Ивелин Михайлов: „Исторически парк“ край Варна ще промени бъдещето на България и българите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ивелин Михайлов е роден през 1977 г в град Горна Оряховица. По образование е икономист, баща е на 3 деца. Патриот, който е убеден, че човек трябва да твори блага не само за себе си, но и за другите. Воден от любовта си към родината и историята, решава да създаде най-големия „Исторически парк“ в света, който да представи всички исторически епохи, общества и цивилизации по нашите земи. Проектът е за над 50 милиона евро и е изграден върху площ от над 500 декара до село Неофит Рилски, област Варна. Неговата цел е да пресъздаде българската история, впечатлявайки с мащаба си на най-големия исторически атракцион в света. Ивелин Михайлов е убеден, че това богатство ще върне себеуважението на всички българи у нас и в чужбина и ще ги накара да осъзнаят, че силата е в тях и че с творчество и вяра в себе си могат ще създадат чудеса в собствената си земя.

– Г-н Михайлов, с какво се занимавате в момента?

– Основните ни усилия са насочени към създаването на най-големия Исторически парк в света, който да пресъздаде историята, случила се по днешните български земи.

– Как ви хрумна тази идея и кога се роди?

– Идеята се роди преди близо 9 години. Прочетох статия, че България се стопява и много хора емигрират. Тогава се замислих, че чисто икономически, а и не само, нашата страна не отива в добра посока. Реших, че с моето образование мога да направя нещо, за да противодействам на това. Знам, че един човек не може да промени света, но мога да дам своя принос и да направя най-доброто, на което съм способен. Заех се да измисля модел, който да въздигне българите и икономически, и духовно. Вярвам, че сънародниците ми ще видят себе си и ще осъзнаят, че имаме нещо много ценно, от което в момента доброволно се отказват и го губят. Защо исках да е икономически рентабилен самият обект? Защото съм забелязал, че когато нещо носи на хората пари, те много се грижат за него, а ако нямат преки ползи от него, те го изоставят. Има много примери с големи българи, направили дарения, които в последствие някой е присвоил. За да не стане и тук така, реших да направя един обект, който да носи икономическа полза на хората и така те да се грижат за него.

– С какво историята ни може да помогне на бъдещето ни?

– Най-големият проблем на хората е, че не се себеуважават. Ако беше обратното, те щяха да могат да реализират потенциала си в настоящето и да създадат едно по-добро бъдеще. Но ние, българите, решихме да отидем в чужбина, да се впечатляваме от тамошните големи сгради, големи постижения, които имат, а ние да се смятаме за второ качество хора. Всъщност ние имаме също толкова големи и прекрасни постижения, но никой не се е захващал да ги възстанови. Наскоро станахме свидетели за колко кратно време бяха събрани 800 млн евро за възстановяване на катедралата „Нотр Дам“ в Париж след пожара, който избухна. Защо успяха да съберат толкова средства? Защото тя е символ и в това е тяхната сила. Ако катедралата изчезне, свършва и тяхната сила. Аз реших да възстановя българските дворци в тяхното величие, за да може всеки българин, който ги види, да осъзнае силата на българския народ и да започне да се себеуважава. Тогава и настоящето ще стане различно, защото един човек, който се себеуважава, не чака да му дават, а е двигател на нещата, създава ги.

– Вие сте любител на историята, иначе едва ли бихте се захванали с такъв проект?

– Да. На мен историята ми е спасила живота, защото съм роден през 1977 г и младежките ми години минаха точно по времето на Прехода. Тогава родителите ми се разведоха, аз останах да живея при майка ми, но тя замина за чужбина и ме остави при баба и дядо. Имаше голяма възможност да проваля живота си. Но тъй като четях много за нашите велики герои и владетели, винаги се питах какви биха направили те в дадена ситуация и не съм поемал по лесния път, а по правилния, но труден път. Това направи живота ми по-добър. Винаги съм бил човек, който се себеуважава – даже много хола смятат, че съм надменен, защото не се подчинявам. Аз смятам хората за равни – нито съм повече от другите, нито съм по-малко. Но тази сила е дошла точно от там – от корените ни, и искам да я споделя с всички българи.

– Защо избрахте за място на „Исторически парк“ площ близо до град Варна?

– Както казах, проектът трябваше да е икономически обоснован. Най-важното нещо в съвременния свят за един обект е да има достъпност, да е близо до летище, до пристанище, магистрала. Това място беше най-разумният избор.

– Колко хора са ангажирани в неговото изграждане?

– Над 4 000 човека.

– Как успяхте да ги мотивирате и ангажирате с една идея?

– Нищо не се е случило изведнъж, а с много години работа. Работя в посока подобряване на хората. Какво значи това? Искам, ако имам взаимоотношения с Вас, когато те приключат, Вие да сте една по-развита личност, отколкото когато сме започнали работа. По този начин не чувствам, че използвам хората, а знам, че в сътрудничеството ни всички получаваме. Работя така от 2003 година. За този период съм успял да спечеля доверието на много хора, с които работя, изградил съм екипи и така постепенно се случи всичко. В тази дейност ми помогна моята лична история на човек, който помага и развива другите.

