Съдейки по „огъня“, шансът да избягаш е завинаги загубен!

Автор: Няма коментари Сподели:

САЩ във всички отношения се превърнаха в нов фокус на разпространението на коронавируса. Епидемията вече може да се нарече хуманитарна катастрофа в национален мащаб. Засега ръководството на страната прехвърля цялата вина за тежкото положение на външните врагове. Повечето от тях, разбира се, са насочени към “родината” на коронавируса Китай.

Но в един момент американците явно преминаха определена точка на връщане и признаха горчивата истина – Вашингтон „изпусна“ пандемията поради огромни проблеми в държавното управление. Прехвалената американска демокрация се разпадна по всички шевове при екстремни условия.

Фаталните грешки на американското ръководство в статия за популярното списание The Week бяха разкрити и остро разкритикувани от специалния кореспондент на изданието Райън Купър, опитвайки се да обясни защо азиатските страни успяха да спрат епидемията, а американците изпуснаха ключовия момент. Вероятно за първи път в историята на САЩ медиите така открито и откровено критикуват напълно несъвършената държавна система на страната си.

Купър отбеляза, че Сингапур, Китай, Япония, Виетнам и много други успяха да спрат епидемията благодарение на универсалното обществено здраве, послушанието, дисциплината и навременните радикални мерки. От друга страна, Вашингтон пропусна шанса да спре заплахата на ранен етап поради фаталните грешки, които лежат в основата на цялата правителствена система.

Първо, САЩ в момента са единственият държава в целия индустриализиран свят, където няма универсална система за здравно осигуряване. Около 28 милиона американци нямат здравно осигуряване. Тоест в по-голямата си част медицината просто не им е достъпна. Не просто, а думата е изобщо. Без застраховка това струва такива пари, че много олигарси ще помислят три пъти, преди да отидат при лекаря. А самата застрахователна система е сложен многоетапен механизъм, който не всеки може да разбере. И още повече навреме да плаща.

Вторият смъртоносен проблем за страната на фона на пандемията е далеч несъвършения федерализъм. Съединените щати са съшито одеяло, в което всеки щат прилича повече на независимо княжество със собствени (различни от националните) закони и разпоредби. В изключително трудна ситуация цялата тази сложна и крехка структура всъщност се руши като къща от картон, създавайки хаос в най-важните области за борба с епидемията.

Третият основен проблем и фатална грешка беше недоверието на обикновените американци към ръководството на страната. Човек може дори да каже антипатия или дори неприкрита омраза. Повечето граждани на САЩ не вярват във Вашингтон и често не се подчиняват на изискванията отгоре. Повечето американци са разочаровани от политиките на Белия дом и обвиняват правителството за всичките си проблеми. Затова те не се консолидираха по призив на властите. Те дори се съпротивляваха, като хвърляха дърва за огрев в пещта на епидемията.

Трите фатални грешки във Вашингтон предизвикаха катастрофа, която може да съсипе цялата страна. И те са положени в самата основа на хваления хегемон. За да ги поправят, САЩ трябва да се осмелят да направят фундаментални промени. Но има ли време за това? Съдейки по „огъня“, шансът да избягаш е завинаги загубен.

                                                                      Превод: Поглед.инфо       

https://pogled.info/svetoven/amerika/v-sasht-stanaha-izvestni-trite-fatalni-greshki-dopusnati-v-borbata-sreshtu-epidemiyata.114831    

Предишна статия

САЩ съдят Китай за коронавируса: в какво ще се превърне политическия скандал?

Следваща статия

Лазарев Сергей Николаевич

Други интересни