ВЛАДЕТЕЛЯТ НА ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ И КОРПУЛЕНТНАТА МУ КОНЦЕПЦИЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

Вчера беше публикувана концепцията на Сотир Цацаров за работата му като председател на КПКОНПИ.

Въпреки очевидният стремеж да се скрият приликите с концепцията на Гешев за главен прокурор, те са очевидни.
Общото между двете концепции е в грубата лъжа за авторство на текстовете, но все пак Цацаров е по-умен от заместника си и е нанесъл някакви редакционни промени и неговата концепция изглежда значително по-добре.

Освен празните приказки, които изобилстват в прокурорските концепции, в Цацаровата може да се открие много по-голяма практическа насоченост. Например, най-интересна е грижата на Цацаров за сградния фонд на КПКОНПИ – пак има само празни приказки, но някак си от нищото изскача идеята за нова сграда на Комисията.

Досрамяло го е наш Цацьо да кажe, че ще възложи някакво строителство на най-успешния български корпулентен бизнесмен и затова я е записал като последна точка в Концепцията си.

Оказва се, Антикорупционната комисия е разпръсната от ул. Антим I, през бул. Витоша, та чак до Черни връх, което е неудачно за бъдещия ексглавен прокурор. Той е силно влюбен в централизацията и няма никакво съмнение, че всички дирекции ще му бъдат на една прегръдка разстояние.

Наскоро правителството взе решение да изгони Министерство на здравеопазването от пл. Света Неделя и да го запрати на бул. Цариградско шосе, по-близо до Дани Каназирева от Пловдив. Много полезно ще е да се даде тази сграда на наш Цацьо, което ще го превърне във Владетеля на площад Света Неделя – едно дългоочаквано дете, дошло в резултат на молитвите на целия български народ за борбата с корупцията.

Министерство на здравеопазването събираше много протести, които изнервят изтънчените души на управляващите ни и затова трябва да се прати някъде, където нежните им уши няма да долавят никакъв ропот на недоволство. А централният софийски площад ще се командва от Цацаров, който със съседите си Георги Чолаков (Върховен административен съд) и Иван Гешев (Главна прокуратура) ще генерират само радост, радост за властта. Само трябва да се вземе съгласието на Корпулентния, защото ще бъде лишен от голяма строителна закуска.

Вторият много голям проблем, еднозначно идентифициран от кандидата е „Администрация и управление на човешките ресурси“. Много големи резерви вижда кандидат-председателят за разпределянето на ресорите на комисарите, а предвид факта, че само двама са от личната квота на Корпулентния, а другите двама са от квотата на неактуалния към днешна дата Цветан Цветанов, то може да се „мисли“ за изпъждането на изгубилия своя смисъл двойка.

Направо трън в очите на „работливия“ прокурор е звено „Международно сътрудничество“, което хем трябва да установява незаконно имущество в чужбина, както и на наша територия, за което пък е отправено искане от чужда държава, хем трябва да организира семинари. За това последното Цацаров познава най-подходящия човек на Земята, т.е. веднага трябва да се разтоварят звената от несвойствени функции.

Третата много голяма цацарова грижа е кадровото обезпечаване. Всичките му предложения са свързани с назначаването на „качествени юристи“ в КПКОНПИ, които той ще намери отнякъде. Обикновено източникът на толкова качествени кадри може да бъде само старата месторабота на председателя – Главна прокуратура, където и децата знаят за чутовните мозъци скрити вътре.

С годините Цацьо създаде около себе си една кохорта некадърници, но лично верни нему служители, а сега дава възможност на Гешев да стори същото, защото се кани да вземе със себе си тези „висококвалифицирани“ кадри.

Разбира се, предвижда се говорител на Комисията, който да говори, говори, говори за успехите на Цацаров и КПКОНПИ. Мнозина си мислят тази задача за лесна, ама я да седнат да леят ежеседмично дитирамби за неработещи органи.

Румяна Арнаудова царствено изгряваше на телевизионния екран с новини за нечие арестуване и мощно се потапяше като испанска подводница с 2 тона кокаин при отчитането на резултатите от бомбастичните акции. Май Гешев не иска да задържи един много елитен кадър, дошъл от онова Министерство на правосъдието, което се оглавяваше от Диана Ковачева и внесе най-доброто изменение на Закона за съдебната власт, позволило гладкото избиране на самия Гешев с леко (ама съвсем леко) дописване на Конституцията. Затова Цацьо й подгрява едно чудесно местенце, където ще извършва „постоянен медиен мониторинг по отношение на публикации, съдържащи данни за корупция“.

Никой после не може да каже, че Малина Александрова изненадващо паркира в КПКОНПИ като голяма превенторка и куче-пазач на корупцията. По отношение на Инспектората, Цацаров открива един голям позитив – звеното му е подчинено лично, т.е. възлагането на задачата „проверка за почтеност“ на всички служители на Комисията ще изясни доколко те са верни на идеите на Сараите за свобода и демокрация, както е верен сам председателят.

Четвъртият крайъгълен камък в концепцията са всички онези практически мерки, за които говори кандидата Цацаров в преамбюла, които са маркирани с изречения от типа „особено внимание заслужава дейността по член еди кой си“ или „активна работа, работа, работа по еди какво си“ и с това се изчерпва целия творчески напън на концептуалиста.

Направило му е силно впечатление едно недеклариране на тераси и балкони, което налага промяна в „електронната форма“ на декларацията, за да изчистят всички тези недоразумения с „подробни и ясни указания“.

Никакво внимание обаче не е обърнал на онази възможност за засекретяване на хем публичната, хем тайна информация, от която се беше възползвал неговия колеги и приятел Гешев. Но за приятелите е така – трябва да имат право да се крият, за да не може наглото общество да им рови в чаршафите.

В концепцията е пропуснал да обясни нещо за автопарка на Комисията, за който само АФЕРА  писа, но може и да го отчита като изпълнена задача, а може и 1,3 млн. лв. да са едно нищо в неговите очички.Image title

Толкова са слабостите на концепцията, че и 10 пъти по толкова да напишем – пак няма да изчерпим всичко, но концепциите нямат никакво значение – каквито и да са те, ще си назначат до болка познатите ни и безкрайно полезни на олигархията хора.

                                                  Андрей Червенков                          https://afera.bg

Предишна статия

…Сила Рода и как ее восстановить?

Следваща статия

Днес българите и България са пред дилемата: „Ще ги бъде или не!”(Part 2)

Други интересни