Валерия Велева: Между прегръдките с Тръмп и целувките с Путин…

Автор: Няма коментари Сподели:

Сряда, 8 януари 2020 година, ще знаков ден за българската политика и дипломация. Поставена в менгемето на великите сили България чрез своя министър-председател ще трябва да защити националното си достойнство, лавирайки между безкомпромисно налаганите интереси на САЩ, Русия и Турция.
Едва ли някога в историята ни е имало такъв ден, който ще започне с пристигането на пратеник на американския президент в София, чиято основна мисия ще е прокарването на интересите на САЩ, предимно в областта на енергетиката, и ще завърши със среща с руския и турския президенти в Истанбул, които ще настояват за същото.

И така да видим какво ще ни предложи 8 януари 2020

ДЕЙВД ХЕЙЛ – ПРАТЕНИКЪТ НА ТРЪМ 

Рано сутринта премиерът Борисов ще приеме Министерския съвет американска делегация, водена от помощник държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл.

Хейл е специален пратеник на президента Тръмп, третият човек по влияние в американската администрация, а в делегацията са включени специалисти по отбрана, енергетика и енергийна сигурност, борба с тероризма и борба с корупцията, правоприлагане и върховенство на закона. С тях ще започнат и първите разговори по изпълнение на подписаното от през ноември от Борисов и Тръмп стратегическо споразумение между България и САЩ. Безспорно най-важните теми ще са проектите за нови газопроводи и хъба “Балкан”.

„ТУРСКИ ПОТОК“ – ТРЪН В ПЕТАТА

На масата на „Дондуков“ 1 ще са “Турски поток”, заедно с други тръби. А „Турски поток“ вече е под санкции, наложени със закон от американския президент – приятелят на Борисов, които ще се прилагат както за морската му част, така за всичи допълнителни линии, изградени в бъдеще.
Първата тръба на „Турски поток“ е предназначена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с допълнителни 15,75 млрд. куб м/г е предназначена за европейския пазар като маршрутът е през България, Сърбия и Унгария и завършва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Позицията на американската администрация на Тръмп е категорична – „Турски поток“ има за цел да създаде национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки – използвайки тази зависимост да оказва недопустимо ниво на икономическо и военно влияние. С тази нагласа Дейвид Хейл ще седне на масата на разговори срещу премиера Борисов.

НАРИЧАЙТЕ ГО „БАЛКАНСКИ ПОТОК“

Борисов обаче упорито налага термина „Балански поток“ за продължението на тръбата на „Турски поток“, която преминава през българска територия. За българското правителство „Турски поток“ е просто „разширение на газопреносната система“, която се изгражда по правилата на ЕС.

Засега премиерът не изглежда притеснен от американски санкции, заради формулировките, заложени през ноември в съвместното комюнике с Тръмп. А и защото в текста по санкциите в Закона за бюджета за отбраната на САЩ няма изричен списък на сегментите на „Турски поток“ в отделните страни. Там обаче се посочва, че санкциите касаят както морските участъци, така и всеки следващ проект „приемник“, независимо какво ще е името му. Как ще се промушим през този текст, само Борисов знае.


АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ – КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ

Каквото и да говорим тук, каквито и формулировки да измисляме, американците настояват, пак „по правилата на Европейския съюз“, които допускат достъп на алтернативни доставчици до всеки газопровод, приемането на американски втечнен газ (LNG) в количества, които те предлагат. А те предлагат много. Без съмнение Хейл ще иска да провери на място възможностите за разширяване на вноса на американски втечнен газ (LNG). Само за изминалата 2019 година доставките на LNG са малко над 400 млн. куб. м., което е около 1/7 от годишната консумация на България.

И тук ще е първата схватка на Борисов с Хейл. Защото още през ноември по време на разговорите край камината в Овалния кабинет Тръмп настоя България да приеме такива колическа американски втечнен газ, които да заместят изцяло руските доставки. Което означава замяната на един монопол с друг и зачеркване на принципа за диверсификация.

Борисов трябва да убеди пратениците на Тръмп и, че капацитетът на транзитния газопровод през България не е резервиран само за руски газ и за руски доставчици, както те са убедени и което би противоречало на европейските правила за алтернативни доставчици.
След срещата си с американския президент през ноември м.г. Борисов заяви, че е убедил Тръмп, че истинската диверсификация за България е да ползва природен газ от възможно най-много доставчици, без да се акцентира върху LNG. И че е получил уверението на Тръмп, че САЩ искат България да стане „регионален стратегически газоразпределителен център“. Това засега е на книга, практическите действия предстоят.

ГАЗПРОМ – ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПАЗАРА

Договорът с „Газпром“, който изтича през 2022, гарантира 80% от доставяните годишно на България 2,9 млрд. куб. м. Това означава, че американците могат да се надяват на количества LNG, не повече от тези, които внасят в момента.
Какви цифри ще се разиграват на масата на преговори утре сутрин, можем само да гадаем.
Но че преговорите ще са тежки, е повече от сигурно.

БЕГОМ КЪМ ЛЕТИЩЕТО – В 15.00 ТРЯБВА ДА Е В ИСТАНБУЛ

Не знаем как ще завърщи срещата му с Хейл, но щом затвори зад гърба му вратата на кабинета си, Борисов трябва спешно до отлети за Истанбул, където от 15.00 часа българско време започва официалната церемония по отриването на първия участък от „Турски поток“.

