Милиони уплашени от пандемията и безработицата американци купуват оръжие да се защитят

Автор: Няма коментари Сподели:

Пандемията от короновируса ще убие, според американския президент стотици хиляди граждани в САЩ. Здравната, социалната и цялостната социална система на американското общество се задъхват и се оказват по-неефективни в условията на неочаквано извънредно положение в сравнение не само с тази на основния американски конкурент Китай, но и на огромната част от държавите в света. Американският модел на неолиберален капитализъм, изграден от Роналд Рейгън насам не успя да прогнозира и реагира на това, което ще стане, независимо от най-мощните разузнавателни структури в историята, и най-голямото количество пропагандни и информационни структури, притежавани някога от една държава. Икономиката се срива, а безработицата расте с огромна скорост.

В подобни условия във Великобритания на Борис Джонсън опразниха магазините и изкупиха тоалетната хартия на много места в страната. В САЩ на Тръмп обаче американците са така уплашени, че рязко увеличиха покупките на нещо, което в Европа и останалия свят може да изглежда странно и неразбираемо – оръжие. Наред с печалбите на фармацевтичните компании, скачат сериозно и печалбите на компаниите, произвеждащи и продаващи оръжие. Кривата на нарастването на броя на заразените и умрелите от коронавируса върви в много отношения паралелно с кривата на нарастване на покупката от оръжие. Затваряйки се в домовете си американците все по-малко разчитат на сигурност от държавата, поради което масово купуват пистолети, пушки и други оръжия.

 Независимо, че в редица щати магазините за продажби на оръжие бяха затворени, броят на закупеното оръжие от американците през изминалия месец март би всички исторически рекорди досега. При това забележителното е, че в голямата част от случаите тези, които купуват оръжие правят това за първи път в живота си. Масовата паника не е просто от заразяването с вируса, а от това, че то води до разпадни процеси, при които дори да ти се размине пандемията, може да не оцелееш в условията на скок на безработица, насилие, глад, когато все по-малко можеш да разчиташ на полицията. Затова, въпреки че САЩ са страната с най-много оръжие в домовете и ръцете на своите жители, днес повече от всякога се запасяват с него. Проверките на ФБР през месец март засягат 3.7 милиона случаи на покупка на оръжие.

При това купуват не само мъже, а нарастващо количество жени – повече от всякога преди това. Традиционно в американските уестърни тези, които стрелят са мъжете. Сега с оръжие се запасяват и са готови да стрелят и жените. При това в много случаи един човек има няколко оръжия. Затова и САЩ са страната с най-много огнестрелни оръжия в ръцете на хората – общо около 390 милиона, което е повече от цялото население на страната.

САЩ и досега са държавата, в която всеки ден с огнестрелни оръжия са убивани десетки и стотици американци – средно около 11 000 човека годишно. Два пъти повече се самоубиват с такива оръжия, т.е. годишно продаваното оръжие в досегашните спокойни времена е застрелвало над 30 000 човека. Сега обаче при нарастващата паника, стрес, страх, безработица, несигурност, очаквания за социален хаос очевидно ще имаме скок на убийствата и самоубийствата. Официално от пандемията се говори, че може да умрат 200 000 човека, но убийствата и самоубийствата допълнително ще увеличат броя на отиващите си от този свят. Досега около 10 милиона американци са останали без работа, но се очаква техният брой да нарасне до 40 – 50 милиона души.

Пандемията ще засилва страховете, безработицата, количеството на семейства, деца, бедстващи хора, изпаднали в отчаяние и безизходица, а оръжието в ръцете на американците става все повече. Както говори още Чехов, дори една пушка закачена на стената, идва време да гръмне. А стотици милиони пушки по стените на уплашени и страхуващи се от хаоса, безработицата и разпада, резултат на пандемията и възхождащата депресия американци? Кои от тях ще гърмят и колко ще убият още никой не знае. Тръмп казва, че лошото тепърва предстои. Много политици сравняват днешната ситуация с война. Там, където в почти всеки дом виси някакво оръжие, готово да гръмне тези сравнения май изглеждат най-оправдани и най-близо до истината.

                                                                                     http://24may.bg/2020/04/08

Предишна статия

Ще има един истински победител във войната срещу коронавируса, но не е САЩ

Следваща статия

Истината преди всичко!!!

Други интересни