Слънчевите затъмнения, които промениха историята

Автор: Няма коментари Сподели:

Слънчевите затъмнения са красиви и редки събития, които пленяват въображението на хората от дълбока древност. Понякога те са считани за добри поличби, а друг път – за предвестници на края на света. Известни са много случаи, в които затъмнения са изигравали важна роля в хода на историята. Ето малка част от тях:

28 май 584 г. пр. Хр. В продължение на пет години лидийци и мидийци водят кръвопролитна война. Конфликтът вероятно е щял да продължи още дълго време, но едно слънчево затъмнение променя това. Херодот разказва, че бойното поле потънало в мрак, а двете воюващи страни видели в явлението послание от боговете и веднага сключили мир.

19 март 33 г. В Новия завет пише, че когато Христос бил разпънат, небето притъмняло за три часа. Редица учени смятат, че този елемент от преданието е силно преувеличен, но в него се крие зрънце истина. По това време в района на Йерусалим действително е било наблюдавано слънчево затъмнение, но то продължило едва няколко минути.

24 ноември 569 г. Слънчево затъмнение присъства и в Корана. Според свещената книга на мюсюлманите, подобно явление е предшествало раждането на пророка Мохамед. Съвременните учени изчисляват, че през 569 г. наистина е имало затъмнение и то е продължило 3 минути и 17 секунди. Любопитна подробност е, че друго затъмнение се е случило през 632 г., когото умира както Мохамед, така и дъщеря му Фатима.

2 август 1133 г. Слънчево затъмнение, продължило близо 5 минути, предизвикало истинска паника сред жителите на Англия. Много от тях видели в него мрачно знамение, а гадатели използвали случая и започнали да предупреждават за задаваща се катастрофа. По ирония на съдбата, след по-малко от две години крал Хенри I починал, а Англия била обхваната от опустошителна гражданска война, продължила близо две десетилетия.

3 май 1715 г. Астрономът Едмънд Халей изумява цял свят със своите изчисления. Той използва новата за онова време теория на Исак Нютон за общата гравитация, за да определи къде и кога ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Неговият успех е исторически, тъй като до този момент се е считало за постижение, ако учените успеят да предвидят правилно годината, в която ще има затъмнение.

Източник: Getty Images/Guliver

29 май 1919 г. Алберт Айнщайн става истинска глобална знаменитост благодарение на слънчево затъмнение, което му помага да докаже неговата Обща теория на относителността. Гениалният учен успешно предсказва, че по време на явлението астрономите ще могат да видят как светлината на звездите, скрити зад Слънцето, се изкривява от неговата гравитация. Това води до истинска научна революция и пренаписване на законите на физиката.

                                                Автор: Русалин Венев    

https://www.vesti.bg/lyubopitno/misterioznitezatymneniia-koito-promeniha-istoriiata-6101492

Предишна статия

Билети на всички събития, концерти, изложби, мероприятия у нас и по Света!

Следваща статия

Остров Емералд…

Други интересни