Само че змията вече беше станала анаконда…

Автор: Няма коментари Сподели:

Мутренската сага тези дни с частната лотария поне мен не ме изненада. В последните години бавно, но последователно Борисов се саморазправя с олигарсите в България. Повечето от които доста съмнителни, започнали заедно с него кариерите си в силовите групировки от 90-те години. Те жестоко го подцениха. От момчето за всичко на СИК, се превърна в змия, която отравя всичко около себе си.  

Хората с пари повярваха, че могат да се откупят или да го контролират. Е, сбъркаха. Защото мизата се увеличаваше, а алчността му към бизнеса им – още повече. Само слухове се чуват за поне по 30 % от големите фирми.

 Пещерняците май се откупиха преди години, защото показните акции в складовете им не се повториха. Гриша Ганчев го подхванаха с ДДС-то, изведнъж всичко се умълча, значи се е разбрал. Но докога?

Миню Стайков, Арабаджиеви, Баневи, колко станаха арестуваните олигарси?! И си задавам няколко въпроса – първо, как този очевадно мръсен бизнес толкова години е бил толериран и на каква цена е ставало това? Риторичен въпрос, на който знаем отговорите. Докато накрая на всички им писна да плащат. Само че змията вече беше станала анаконда.

Единственият незаплашен е Гергов. Защото неговата роля е друга, политическа. Той играе заедно с ГМР.  И е единственият олигарх, на когото му плащат, а не се откупува той. Защо, също е ясно. И това ще продължава. „Слънцето” продължава да грее над членовете на ложата. Те са недосегаеми.

А всъщност колко хора останаха, които да могат да се противопоставят на ГМР? Може би по морето, но там май са заети само със себе си. Останалите разбраха, че след като го допуснаха ГМР да им се качи на главите, сега е късно. Един по един ще бъдат прегазени, а парите им взети.

Днес е ред на Черепа. Умен мъж, безспорно. Но и други умни ГМР, уж неособено умен и кадърен, успя да ги прегази. Единението наистина прави силата. А сега ще бъдат изядени един по един. А парите и фирмите им така или иначе ще отидат там, откъдето са ги поискали!

Признавам, че не се сетих веднага къде е Суринам. За Ямайка знам, виждала съм я на картата. С какво тези държави привлякоха вниманието ми? Ами България е между тях по ниво на корупция в държавата.  След Суринам и преди Ямайка! Гордост! Чест и почитания! 

Гордеете ли се българи с правителството, което ви докара до Суринам и Ямайка? Защото, както многократно съм подчертавала, корупцията е там, където е властта. По самата си същност корупция няма как да има в частния сектор. Тя е там, където се упражняват държавнически правомощия, тоест, след като корупцията е на високо ниво в държавата, тя е на високо ниво сред управляващите държавата. Просто, кратко и ясно!

Че сме първи по ниво на корупцията в Европейския съюз, отдавна е срамен факт, който ни е натякван от чужди лидери и медии. И един от факторите, прогонващи не само чуждите инвеститори, но и българският бизнес от България.  Заради корупцията пресъхват язовирите. Заради корупцията се изграждат пътища, опасни за живота. Заради корупцията се строи некачествено и скъпо. Заради корупцията обществените поръчки се печелят само от фирми, близки до властта. Заради корупцията държвата се разпада. Корупцията е като ръжда, обхванала цялата конструкция на държавата.

Не си правя илюзии, че в другите държави няма корупция. Има, естествено. Тя е стара колкото света. Но! Никой не позволява тя да разрушава държавата и системата. Естествено е, когато си до кацата с мед, да си вземеш един черпак. Но от това до това да влезеш целият в кацата и да не допускаш обществото да стигне до нея, има голяма разлика. 

То и да крадеш, акъл се иска! Защото когато върви общото, на никой гражданин няма да му досвиди управляващият да има някакви привилегии. Но когато има само привилегии, а държава боксува на празен ход и обществото страда, тогава оправдание няма!

Как ли е властта в Ямайка? Май Ямайка, освен с рома си, беше прочута като средище на пирати и разбойници. Но явно са си взели поука и поне по корупция са след България – една държава-членка на Европейския съюз! 

Дали ГМР скоро е ходил на обмяна на опит до Суринам? Не му отричам, че целият му период във властта е посветен на нови и нови начини да разрушава държавата и да усвоява всичко, което има за усвояване. Много се старае! 

Ами това е! Да живее братски Суринам! Да живее Ямайка! Да четат новините от България и да се учат, та да не изостават така в класацията!

                                                                              Елена Гунчева                           https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Чета, слушам, гледам…

Следваща статия

АФЕРА единствена регулярно ви информираше за РЕСТОТО…

Други интересни