Има ли в България друга интелигенция, освен опитомената?

Автор: Няма коментари Сподели:

Накъде?

Повечето българи искали промяна, – тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози и прочие. Така ли? Май имате проблем с очите и с разсъдъка. Управляващите печелят, въпреки някои предвиждания. Как, е друг въпрос, но той никога не е бил дискутиран и разнищван. Нито от опозиция, ако има такава въобще, нито от експерти.

За общественото мнение да не говорим. Такова просто няма. Няма, и не се правете на изненадани, защото допуснахте от ваше име да говорят кафяво-черни медии, призвани да подменят истината. Търпите и гледате върха на обувката си. Хоризонтът не е там, на друго място е… 

Българите пак чакат промяната да пристигне на Орлов мост на крилете/раменете/шмайзерите на някой друг. Ако може отвън. А ние ще чакаме там с хляб и сол, както вече се е случвало. Българската житейска философия се изчерпва с раболепието, като фактор за оцеляване. Предателството, безсъвестността, подлостта и алчността пък са фактори за кариера и осъществяване на материалните мечти. То други май отдавна няма…

За да има промяна трябва преди това да се случат няколко задължителни неща.

Гражданите и селяните да проумеят, че всичко ги засяга. Ако има реална борба с корупцията, стотици милиони няма да потъват в двайсетина джоба, а ще намерят по-добро приложение и разпределение. За прозрачност говоря. Например при обществените поръчки. Управляващите все повтарят, че всичко е законно. Само че ние се съмняваме. Защото няма прозрачност. Не знаем колко струват командировките на чиновници, депутатите, министрите и пр. А ги плащаме ние. Защо ги пазят в тайна, щом всичко е законно? 

Редно е да знаем също какви автомобили разкарват държавните баровци и техните семейства нагоре-надолу, в събота и неделя, по време на отпуски и по време на празници. Да кажат броя на шофьорите и охранителите, техните командировъчни – пак ние ги плащаме. Защо това е тайна? 

Честно е да знаем техническите параметри, на чиято база се формират цените за строителство на пътища магистрали, околовръстни тангенти, междуселски пътища, градски улици, ремонти на ремонтите и пр. Много е съмнително 6,8 км от столичния кв. „Младост“ до разклона за АМ „Тракия“ да струва 144,6 млн лева. Няма такава цена нито в Германия, САЩ, Франция, Норвегия, Швеция… Има само в Русия, но дори там това е наречено корупция и грабеж. 

Примерите са много. Грабенето е страхотно. Лошото разпределение на бюджета е факт – доказва го дори постоянният недостиг на средства за здравеопазване въпреки отделените милиарди. Издържаме над 460 болници, над 50 вуза. Естествено е болните и кандидатите за висше да не стигат и няма как това да не доведе до абсурди във финансирането. 

Събудете се, бе, хора. Грабят ни пред очите ни и ни убеждават да сме благодарни, че все пак няма война. Че не са ни заляли потоци от бежанци. Че Турция още не ни е нападнала като Кипър или Сирия. Вярвате ли на тези глупости? 

Истинската реална опасност е корупцията. Както и лошо работещата съдебна система, попаднала в прегръдката на прокуратурата, както зайче в хватката на анаконда… Сега ви е все едно дали Гешев ще смени Цацаров или някой друг. Почакайте да почукат призовкарите на вратата ви. Ще е много късно, повярвайте. 

Конституцията я има само на хартия. Шуробаджанашко и партийно кадруване е парализирало цели институции и ги е превърнало в инструмент за частни, нерядко мафиотски интереси. Фактът, че политиците не успяват да ни убедят в обратното, е достатъчен. Щом населението е вдигнало безпомощно ръце, щом няма и помен от обществена енергия и гражданска съпротива срещу очевидните неправди, значи националното пропадане е факт. Единственото поддържащо средство са помощите, изпращани от двата милиона и нещо българи в чужбина. Над два милиона „бежанци“ на няма и седем милиона население е огромен процент. Толкова хора не сме губили във всичките войни!

