Радев: Само чрез страх ли ще управляваме тази криза?

Автор: Няма коментари Сподели:

Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психика и съзнание са драстично намалени от масовия страх. С  тези думи президентът Румен Радев коментира своята позиция по отношение на мерките на правителството, свързани с извънредното положение заради коронавируса. Държавният глава отговаря в ефира на БиТиВи на въпроси на зрителите в рубриката „Питай президента“.

Само чрез паника и страх ли трябва да управляваме тази криза? Защо беше тази реакция на моето вето? Защо трябваше да има избухване?, попита Радев. И добави, че премиерът трябва да знае, че не може да очаква само аплодисменти за своите действия. Президентът отново повтори позицията си, че правителството не е взело навременни и ясни мерки. По думите му кабинетът не е действал достатъчно адекватно в началото на епидемията.

Много от въпросите на зрителите бяха свързани с конфликта президент-премиер.

На въпрос защо в условия на криза премиер и президент не са единни, Радев заяви не е време да се занимават хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт, „когато армията от безработни се множи всеки ден“.

Според държавния глава сега „не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози, а и аз в този спектакъл няма да участвам“. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти, категоричен бе Румен Радев.

На въпрос дали е мината границата на отношенията им с премиера Борисов, президентът коментира, че трябва да има баланс и че всяка власт се нуждае от коректив.

 Държавният глава похвали правителството заради усилията му да активира родната промишленост в производство на защитни облекла и маски. Както и за разгръщането на активна информационна кампания.

В същото време обаче Радев отстоява мнението, че трябва да бъдат осигурени безплатни масови тестове. По думите му не звучи добре, когато се казва – няма да тестваме, защото са скъпи. Когато миналата година кабинетът даваше големи суми за самолети, за газопроводи, не бяха ли скъпи?, попита държавният глава. Досега винаги приоритетът на тази власт са били инфраструктурните проекти. Но трябва да се инвестира в хората, в човешкия капитал, смята президентът.

 Радев разкритикува поведението на депутатите от ГЕРБ. Народните представители допуснаха Борисов да ги командва. Те работят по команда на премиера многократно, подчерта президентът. Според него има и такива, които мечтаят за военно положение. Парламентът е придатък на изпълнителната власт, добави Радев.

Той подчерта, че подкрепя извънредното положение и че никога не е казвал, че мерките трябва да паднат. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, уточни позицията си президентът.

 Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда, смята държавният глава. Според него  трябва да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, добави Радев. Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усетят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, напомни президентът.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той.

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки – социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. Защото, по думите му, хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение.

https://duma.bg/radev-samo-chrez-strah-li-shte-upravlyavame-tazi-kriza-n212736

Предишна статия

Нека не си правим илюзии и да не храним напразни надежди…

Следваща статия

Жан-Пол Сартр от „Погнусата“, ще кажа – надеждите ми са като жълтиците в кесията на дявола; когато я отворили, намерили вътре само изсъхнали листа!…

Други интересни