ИВАНКА БОГУНСКА – КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКИ ПЪТ”

Автор: Няма коментари Сподели:

     Иванка Богунска е човек, който непрекъснато  търси новото, усъвършенства се и работи винаги на най-актуалните места. Тя е с опит в общинската администрация, защото е била началник отдел „Евроинтеграция”, управлявала е просветата.

Има две магистратури от Пловдивския и Софийския университет, работила в неправителствени организации и от пет години е експерт по европейските проекти.

  • Г- це Богунска, четете много, търсите онова, което ви помага в работата. На какъв език отваряте най- често да търсите информация – на френски, на английски или на български?

  • Разбира се, предимно на български език. По международни проекти е възприето комуникацията да е на английски език. И това е нещо съвсем нормално. В днешно време владеенето на поне един чужд език и на съвременните информационни технологии е повече от необходимо.

  • Защо решихте да кандидатствате за общински съветник?

  • Моето виждане е, че в Общинския съвет трябва да влязат хора, които са се доказали като експерти в някаква конкретна област, които са добросъвестни и готови да работят за хората. Общинският съвет е много важен, дори по-важен от самия кмет, защото в него се решава какво ще се случва в общината. Време е да започнат да се правят политики в обществена полза и да се вземат обществено-полезни решения, а не да се работи формално и фрагментарно по предварителни договорки. Време е да се сложи край на управляващото статукво.

Това е и причината да подкрепя Гатьо Султанов като кмет на община Хисаря. Искам да имаме кмет, който е добре образован, владеещ чужди езици и съвременните технологии, който е в активна възраст, извън управляващото статукво, така че да мога да повярвам в неговата мотивация да работи. За мен е важно кметът да е местен човек, а не приходящ, да е честен и морален, да не се страхува, да е доказал, че може да отстоява принципни позиции. Другият филм вече сме го гледали… Считам, че това е алтернативата на хората със здрав разум, които се ръководят не от емоции, а от нормална човешка логика.

  • Общинският съвет е орган, който  взема решенията, но те трябва да се изпълняват от общинската администрация. Как оценявате връзката  между  съветниците и управляващите? Имате ли ваши идеи  и ако станете общински съветник, ще ги предложите ли в един дневен ред, за да станат реалност?

  • Естествено, имаме много идеи за развитието на града. Те не се различават съществено от тези на нашите опоненти, защото проблемите на общината са ясни за всички. Тук,обаче,  идва въпросът какво направиха тези, които управляваха при пълен комфорт, с мнозинство в Общинския съвет, както и тези, които бяха общински съветници няколко мандата, и съставляваха местното управляващо мнозинство. Визирам ГЕРБ, СДС и БСП. Кой им пречеше да работят и да направят това, което сега обещават?

       Тъжно и срамно е, пътувайки по селата да виждаме, че нищо не се е променило от предишните избори и проблемите на хората са си същите. Там, а и в някои квартали сякаш времето е спряло, хората са апатични и отчаяни. Видима е промяната единствено в село Старосел, което се дължи на неимоверните усилия на кмета Матея Гудев, който се проявява като истински стопанин, загрижен за благоустрояването и чистотата на селото, както и за хората. Той е пример за това, че липсата на средства не е оправдание за бездействие.

Ако стана общински съветник, първото нещо, което ще предложа, е общинските съветници да не получават възнаграждение и осигуровки от общинския бюджет. Вярвам, че в това ще ме подкрепят и останалите колеги от нашата група. Не е морално да се гледа на тази работа като на средство за препитание. Не е нормално за няколко часа присъствие в Общинския съвет и евентуално в комисия, един съветник да получава почти месечната заплата на хората от администрацията. Това дразни и демотивира служителите и се отразява негативно на резултатите от тяхната работа.

  • Някои от кандидатите за кметове имат мащабни идеи за милиони левове. Натам ли трябва да се носочат усилията на един кмет, или към по- малки проекти, които биха помогнали на хората да живеят по- добре?

  • Всеки грамотен човек може да направи справка кой какви проекти е наследил и какви е „усвоил“. Също така, какви проекти е направил и оставил за следващите управляващи. Изготвянето на инвестиционни проекти е процес, който изисква предпроектна подготовка, която за някои реализирани проекти е стартирала още в предприсъединителния период – 2005-2006 г., за т.нар. „меки мерки“ срокът на подготвяне е няколко месеца.