На 19.11.2019 „Газпром“ обяви, че двете тръби, които трябва да пренасят руски пророден газ под водите на Черно море до Турция и оттам до страните от ЕС и Югоизточна Европа са готови и запънени.

Общият капацитет на газопровода е 31,5 куб.м/г. Дължината му е 930 км.

Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната ни както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

На 30 ноември президентът Ердоган повече от доволен обяви, че церемонията по откриването на първата линия на „Турски поток“ ще е на 8 януари 2020 в Истанбул и покани президента Путин заедно да отрежат лентата. Две седмици по-късно от Кремъл съобщиха, че Путин приема поканата.
В София обаче покана за премиера Борисов пристигна чак на 29 декември. Защо?

ПУТИН – ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НИ РАЗМАХА ПРЪСТ

Три седмици преди това, на 4 декември 2019 изненадващо Путин остро разкритикува България, че забавя изпълнението на продължението на газопровода „Турски поток“ на своя територия.

С назидателн тон, в присъствието на сръбския президент Вучич, за да е пълно унижението, Путин предупреди, че Русия ще намери други възможности за реализацията на „Турски поток“, ако България не иска. Почти като в училище, пред черната дъска ученичката Сърбия беше похвалена за напредъка си по строежа на тръбата, а София беше посочена с пръст като изоставаща.

Но това не му стигна на Путин. Гневът му продължи да се излива върху България с обвинението, че София съзнателно бойкотира строежа на Трансграничния газопровод. И дори сравни позицията на днешните български власти с унизителното поведение на Пламен Орешарски (08.06.2014), когато под натиска на тримата американски сенатори конгресмени, начело с „ястреба“ Джон Маккейн, зачеркна завинаги „Южен поток“.

И днес, ден преди срещата на Борисов с Путин, трябва внимателно да си припомним точни думи на руския президент от началото на декември 2019, защото с тази нагласа той ще се ръкува утре с Борисов: „Сръбският участък на газопопровода от границата на България до Унгария е почти готов. Около 90% вече са положени тръбите, 80% от тях са почти готови. Това, което ние виждаме, независимо от многократните заявления и многократните молби от руска страна за обезпечение на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа директно и публично – много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха „Южен поток“, да реализират „Турски поток“ на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа“.

Повече от ясно е, че утре Путин няма да посрещне с разтворени обятия българския премиер.

БОРИСОВ: СТРИМ ПО 4-5 км НА ДЕН, ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ

Отговорът на българския премиер не закъсня. Още същия ден Борисов реагира нервно: „Путин не е информиран правилно. Към 160-170 км вече има построени, изкопани и се полагат тръби. Ние, за разлика от Сърбия, Турция и Русия, спазваме правилата на ЕС. Правим това, за да не стане като с „Южен поток”. Ние по-бързо от това – по 4-5 км на ден, не можем да направим“.
И веднага след като получи поканата за церемонията Борисов реши отвисоко да снима (03.01.2020) полагането на тръбите и снимките да ги покаже на Путин. Разбира се, че никой няма да гледа снимки и че упражнението на прелитането над Плевен е повече да успокоението на самия Борисов.

По-важното е, че Борисов нареди на медиите неднъж завинаги да наричат тръбата на „Турски поток“ към Европа „Балкански поток“. Точка! „Уведомил съм и турския президент, и руския президент, че ние държим на територията да се нарича „Балкански поток“. Оттук влиза в Сърбия и те да си го наричат както искат…“, поясни с категоричен тон Борисов.

Как ще изиграе Борисов този танц между трасетата на „Турско-Балканския поток“, ще убеди ли Путин, че вече сме положили 18 000 тръби, други 3 700 вече са на бургаското пристанище, че на терен работят 400 работници – италианци, българи и саудитците от „Аркад“, които са официалният изпълнител на трасето, ще видим.

Борисов се зарече до края на май газопроводът да е готов.

Рискавана е играта на премиера, без съмнение. В средата на 2020 в България се подготвя посещение на Путин в чест на годишнината от установяването на дипломатически отношения. Тогава Българската тръба или „Балкански поток“ вероятно ще бъде церемониално открит. Ще успеем ли? Ще угодим ли на всички капризи на великите сили?

„Не за първи път великите сили ме изправят пред такива изпитания”, е единственият коментар на Борисов пред утрешния ден.

                                       ПУТИН НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ

Кремълският властелин ни скрасти и през октомври 2018-а, когато на пресконференция след срещата си с австрийския канцлер коментира бъдещето на газопровода „Северен поток – 2“. „България се отказа от „Южен поток“ под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през „Турски поток“. Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси“, каза Путин, изваждайки за пореден път на показ васалното поведение на българските власти.

Е, утре е ден да се покажем, че не сме васали.
И че прегръдките с Тръмп и целувките с Путин ще бъдат само и еденствено в името на българските национални интереси.

Валерия Велева                                                              http://epicenter.bg/                                      https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

МИЖИ, ДА ТЕ ЛЪЖЕМ!!!

Следваща статия

Интересен парадокс се получава… Борисов управлява по принципа на Нерон, след мен и потоп, а след него върви водна криза…

Други интересни