Извънредното положение е за срок от един месец!

Автор: Няма коментари Сподели:

Извънредното положение е за срок от един месец

За първи път в условията на демокрация България въведе извънредно положение за 1 месец. Основните права на гражданите се запазват, остават неотменими. Опозицията подкрепи решението на правителството. Парламентът остава действащ орган.

Парламентът прие единодушно с 201 гласа, без нито един против или въздържали се, поисканото от правителството извънредно положение заради ситуацията с коронавируса. Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с коронавируса.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в момента е необходимо всички да проявяват разум, хладнокръвие и отговорност. Нейното очакване от правителството е да направи актуализация на бюджета и да прекъсне практиката  да раздава пари на парче. По време на председателския съвет при Цвета Караянчева тя е предложила да се разработи социален пакет, който омекоти последиците от кризата с коронавируса. Тя призова управляващи и опозиция да седнат и да предложат конкретни предложения от икономически и социални мерки.

Премиерът Борисов благодари на народните представители за отговорното им поведение и специално отбеляза конструктивната роля на опозицията.

В Народното събрание бяха премиерът Бойко Борисов и министрите,  както и началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни болести, държавният здравен инсперктор д-р Ангел Кунчев.

Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде “Фокус”.

“Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, за това, което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас”, каза още Борисов.

Според него те с актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани.

“Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес”, допълни още Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. “Ще дадем знак на народа, че в критични ситуация може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно, главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно, представете си тези, които нарушиха забраната, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували”, посочи още премиерът.

Борисов уточни, че в някои държави няма. “Просто там не ги изследват. Колкото повече се изследва една нация, толкова рязко се вдигат заболелите. През това време те са общували, общували с всички останали. Заради това е нашето искане. През това време, ако се наложи два, пет, десет апарата, имаме достатъчно, с хиляди апарати”, заяви министър-председателят.

По думите му в нито една държава нищо различно или повече от нас не са направили. “Когато дадем пример с това, че тези, които могат. След обед ще имаме вече издадена заповед тези работни места, които могат отвкъщи. Не трябва да се затварят гишетата на различни институции, за да не парализираме докрай социалният живот”, допълни още Борисов. По думите му иначе после няма да може да се вдигне икономиката.

Вече не сме в ситуация на единични случаи, а от вчера имаме масово заразяване. Имаме различни гнезда на заразата, които нямат връзка помежду си, обясни преди това началникът на щаба ген. Мутафчийски.

Имаме случаи на неспазване на карантината. Случаят в “Пирогов” е заради семейно тържество, което е направено с пълното съзнание, че един от участниците се е върнал от чужбина, обясни Мутафчийски.

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.
Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нуждаем се от по-широки правомощия, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски от парламентарната трибуна, цитиран от “Фокус”.

Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус.

“1400 лица са проверени, установени са 23 положителни случая. Само за вчерашния ден – 16 случая и един смъртен случай”, припомни информацията ген. Мутафчийски. Той припомни, че от 28 февруари е назначен Национален оперативен щаб по повод ситуацията около коронавируса.

“Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в “Пирогов”. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – Плевен, Габрово и София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а за по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина”, каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. “Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои”, каза ген. Мутафчийски.

Според него идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция.

“Няма да ни подмине това нещо. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението, то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища”, допълни още Мутафчийски.

                                                                                                        Изтоник: Епицентър

Предишна статия

Хотел Национал в Хисаря на 13 март 2020 година

Следваща статия

Кардиналните мерки ще са в сила на територията на цялата страна до 29 март!

Други интересни