Очаква се последният доклад за България…

Автор: Няма коментари Сподели:

Мониторинговият доклад за напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и реформата в съдебната система ще бъде представен днес в Страсбург.

Това ще е последният доклад за комисията на Жан-Клод Юнкер, който преди време обеща до края на мандата му, механизмът за сътрудничество и проверка над двете страни да отпадне.

Той беше въведен преди 12 години, при приемането на София и Букурещ в Общността.

 Очаква се днес Европейската комисия да обяви, че слага край на механизма в сегашния му вид. Наблюдението обаче ще остане като част от бъдещия годишен преглед на спазването на върховенството на закона във всички държави-членки. За да се случи това, решението на комисията трябва да бъде одобрено от Съвета и Европейския парламент.

 Както и да го представят управляващите като победа, Еврокомисията на Урсула хон дер Лайен скоро ще обяви началото на нов годишен преглед, но за всички страни от съюза.

 В новия механизъм България дори може изглежда по-зле – защото вече няма да се правят оценки според европейски документи и смекчавани под натиск от София заключения, а ще има единни критерии за 27-те, по които ще се вижда колко се изостава от Германия, Холандия или Швеция или е по-добре от Унгария, Полша и Румъния.

 Последиците също се очертават като доста по-сериозни – досега мониторингът продължаваше само със словесни и писмени критики и забележки, а новият механизъм, очакван не по-късно от първите месеци на 2020 г. почти сигурно ще е обвързан със спиране на евросредства при нарушения, които в някой случаи в България са се превърнали в рецидив и дори се влошават.

https://frognews.bg/politika/ochakva-posledniiat-monitoringov-doklad-balgariia.html

Предишна статия

В графстве Эссекс на востоке Англии найдена фура с 39 телами

Следваща статия

Осман Октай пред Фрог: Цацаров може да арестува Борисов, ако не се договорят

Други интересни