БСП иска забрана на вноса на смет от трети страни

Автор: Няма коментари Сподели:

БСП ще внесе законова промяна, с която да се забрани вкарването на боклуци от трети страни в България. Това стана ясно от думите на лидера на партия Корнелия Нинова, която показа документи за допуснат внос на тонове смет у нас през последните години. 

Според документацията от 2014 г. до 2019 г. 736 000 тона боклуци от трети страни са влезли в България. Книжата са подписани от финансовия министър Владислав Горанов. Става ясно, че у нас са внесени и 3 тона болнични отпадъци. Друг документ с подписа на министъра на околната среда и водите Нено Димов показва, че 534 фирми внасят боклука си в България.

Дишаме рак, пием отрова, коментира Нинова. Тя припомни, че лично е посетила с. Яворец и е видяла с очите си разпокъсаните бали с боклуци, включително болнични, които инвеститорът иска да промива във водата на селото и да пуска отпадъците в реката.

“Много неща могат да се простят на една власт, но не мога да проумея как е възможно България да бъде превърната в сметището на света”, коментира Нинова. Според нея дума на 2019 г. е “тревога”. Лидерът на БСП я свързва с притесненията на семействата за децата им във връзка за Закона за социалните услуги, сред медиците за заплатите им и за бъдещето на здравеопазването, с очакването на хората дали ще имат вода.

Темата бе коментирана и от премиера Бойко Борисов, според когото 97% от циментовите заводи харчат “такива горива”, а страната спазвала всички евродирективи.

Корнелия Нинова обяви още, че БСП трябва да продължи по пътя, по който е поела – да бъде категорична опозиция и чиста и ясна алтернатива, както и реформата в партията да продължи. “Предстои ни и за пръв път в над стогодишната ни история пряк избор на председател. Останалите европейски страни като Франция, Германия, Великобритания, Испания отдавна са минали по този начин на избори. В другите страни това доведе до мобилизация в партиите, вярвам, че и тук ще стане така”, обясни тя. Нинова е категорична, че промяната в партията ще продължи. Тя даде пример с въвеждането на мандатност на народните представители до 3 мандата и до 2 мандата на председател на БСП. За дума на следващата година тя определи “смелост”.

https://duma.bg/bsp-iska-zabrana-na-vnosa-na-smet-ot-treti-strani-n205904

Предишна статия

БОЕЦ иска воден режим и за Парламента, министерски съвет и депутатите – солидарност за Перник!

Следваща статия

Истинска черна дупка в екологичната политика на правителството на ГЕРБ е контролът по внос на отпадък за горене…

Други интересни