НЕЗАВИСИМ И НЕЗАВИСЕЩ

Автор: Няма коментари Сподели:

Венецианската комисия насмете нашите управляващи, че не може главен прокурор да бъде недосегаем. При което, Потресът на правото се напъна интелектуално и след неистови усилия, днес се гласува предложение за независим прокурор начело на Инспектората към ВСС, който да разследва главния прокурор.

Независим е интересна дума. Може да означава, че не зависи от никого. Или пък нищо не зависи от него. Познайте кое ще е. Предлага се Независимият да се определя от прокурорската колегия към ВСС. Да, сетихте се. Онази същата, която предложи и светилото на прокурорската мисъл Гешев. И която се оля с декларации за подкрепа от трудовите колективи за Номинирания.

Значи, на първо място, ВСС с мнозинство избира главен прокурор, по принцип предлаган от прокурорската квота на ВСС. След това същите прокурори във ВСС избират човек, който да проверява този, когото са избрали.

Признавам, много съм далеч от интелекта на Барни Ръбъла на правото. Направо на светлинни години. Затова не мога да разбера дори логиката на подобно безумие. Имам леки подозрения, че Венецианската комисия също като мен в тази насока няма да прояви необходимото чувство за хумор и отново ще ни насмете.

Независим. Избран от зависими. Самата съдебна система е зависима от политиците. Кадруването на ВСС, който се избира на политически принцип, минава всякакви граници на подчинението.

И преди да се промени Конституцията така, че да гарантира независимост на съдебната система и независимост на прокуратурата, която да си гледа само закона, без да се прави на удобна на властимащите, нищо няма да се случи.

Независим. Независещ. Сам. Избран от “избрани”. Точка. На правото в България.

                                                    Елена Гунчева                     https://www.facebook.com/el.guncheva

Предишна статия

КАК Е В БЪЛГАРИЯ?

Следваща статия

ДОРИ НЕ ВИ Е СРАМ КАК КЛЯКАТЕ ЗАРАДИ ВЛАСТТА

Други интересни