– Чудесна формула на успеха! Това е огромна инвестиция. Предполагам, че сте срещнали много трудности по пътя. Как успяхте чисто финансово да реализирате този проект в нашата реалност?

– Това е другият урок, който искам всички хора да научат. В съвременната реалност е невъзможно един човек да реализира подобен мащабен проект никъде в света, защото достъпът до такъв капитал може да се случи само чрез много богати хора, а тях не ги интересува толкова развитието на обществото, колкото контролът над него. По тази причина за този проект не можех да взема пари от банка, не можех да взема пари от фондовата борса, защото там такива проекти не се търгуват, и не можех да взема пари от богати хора. Единственият начин беше да открия съмишленици, което означаваше много работа. Все едно да се създават революционни комитети за подготовката на Априлското въстание – човек по човек. Да намеря съмишленици, с които да разделим тежестта и да изградим този обект. Свършихме много работа, но резултатът е налице – на 22 юни отваряме официално.

– Уникален е този проект – и по своите мащаби, и по своята същност. Нека да споменем някои от акцентите в него.

– В този обект ще можем да видим основно много важни епохи от човешката история, които са се случили по нашите земи. В него ще може да се пренесем хиляди години назад във времето. Тук е най-старата цивилизация – „Цивилизация Варна“, 5 хиляди години преди Христа. После посетителите ще могат да се запознаят с могъщите траки, които са властвали по нашите земи над 3 000 години – тук е  единственият тракийски дворец в света. На следващо място е показан нашият принос в Римската империя, защото 600 години нашето население е част от Римската империя, както сега е част от Европейския съюз. След това – ще можем да се запознаем с Ранното средновековие, Първото българско царство, Второто българско царство, Великото преселение на народите и великото разместване на пластовете в целия свят.

– Технологиите ще имат ли своето място в обекта?

– Стремим се да не използваме технологии. Искаме да дадем възможност на съвременния човек чрез активност сам да го преживее това нещо. Искаме посетителите да не бъдат зрители, а да бъдат участници. Всичко вътре е направено така, че един човек да бъде човек отново, да усети могъществото, което има в себе си.

– Тоест посетителите ще имат възможност да опитват различни дейности, да експериментират?

– Точно така. Ще могат да бъдат участници във всеки един аспект от бита и културата на нашите предци. Ще могат да се докоснат отново до красотата на културата. Какво означава това? Ние сме забравили, че културата е единственото нещо, което отличава човека от животните. Съвременната култура е изкривена и това се вижда по душевното състояние на болшинството хора в България. Хубаво е да си спомним за създаването – не за консумирането, и че то е присъщо само на Бог и на хората. И много хора трябва да се насочат в тази посока – да създават.

– Планирате зрелищно откриване на „Исторически парк“.

– На 22 юни ще направим едно прекрасно откриване. Такова събитие има веднъж на десетки години, така че каним всички хора в България да дойдат. Да заповядат тези, които се чувстват българи и които искат да видят има ли други българи. Откриването ще бъде извън парка – предвидили сме голямо място с няколко сцени, с много изненади. Ще започне в 11 часа и ще продължи до 24 часа. Ще има много български изпълнители. Надяваме се да съберем около 30 000 човека на едно място, които, като се огледат около себе си, да разберат, че са огромна сила. В България има много хубави хора, в чиито ръце е бъдещето.

– В чужбина има ли отзвук на вашето начинание?

– Да, имаме представители в много държави, които популяризират информацията сред българските общности в много градове. Отделно наши представители от Историческия парк вече са обиколили над 20 държави, с които ние изграждаме дългосрочни отношения – с техните посланици, с хората, които отговарят за туризма, с отделни туроператорски фирми, с малки предприемачи и др. Навсякъде се наблюдава един екстаз – всички очакват „Исторически парк“ да стартира. Ще променим бъдещето на България, като дадем възможност на много хора да осъзнаят, че тук могат да правят чудеса.

– Има една теза, че позитивното бъдещо развитие на България е свързано с културния и исторически туризъм и с лечебната сила на нейните термални води. Вие съгласен ли сте?

– Мисля, че това е първата посока, от която трябва да наберем сила, и после да помислим накъде още можем да се развиваме. Какво да заложим в образованието, за да може после да даде плодове и в живота.

– „Исторически парк“ за Вас е огромна сбъдната мечта.

– Точно така. Винаги съм мечтал да видя българските дворци отвътре и сега ще имам тази възможност.

– Желая Ви още много сбъднати мечти в името на вашето личностно развитие и в името на доброто бъдеще на страната ни!

– Благодаря, това ще бъде за всички ни!

 

                                     Снимки: Личен архив и „Исторически парк“                

 https://plevendnes.com/ivelin-mihaylov-istoricheskiyat-park-kraya-varna-shte-promeni-badeshteto-na-bulgaria-i-balgarite

Предишна статия

Ивелин Михайлов – Истински истории…

Следваща статия

Ивелин Михайлов – фондация “Въздигане”!

Други интересни