Брат Михаил – Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Автор: Няма коментари Сподели:

                      https://www.youtube.com/watch?v=62sGOBDhusE

Омраам Микаел Айванов (Михаил Иванов ), известен още като Брат Михаил, е продължител и главен разпространител в Западна Европа на  духовното учение на  Учителя Петър Дънов – Беинса Дуно. На 31-и Януари се навършват 118 години от неговото рождение и явяване на Земята. Той е роден в село Сръбци, днешна Македония.

В продължение на близо половин век живее във Франция, изнася беседи и разпространява Учението на Всемирното Бяло Братство във Франция и по целия свят. В много страни има духовни центрове, създадени по образа на център „Бонфен“ във Франция, и последователите му са милиони. Книгите му се издават в милионни тиражи, преведени са на 37 езика и се разпространяват в над 40 страни по целия свят.

През 1937 г. Учителя Петър Дънов го изпраща във Франция, за да пренесе там факела на Новото учение. През януари 1938 г. Михаил Иванов изнася първата си публична беседа, посветена на Светлината и Извора като духовни същности.

През 1947 г. в предградието на Париж се отваря братски център, наречен Изгрев – както братския център край София, в който е живял и провеждал своята огромна духовна работа Учителя Петър Дънов.

През 1953 г. Михаил Иванов открива първия летен събор на Братството във Франция, който се състои в Бонфен – местност недалеч от град Фрежюс на Лазурния бряг.

През 1959 г., след като е работил повече от 20 години за делото, поверено му от Учителя Петър Дънов, той заминава за Индия. Там се среща с Махаватар Нимкароли Бабаджи, за когото Йогананда казва, че ролята му от дълги времена е да бъде водач на пророците и Учителите. В Индия приема името Омраам.

Михаил Иванов се завръща за кратко един-единствен път в България през 1981 г. Той идва в страната ни по покана на Комитета за култура, оглавяван от Людмила Живкова, за тържествата по случай 1300-годишнината на българската държава. Тук той е награден с орден Кирил и Методий и почетен медал по случай тази годишнина.

„Методите, които дава, отговарят все повече на промяната в мисленето на хората и на проблемите, пред които ежедневният живот ни изправя. Неговата постоянна грижа винаги беше, както той самият казва, да бъде полезен на своите съвременници, да им помогне да открият в самите себе си силите, които са вложени от Създателя, и да участва в установяването на дълбоки братски отношения между всички хора по Земята, на един златен век за човечеството.“ казва Георг Фойерщайн по повод активните дейности на Брат Михаил във Франция.

„И когато ние говорим за Великото Всемирно Братство, подразбираме онази йерархия от Разумни Същества, които са завършили своята еволюция милиони и милиарди години преди хората и сега направляват целия Космос. “

„Има едно Братство, което пътува в света и носи културата. То е било в Египет, Индия, Халдея, Персия, Вавилон, Палестина, Гърция, Рим, Англия, Франция, Германия. Сега то постепенно се премества у славяните и в България. И там, където то действа, всичко се движи, расте и развива. Глава на това Братство е Христос.“

„Те го направляват, защото сами са взели участие в неговото създаване под прямото ръководство на Великия Божий Дух.“ / Учителя Петър Дънов

През 1908 г. , когато семейството на Брат Михаил се преселва във Варна, там той среща Учителя Петър Дънов. За своята среща с Него казва:

„Какъв ли щеше да бъде животът ми, ако на 17-годишна възраст не бях срещнал Учителя Петър Дънов… и дали това въобще би било живот?…“.

До заминаването си във Франция той активно изучава Учението на Учителя Петър Дънов и участва в братския живот. Впоследствие той е подложен на тайно изпитание от Учителя с цел проверка дали ще бъде избран. След това Брат Михаил – Омраам е тайно посветен и Избран от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) с цел да пренесе искрата на новото Учение на запад. Посвещава живота си на словото на Учителя, като го поднася на по-разбираем за западното общество език. Връзката между Брат Михаил и Учителя е изключително дълбока и представлява модел за вкоренена връзка между Учител и ученик – продължител на Словото на Учителя. Брат Михаил – Омраам започва да изнася своите лекции във Франция, след като Учителя напуска този свят. Точно след като Брат Михаил напуска този свят, с лекциите започва Елеазар Хараш, поемайки щафетата от Брат Михаил.

