Настоящите управници нямат силите, възможностите и желанието да го направят… Кой, тогава?

Автор: Няма коментари Сподели:

В. „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ“
Издание на българите в чужбина
Година 21-ва

stoyanovandco@abv.bg

tel.: 0899 144 154
                                      Страните в света,
          които имат най-голям обем пари/money.bg 
Широките пари са термин, който включва банкнотите и монетите, които са в обръщение, както и т.нар. банкови пари, държани под формата на депозити и други от финансовите институции.
Как се подреждат отделните големи икономики в света, що се отнася до обема пари, с който те разполагат? Данни на ЦРУ:
   
На първо място е Китай с общо 25 трилиона долара. Това е сума с 5 трилиона долара по-голяма от цялата американска икономика.
   
На второ място по този показател са САЩ с 14 трилиона долара.
   
На трето място е Япония с обем от 8,9 трилиона долара, следвана от Европа с 8,1 трилиона долара. Отделните държави на Европа – с 3,3 трлн.
долара е Германия, с 3,1 трлн. долара Англия, с 2,3 трлн. долара е Франция
Полша с 374 млрд. долара, Чехия с 190 млрд. долара, Гърция с 157 млрд. долара, Турция с 445 млрд. долара.

            Глобалният дълг ще стигне 255 трилиона долара през 2019-а

               
             Кои са най-задлъжнелите държави?
    Световният дълг е достигнал нов рекорд през първата половина на 2019-та година. Най-голямо увеличение има в двата икономически гиганта САЩ и Китай, показва нов доклад, публикуван от International Institute of Finance(IIF). Общият дълг на света достига 250,9 трлн.долара  към края на периода, а прогнозата е, че ще стигне 255 трлн.долара до края на 2019 година. От IIF включват в тези изчисления задълженията на публичния, на частния и на финансовия сектори.
      „Китай и САЩ са допринесли за над 60% от увеличението…“.
      Как САЩ продължават да затъват във все по-голям дълг? САЩ, чийто дълг възлиза на 22,7 трлн. долара, според платформата US Debt Clock, отделните щати също продължават да генерират все повече задължения, които не могат да изплатят, сочи тазгодишното издание на доклада Financial State of the States, публикуван от Truth in Accounting. Както и през 2018 г., през настоящата броят на щатите, които не могат да покрият разходите си е 40.
Ипотечният дълг на домакинствата в САЩ постигна нов рекорд, като надхвърли своя пик от 2008 г., когато избухна финансовата криза, пише The Wall Street Journal. Общият им обем е увеличен с 162 млрд. долара през второто тримесечие на т.г. до общо 9,406  трлн.долара. Ипотечните заеми са най-големия компонент от задлъжнялостта на домакинствата.
    През първото тримесечие на 2019 г.
общият дълг на САЩ (държавен и частен) е близо 70 трлн. долара, според изследване на Institute of Internacional  Finance.

Икономиката на САЩ започва да показва слабости. Производството се забавя, а търговската война удря по света. Правителството не може да заема нови средства от март насам, тъй като достига определения от законодателния орган лимит. Ако правителството не успее да повиши тавана, САЩ може да обяви дифолт, разходите за обслужване да нараснат значително и това потенциално да хвърли световната икономическа система в хаос/money.bg със съкращения.

Позиция на редакцията:
Когато цифрите са толкова жестоки, обикновените хора не могат да бъдат спокойни.
За наша радост, науката бележи невероятен напредък.
За наше огорчение, плодовете на научното творчество, които би трябвало да облекчат живота на хората, попадат първо в ръцете на военните и на техните политически съюзници и те решават съдбата им. Те решават дали тези плодове да служат на мира или на войната, на живота или на смъртта. Управниците на света влагат трилиони долари в производството на оръдия на унищожението. Те носят огромни печалби и надежди за покоряване на света и природните богатства. В същото време стотици милиони човеци умират от глад и болести. За тяхното спасение пари обаче няма.
Това е новият световен ред, новата демокрация, новите ценности.
В името на милионите жертви, това безумие трябва да бъде спряно. Настоящите управници нямат силите, възможностите и желанието да го направят. Кой, тогава?
София, 26.11.2019 г.                                           д-р Веселин Стоянов

Предишна статия

Костадин Костадинов в “Денят с Веселин Дремджиев” (22 ноември 2019 г.)

Следваща статия

Интимный словарь

Други интересни