12 са основните критерии за физическо и духовно здраве, посочени от Веселин Орешков!

Автор: Няма коментари Сподели:

12 са основните критерии за физическо и духовно здраве, посочени от Веселин Орешков. Но преди да ги изброим…какво казва Чичо Веско?

“Спри се и помисли: “Дали съм на Пътя все още?” – “Не съм ли отстъпил от Него незабелязано?” – “И не вървя ли към погибел?”

А, за да разбереш ти това, искренно и правдиво, се попитай: “Когато вървях досега по Пътя, не изхождах ли от стремеж за лично растене?” – “Не се ли радвах, като виждах себе си все по-високо над другите?” – “Все по-чист, но и по-закоравял в устрема си за лично надмогване?” Ако е тъй ти си загубен!

Погледни се в светлината на Вечното и виж своята личностна малоценност. Твоята личност, даже и най-здраво закрепена и най-високо застанала по стъпалата на възходящите същества, е не по-скъпа за правдата на Вечния Живот от последния минерал. Със своята ЛИЧНОСТ ти си излишен!

Стани необходим със своята СЪЩНОСТ, за да те изправят Зидарите на Храма. Работи за другите и остави съвсем себе си, ако искаш да станеш необходим. При мисъл, реч и работа, изхождай от Едното. Гледай на работите отгоре, от погледа на Едното Съществено.

Отстрани понятието за отделност, не различавай сенки в светлината, а се стреми да възприемеш Едничкия Многолъчен Пламък. Тъй само ще бъдеш спасен ти! Когато този живот смени предишния – личностния, ти ще почувстваш нуждата от Мъдрост. Проникни в пътя на аналогията и синтеза: многообразни са тези пътища и само техните разклонения ще те доведат до мъдро различаване.

Разучил веднъж по тях Вечните Образи, ти ще се отклониш отново към глобален анализ. Не ще потърсиш вече различията в конкретното и фактическо познание. И Мъдростта ще те окриля с всеки изминат ден, докато стигнеш омайни висини.

Това са качествата на послушника, а другите степени също имат свои качества, които тръгналия по Пътя ще узнае по техния естествен ред. Освен качествата, послушникът следва да ознае реално морала на Степените…

12 основни критерии за физическо и духовно здраве

Физическо ниво:

1. Липса на умора. Това означава да се събуждаш сутрин бодър и жизнерадостен и да започваш да пееш. Готов си да работиш с любов и радост, без да те смущават предизвикателствата на деня.

2. Добър апетит. Да се наслаждаваш на храната, независимо дали това е хляб, лук и бистра вода. Освен това то означава апетит за живот, жажда за знания, готовност за нови преживявания и здравословно и радостно желание за секс.

3. Добър сън. Заспиване в рамките на 10 минути след лягане. Дълбок сън в рамките на пет до седем часа и събуждане преди зората (чува се едно пук, пук – пукане). След като се събудите, трябва да „чуете“ стъпки – това са стъпките на времето, което върви.

                                                     Психологическо ниво:

4. Добра памет. Без наличието на добра памет не можем да учим и да израстваме, защото сме обречени да повтаряме забравените грешки. Добрата памет ни помага да помним как сме стигнали дотук, и ако сме в затруднено положение, ни помага да преосмислим действията си за постигането на по-удовлетворяващ резултат. Залогът за добра памет е приемът на сочни храни.

5. Добро настроение. Едно от най-сложните условия, защото означава да бъдем искрено весели, да гледаме оптимистично на живота, виждайки добрата страна във всичко, да сме способни да се смеем на себе си и на недостатъците си.

6. Прецизност в мисълта и действията. Права мисъл (онази, която има най-много допирни точки с реалността) и точно изпълнение, което предполага стабилна нервна система и гъвкава връзка ум – тяло.

                                                         Социално ниво:

7. Поемане на отговорност. Това е всемирен закон и ни показва колко е безполезно да обвиняваме другите за своите проблеми. Поемането на лична отговорност е основата на личната сила, защото способността да променим себе си е положителна и оздравяваща.

8. Вземане на решение. На всеки един от нас Първата Причина е дала възможност да притежаваме правото на избор. Но за да приложим това право ефективно, е необходимо да притежаваме знание за съществуващите възможности и способност да осъществим решенията си.

Духовно ниво:

9. Честност. Това не означава, че трябва да казваме всичко, каквото ни дойде наум, но да не се самозалъгваме, да бъдем достойни за доверие и почит.

10. Смирение. За да се ползваме от него, ще е необходимо да изхвърлим от себе си гордостта, високомерието и тщеславието. Ако наистина сме смирени, това може да бъде забелязано от другите, без ние да можем да го почувстваме.

11. Благодарност. Тук също е необходимо да имаме добра памет, като не забравяме колко лесно можем да загубим най-скъпото за нас. Усещането за благоговение и благодарност само по себе си е израз на здраве.

12. Любов. Ако здравето се използва само като условие за пътуване на егото, като суета и гонене на вятъра, то е безсмислено, а е необходимо то да ни служи за безусловно приемане на живота, на себе си и на ближните си такива, каквито са, т.е. да ги обичаме. Ако не одобряваме начина, по който ближният ни се храни, да го преценяваме като „болен мозък“, ако не мисли и постъпва като нас, а не да осъждаме начина му на живот – това издава собственото ни усещане за липса на цялостност. Само оня, който е готов на безусловна любов, е здрав.”

https://portal12.bg/Veselin-Oreshkov-12-sa-kriteriite-za-fizichesko-i-duhovno-zdrave.p6602

                                                                                      https://www.youtube.com/watch?v=kdcb88MNmkE

                   Веселин Орешков – Най-силната лекция с много послания!

                                                                                      https://www.youtube.com/watch?v=WTkA2yD3WzM

Предишна статия

Konstantin fnd Laura

Следваща статия

Веселин Орешков: Всички на тази Земя сме приспани (ЛЕКЦИЯ)

Други интересни