Разследване: Прокуратурата е пренебрегнала десетки документи за Пеевски в делото “КТБ”

Автор: Няма коментари Сподели:
Депутатът от ДПС Делян Пеевски

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, които свързват депутата от ДПС Делян Пеевски със затворената банка, съобщи в сряда Фондация “Антикорупционен фонд”. Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата. Те не са били разследвани от прокуратурата.

В сряда фондацията разпространи втора част от своето видеоразследване, чийто автор е Николай Стайков. Вторият епизод е озаглавен “Инициалите Д.П.” и е достъпен онлайн.

Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на “фирмите на семейството”, “фирмите на фамилията” или “фирмите на ДП”. Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Почти не са проверявани и действителните бенефициенти на отпуснатите пари, казват от фондацията.

От разследването става още ясно, че обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е единственият споменал името на Делян Пеевски по време на разпитите по делото за източването на банката. Никой друг от 400-те разпитвани по случая не го е направил. В свидетелствата си Малинов разказва за среща между него, депутата от ДПС и Цветан Василев.

“Имали сме тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми”, казва Малинов. Според Антикорупционния фонд делото за шпионаж срещу него е образувано на база на документи, отделени от голямото разследване за фалита на КТБ.

През септември срещу Малинов бе повдигнато обвинение за шпионаж в полза на две руски организации. От изказвания на главния прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев стана ясно, че Малинов е заподозрян в събирането на данни срещу заплащане. В началото на тази седмица той получи държавна награда от руския президент Владимир Путин, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че продължаване на преследването срещу Малинов „би имало много пагубни последствия“.

Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата банка в страната по размер на активите, фалира на 6 ноември 2014 г. Делото беше поверено на Иван Гешев, който неотдавна беше избран за главен прокурор.

Въпреки твърденията на наблюдаващия прокурор по делото Гешев, че в разследваната от прокуратурата схема на кредитиране – определена като престъпна – няма никакви документи, които да свързват депутата Пеевски и негови фирми с КТБ, документите по делото показват друго, казва Николай Стайков.

„Разследването ни повдига редица сериозни въпроси: за работата на прокуратурата, за банковата система, за връзки между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес,“ казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

                                                      https://www.svobodnaevropa.bg/a/30254917.html

Предишна статия

11 ноября загадывайте желания, визуализируйте Новую Реальность, в которой хотите жить…

Следваща статия

Седмото ритуално българско самоубийство…(PART 2)

Други интересни