банка за развитие (онази със скандала за 75 млн. и шефа й Стоян Маврудиев, който продължава заедно с Борда на банката да си стоят в креслата и да я управляват, въпреки уволнението им от Бойко Борисов).
.
В тази банка става дума за наистина много пари – например половин милиард евро са средствата на различни чуждестранни банки и фондове, 1.5 милиарда евро са парите, които са дадени от Китай и т.н.
Но дойде Кораначумата и изведнъж по света затегнаха рязко финансовите правила. Парите започнаха да стават кът и да не достигат на всички.
И България се изправи на нокти.
.
_________________________
Короначумата започна да променя и правилата на голямата геополитическа игра.
Концерните и банките, които диктуваха световната политика, отстъпиха на заден план пред обществените интереси. На фона на рухването на световната икономика вече никой не желае да дава пари ей така – само заради едните печалби и заради едните голи декларации във вярност до гроб и спазена проформа проевропейска и проатлантическа политическа линия.
Световната криза се оказа и криза на родния геополитечески модел на елита ни – стъпил едновременно на два стола – западния и източния.
________________________
.
Пред България изведнъж наред с образа на Чумата с косата се изправи и озъбения призрак на държавния фалит…
.
                                                ТРЕСКАВА СУЕТНЯ
.
Премиерът се разтича, за да осигури спешно пари за ахерите и за да не влезе страната във финансово-иконовическа катастрофа, която ще ги погребе.
.
Ето какво направи той:
*** 18 март разговор с китайския премиер Ли Къцян за нов заем освен онзи дадените от 1.5 милиарда. Учтив отказ…
**** 27 март разговор с немския канцлер Ангела Меркел и с австрийския канцлер Себастиан Курц. Пореден учтив отказ…
**** 28 март Разговор с „нашия човек” – Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Фондът задели 1 трилион долара за борба с епидемията. Но както тя обясни на Борисов, дори и тя като шеф не може да наруши заради България правилата за отпускане на пари. Т.е. някои разходи за големите строителни афери, чиновническите заплати и др. ще трябва да се отрежат, за да получи страната ни финансиране. Рязък отказ от премиера от този вариант.
**** 30 март от немай къде вече се предлага актуализация на бюджета, за да се вземе нов държавен дълг – вече официално и покрит с държавните активи, за да се спаси ситуацията…
**** 31 март: разговор с петролните шейхове от Абу-Даби. Учтив отказ от тях – те нямат доверие в плетежоспособността на България…
**** 31 март Борисов разговаря по телефона с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Пари няма, но Южна Корея щедро ни отпуска тестове и маски, макар че тя самата се нуждае от тях.
**** 1 април: разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Отговор – да ви видим какви ги вършите, защото засега не сте нито западни, нито демократи (цитат от съобщението за казаното от Помпео) „Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза в следствия на коронавируса“
**** 4 април: разговор с израелския премиер Нетаняху, за да убеди еврейското финансово лоби по света да даде някое евро и някой долар на България. Безуспешен.
**** 6 април: вижда се, че няма изход и затова временно отложеният покрай тези разговори за актуализация бюджет се вкарва в парламента, записват новия държавен дълг в него като гаранция за бъдещите ни кредитори. Записват, макар и със скърцане на зъби и по липса на др. възможност онези, които наистина могат да дадат пари – международните финансови институции (чл. 68, ал. 2)
**** Междувременно ЕЦБ (Европейска централна банка) и Еврозаната отпускат на дъргавите-членки трилинои евро за стабилизиране на икономиките и борбата с короначумата.
**** 10 април: понеже се размириса на много пари, Бойко Борисов се разкая, че България е отложила кандидатстването си за чакалнята на Еврозоната поради съображения за „обществен консенсус” (така нарекоха мафиотския и чуждестранния натиск отвън) и обеща светкавично бързо да го направим до края на този месец. Проблем се оказват двете банки, не издържали тестовете на ЕЦБ: Фибанк (Първа инвестиционна) и Инвестбанк, а за капак и трета с аферите и – Българската банка за развитие.

                                       ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ – ВСЕ В ТИЯ
.
Равносметката на актуализирания бюджет категорично чертае, че България се управлява от корупционен и мафиотизиран елит, който дори заплахата от национална драма не го стряска, само и само да си прибере печалбите от аферите, а държавните висши служители – комисиона за тях.
Фактът, че не са дадени пари допълнително за здравеопазването въпреки новите 10 млрд. заеми, е показателен: на политическия елит и олигархията не и пука за живота и здравето на българите.
Ако след свършека на епидемията ситуацията у нас не започне да се се променя, това еднозначно ще означава – страхът на българите да се борят за по-добра собствена участ е несравним, щом е надвил дори страха им от смъртта.
Такава държава и нация нямат бъдеще! 

Съвсем скоро, в обозримо от поколенията ни време.
Каквито и лидери и генерали да се лансират.
Само управление отвън – пряко чрез международните институции както по времето на Иван Костов или чрез външен елит може да е спасението ни.

                                                                              Григор Лилов                                 Image title                                                                                                                https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Решихме, че сме всесилни, отнасяме се към майката природа безжалостно и с пренебрежение…

Следваща статия

Български анестезиолози отправиха чрез открито писмо молба до председателя на Националния оперативен щаб…

Други интересни