До края на земния си път на 25 декември 1986 г. Учителят Омраам Микаел Айванов дава хиляди безплатни лекции във Франция и в много други страни. Първоначално беседите са били стенографирани, а впоследствие – записвани на аудио- и видеокасети. Тяхното издаване във вид на книги продължава и до днес. Към момента има публикувани повече от 80 тома на френски език.

„Никога не разкрих на Учителя как работех с Него – как си Го представях вътрешно, как Го обграждах със светлина и в най-прекрасни цветове. А и Той не ми разкриваше работата, която извършваше върху мен. Да, как пишеше върху мен, за да се превърна в жива книга – книга, която щеше да изпрати в друга страна. Защото, макар словата на даден Духовен Учител да могат да се запишат на книга, те ще изглеждат винаги недостатъчни. Той самият е Жива Книга и е мечта Неговите ученици също да се превърнат в живи книги“

https://portal12.bg/Dnes-se-navyrshvat-118-godini-ot-rozhdenieto-na-Brat-Mihail-Omraam-VIDEO-.p6852

         ОМРААМ

или Брат Михаил

Друго изключително същество, постигнало своята цел и вървящо все по-нагоре към тайните на мистерията.

Още от малък той е способен да се концентрира с часове върху природата, водата, огъня и да се уединява. Има прекрасни книги от него: „Откровенията на водата и огъня”.

Брат Михаил казва:

Аз вярвам в невидимия свят, даже само в него вярвам, защото цялото наше съществуване се управлява от невидимия свят и е пронизано от него.

Брат Михаил е слънчево същество и още от малък той е осъзнал, как невидимият свят му помага. Жаждата му за истинска мъдрост надминава видимия свят. Още от млад той отдава изключителната си енергия за духовна дейност и много рабóти, но усеща, че му трябва водач, истински духовен Учител. Той осъзнава, че Учителят е най-голямото богатство в този свят. Той знае, че Учителят е чистият Създател на пътя навътре. И по-късно той го среща във Варна, близко тука до гарата, в хотел „Лондон”, и му посвещава целия си живот. И по-късно казва за него, че това е Учителят на Учителите.

Брат Михаил споделя, че при срещата им имало нещо, което не се поддава на обяснение. Става въпрос за откровенията на мълчанието – при такива срещи те се случват, т.е. те се запознали вътрешно, те се разпознали вътрешно от миналото; те се разпознали взаимно и нямало нужда от думи. След тази среща започват вече много други срещи – срещат се сутрин пред морската градина, на път към брега, за посрещането на слънцето.

Брат Михаил – Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Учителят много му се радвал. Когато го видел, свалял шапка и го поздравявал, защото това било чудно, вдъхновено, седемнадесетгодишно момче.

И така, мъдростта на брат Михаил:

  • Преди да започнеш да убеждаваш другите, трябва да живееш истински живот.

  • Истината се открива само на този, който е съумял да намери правилен подход към нещата. Истината се намира само тогава, когато решиш твърдо да й служиш. Ако ти живееш в истината, хората ще го почувстват.

  • Кой ще ви покаже истината? Казва: само вашата любов и мъдрост.

  • Ако човекът не бъде бдителен, той ще се отдалечи от истината.

  • Научната истина нищо не струва пред истината за живота. Менталният свят е непълен, той е ограничил истината.

  • Всички благословения са скрити в любовта към истината.

В този ден, в който твърдо изберем истината, кредиторите, т.е. кармичните духове няма да дойдат да ни търсят. Говорим за пълно, твърдо избиране на истината като принцип, абсолютно искрено, без изключение. Каквато и да е карма, каквито и дългове да има човек, Бог започва да ги отделя.