И ако от Сирия хората бягат от ужасите на войната, кланетата и разрухата, тук бягат от несправедливостта, корупцията, подмяната на демокрацията и изкривената до циничност пазарна икономика. Това устройва ли ви? 

И стигаме до екзистенциалната питанка: Защо, аджеба, народ, който уж има традиции, с които се гордее, не успява да проумее очевидното? Отговорът е, както човешката история показва: да се случи национално събуждане, трябва да има хора, които да го обяснят достъпно и аргументирано. Както го е правил отец Матей Миткалото, например. Или Левски. От град на град, от село на село, от врата на врата, от човек на човек. Възраждане. С ясно съзнание за цената, която ще платят тези, които се захванат с това дело. Ще бъдат оплювани, обругавани, обвинявани в какво ли не, съдени, преследвани, лишавани от права и работа. Семействата и близките им ще страдат. Не се заблуждавайте. 

Става дума за не повече от 3-4 процента от населението. За интелигенцията най-вече иде реч. Тя е локомотивът, изтеглил човечеството до полетите в космоса и света на компютрите. Така е било и тук. Със скърцане, съмнения, предателства, неблагодарност и присмех, но се е случвало. Шепа апостоли са ни показали пътя и посоката, които днес сме забравили и изоставили. 

И тук се сблъскваме в проблема – опитомената интелигенция. Предалата/продалата се интелигенция. Обезсилената и демотивираната интелигенция. Къде са прехвалените, накичени с награди, титли и лаври творци? Защо скъсаха връзката с Добри Чинтулов, Ботев, Петко Р. Славейков, Гео Милев и Христо Смирненски? Ами скъсаха я, защото са заети да си скъсват задниците да попаднат в директорски бордове, масонски ложи и държавни хранилки. Освен мастилото и кръвта им пресъхна. И потриват ръчички, че вече няма луди глави като Хайтов… 

Без духовни водачи всяка нация е просто объркано дете в непроходима гора. Когато няма искра и пламък в сърцата, там се настанява примирението към обстоятелствата. Какво от това, че са налагани от хора, които ни презират и мразят. За тях сме маса от несретници и аутсайдери. Този модел роди политически и икономически чудовища. Даде им лостове и влияние да моделират държавата, да осакатяват мечтите на милиони, да вкарат мисленето в матрицата на страха и лакейството. Ще оцелееш, ако целуваш ръка; ще успееш, ако слугуваш. Духовното обезличаване може да се сравни единствено с периода след нахлуването на османските пълчищта в земите ни и то не с голяма сигурност.

Догаряме като свещ в ограбена селска черква… И вяра не ни остана. Спасението е да започнем отначало. Първата стъпка е да поговорим със себе си и с хората край нас. И да почнем да казваме истината. Да търпим дъното, където ни слагат всякакви класации, е национално унижение. Да бягаме от страната си, вместо да я защитаваме от хайдуците, е трижди по-голямо национално унижение! Никакви чиновници от Брюксел и Вашингтон няма да ни поднесат промяната. Те гледат своя интерес, така както го гледа и Москва. 

Ще е трудно, ще трябва да минем през катарзис, ако щете и през съпротива с целия арсенал, който съдържа това понятие. Длъжни сме заради децата си и заради себе си. 

Политическите сирени, които ни омайват с лъжливите си песни, ни водят към гибел. Животът се дава един път, дявол да го вземе. Защо да минава под диктата на свинечовеците, които смятат, че кочина с молове и чалготеки е подходящо място за родина на българите.

Поредните избори показаха поредния отказ да променим нещо. Защо? 

Огнян Стефанов   

  https://frognews.bg/novini/ima-balgariia-druga-inteligentsiia-osven-opitomenata.html

Предишна статия

Тази битка я спечелихме, предстои да спечелим и войната!

Следваща статия

Кьовеши: Ще има натиск срещу разследвания за ползването на еврофондовете от хора с голяма власт!

Други интересни