Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор

Автор: Няма коментари Сподели:

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор:

Конституцията не ме задължава да мотивирам указ с който да назначавам или връщам. Издигането на един единствен кандидат не само лиши от прозрачност процедурата, но и пробуди съмнения. Винаги съм заявявал, че очаквам едно истинско, а не формално състезание за длъжността нов главен прокурор. Издигането на един кандидат лиши това съревнование от състезателен принцип. Това не подхожда на институцията главен прокурор. Подходът за издигането на един кандидат бе подкрепено и от изпълнителната власт. Министърът на правосъдието отказа да издигне кандидат за главен прокурор. Всичко това води до липса на алтернатива. Главният прокурор трябва да се ползва с широка обществена и гражданска подкрепа. На сайта на ВСС бяха публикувани само становища за подкрепа на държавни институции, включително МВР и ДАНС, и нямаше нито едно такова становище на гражданска организация. Така превес взе масираната подкрепа от държавните институции, без гражданските. Процесът по избор на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а това не се случи. С тези мотиви и с правата, дадени ми от Конституцията, връщам предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за нов главен прокурор“.

„Изпраните“ близо 4 милиона франка в банки в Швейцария и Монако от Иван Гешев бяха набързо обявени като „менте“ и „фалшиви документи“ от прокуратурата. Същата тая цацаратура, която служи на Гешев и на която Гешев служи.

Ами ако документите са достоверни, а?

Ами ако и шефът на ДАНС знае, че са достоверни? Ами ако има резон в това, че документите изтекоха точно, докато зам-шефът на ДАНС Недялко Недялков се подвизаваше в САЩ?

И изобщо кой ще каже истината за тези 4 милиона франка, когато гарван гарвану око не вади! И в държавата – кочина е най-естественото нещо службите да обявят истината за „фалшив компромат“, когато е изгодно на чорбаджиите на кочината, и обратното „фалшивия компромат“ за истина, когато трябва да бъде ударен някой, който пречи на чорбаджиите на Кочината.

Кого да питаме истински ли са документите, касаещи прането на милионите на Гешев?

                                    Американския посланик?

                АФЕРА ще каже нещо знаково обаче – има очевидци на тези документи…

И щрак, Марийке, на портрет – рано или късно, работата може да стане – със задника напред.

                                   Afera.bg                                        https://afera.bg

Предишна статия

ЖИЗНЬ — ПОСЛЕ ЖИЗНИ (часть 1)

Следваща статия

ПОД ГРЕШНАТА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ СЛУЧИХМЕ, БРАТЯ…

Други интересни