  • Да бъдеш свободен, значи да действаш в съгласие с Божията истина.

  • Лошо е, когато търсиш истина, която да отговаря на твоите желания.

  • Когато търсиш някаква истина, която те устройва, ти никога няма да намериш истината.

  • Който честно търси истината, ще я намери.

Има много хора, които търсят истината, но това е безполезно дело. Защо? Защото има нещо, което трябва да се промени в мисленето, а те само търсят. Истината никога няма да се приспособи към вас и ако не станете достойни да я получите, вас ви очаква духовна смърт.

За много хора въпросът за истината остава неясен. Защо? Защото хората я разглеждат като нещо отвлечено.

Ако ти обладаваш любов и мъдрост, то даже и да не говориш, ти пребиваваш в истината.

Зад нашите трудности и страдания стои една бдителна мъдрост и ние сами трябва да я открием, и да разшифроваме нейните цели и закони.

Паякът живее за себе си; мравката живее за другите; пчелата живее за Бога.

БРАТ МИХАИЛ ИЛИ ОМРААМ

ЗА ЗЛОТО

  • За да победиш злото, трябва да посветиш целия си живот на Бога.

  • Важното не е това, което става във външния свят, а това, което чувстваш отвътре – там, в дълбочината. Там са истинските събития.

  • Тъмнината е опасна, но още по-опасен е страхът, който се заражда в самия тебе.

Този, който постъпва лошо, призовава към себе си тъмните същества. Някои мислят, че като кажат „извинявай”… Не, този, който постъпва лошо, призовава към себе си тъмните същества.

  • Ако злото унищожава света, това не е причина да загубиш вяра в доброто.

  • Ако убиецът се  изплъзне от човешкото правосъдие, той никога няма да се изплъзне от Божието правосъдие.

  • Тези, които търсят разкош, не усещат как ще бъдат погълнати от празнотата на бездната.

  • Злите хора ще бъдат обуздани от хора с по-голямо зло и с по-голяма сила от тяхната сила.

Този, който показва неуважение и зло към вас, продължавай да му изпращаш добро и в определено време той ще капитулира и няма да може да проявява злото си към вас.

Ако разбирате правилно, ще видите, че враговете са вашите истински приятели. Враговете са по-полезни от вашите приятели, които с комплименти и похвали ви правят по-уязвими, по-отпуснати и по-разсеяни. Враговете поддържат будност. Враговете са нашите скрити благодетели. Използвайте враговете си!.

Истината е висш принцип, който умее да работи и с доброто, и със злото. Ако ние не разберем висшия принцип – истината – която управлява доброто и злото, ние никога няма да разберем тайната обмяна на доброто и злото, тяхната игра, техните сражения, техните битки и тяхната обмяна.

Доброто и злото са артисти, призовани да играят в ролята на живота. В човешкия свят доброто е много тъжна действителност, защото всеки иска неговото добро да тържествува, а то е относително. То не се явява добро за другите, следователно това е зло.

Ако ти не преобразиш злото в себе си, то ще усилва твоето невежество и твоите слабости.

Не е важно в кое прераждане си създал своите трудности (става въпрос за сегашните трудности); важно е да осъзнаеш, че решаващия фактор си ти.

Адът не е вечен, той ще изчезне, защото Бог не е отхвърлил окончателно нито едно същество. Значи, в плана на Бога няма отхвърлено нито едно същество – нито дявол, нито демон, нито Луцифер. Бог няма да позволи на никое същество да пропадне и затова след време адът ще бъде преобразен от великата любов на Бога.

https://portal12.bg/Brat-Mihail-za-Beinsa-Duno-Tova-e-Uchitelyat-na-Uchitelite.p6527

Предишна статия

С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов (1942-2019)

Следваща статия

Елеазар Хараш – Лекция за здравето

Други интересни