На интернет сайта „Тракийски свят“ поместваме информация за проектите от 2007 г. до сега с линкове към източника – Информационна система за управление и наблюдение /ИСУН/. Там могат да се видят дейностите, датата на договора, датата на стартиране и приключване, стойността и т.н.

Всеки мислещ човек ще разбере, че историите за грандиозни проекти са като балоните, които се раздават по пазара. Важно е да се правят проекти не като самоцел, а базирани на стабилен анализ на потребностите, които да са обществено необходими и устойчиви.

  • Вашият кандидат за кмет – Гатьо Султанов е премерен в думите си и в обещанията си, защото знае, че общината има дългове и местните приходи не достигат, така че трябва да се разчита на европейски проекти. Вие сте специалист в тази област. Има ли шансове община Хисаря  и какви проекти биха могли да бъдат приети?

  • Безспорно, не трябва да се пропускат възможности за привличане на външно финансиране. Предстои да бъдат публикувани индикативните годишни работни програми за 2020 г., от където ще стане ясно какви мерки за кандидатстване ще бъдат отворени както по Програмата за развитие на селските райони, така и по ОП „Околна среда“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Добро управление“, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и т.н. Към момента е отворена процедура „Развитие на туристическите атракции“ по ОП „Региони в растеж“ със срок на кандидатстване до края на 2021 г., по която община Хисаря е допустим кандидат. Ако се направят смислени и добре обосновани проекти, община Хисаря има всички шансове да ги спечели. Ако разгледате споменатата информация за спечелени и изпълнени проекти в „Тракийски свят”, с удивление ще установите, че кметовете, които не са били подкрепени от управляващата партия, са подготвили и спечелили повече проекти и са привлекли по-голям външен финансов ресурс за общината.

  • Г-це Богунска, факт е, че такива избори като предстоящите не е имало. Избори със схеми, комбинации, предателства, пари…Според вас честни ли ще бъдат избори 2019 година?

  •  Доколкото зависи от нас, ние не участваме в никакви схеми и комбинации. Повечето от нас са безпартийни. Листата ни е балансирана и включва хора с различни професии и опит. Това, което ни обединява, е желанието нещата да се променят. Не сме избрали лесния път – не се крием зад партийни лозунги и знамена.

Но, уви, сме чели и преживели Алековото „Бай Ганьо прави избори“.

  • Тогава как човек, участващ в изборите, може да запази позицията си на честен човек, да спази принципите си и да победи?

  • И по време на изборите и след тях аз ще бъда такава, каквато съм. Не мога и не искам да променям своите принципи. Не приемам хората съзнателно да се разделят и да се насажда омраза и нетърпимост между тях, като се развяват партийни знамена и фалшиви лозунги, като се заклеймяват другите като врагове. Разбирам, че така е по-удобно и по-лесно да бъдем манипулирани и управлявани. Аз съм обикновен човек и искам същите неща както всички мои съграждани – да сме здрави, да живеем в чист и спокоен, добре благоустроен град, да имаме добро качество на живот, да получаваме качествени услуги, да сме по-позитивни и щастливи. Ако хората разберат, че имат едни и същи общи интереси, около които да се обединят, вместо да се оставят да ги разделят и озлобяват в услуга на местните феодали, ще осъзнаят, че са силни и имат властта да променят нещата. За да се постигне това, трябва да се сложи край на съзнателното информационно затъмнение. Съвременните технологии позволяват управлението да бъде публично, а хората – обективно информирани. Заседанията на Общинския съвет могат да се излъчват онлайн и да бъдат достъпни от всяка точка на света. Да се знае кой какво предлага и кой как гласува. Спазването на формалното законово изискване решенията на Общинския съвет да се публикуват на сайта на общината не е достатъчно, защото ако не е поместена докладната записка, не може да се разбере какво се предлага, кой го предлага, с какви мотиви и на какво основание. Ако се освети работата на кмета и на Общинския съвет, ще стане по-трудно хора, които са управлявали с мнозинство в Общинския съвет и пълен комфорт по време на мандата си,  да се появяват отново все едно, че нищо не е било и да ни обещават светло бъдеще.

  •        Това беше разговор  с Иванка Богунска с № 107 в листата на Гатьо Султанов. Успех!

  •                                                                         

  •                                                                                               Ирина Кирилова

Предишна статия

ЛИПСВА ТИ КОМУНИЗ-Ъ-МА

Следваща статия

В графстве Эссекс на востоке Англии найдена фура с 39 телами

Други интересни