АЕЖ настоява за международно разследване на спирането на сигнала на Радиото…

Автор: Няма коментари Сподели:
Нов протест в защита на свободата на словото в БНР се проведе пред сградата на националното радио. Организатор е Асоциацията на европейските журналисти в България. Акцията е следствие от безпрецедентното спиране на сигнала на програма “Хоризонт” за близо 5 часа – на 13 септември и временното сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова.

От Асоциацията на европейските журналисти в България организират протеста заради кризисната ситуация в БНР и заради опитите за цензура, за каквито свидетелстваха и журналисти от радиото пред Съвета за електронни медии. Според организаторите на протеста институциите отказват да предприемат действия. Прокуратурата разследва единствено техническите причини за спиране на сигнала. След проверките стана ясно, че такава техническа причина не е имало, нито е била направена профилактика, пише “Гласове”.

АЕЖ настоява за международно разследване на спирането на сигнала на Радиото

“Проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му и единствен кандидат за наследник на поста Иван Гешев. Няма как, когато се твърди, че натискът идва точно по тази линия, да се възложи проверка на същия прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си. …Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни Иван Радев. 

Протестът е под мотото “Да дадем сигнал”. 111 протестиращи се включиха в живата верига от сградата на БНР до Телевизионната кула. Числото е символично – 111-то е мястото, което България заема по свобода на словото, според класацията на “Репортери без граници“. Участниците в живата верига си предаваха от ръка на ръка стар радиоприемник, символизиращ солидарността в защита на свободата на словото.

Според генералния директор на БНР цензура в радиото няма. Той не е упражнявал контрол върху свободата на словото и преди няколко дни в позиция заяви, че ще съди всички, които са се упражнявали върху неговото име и върху професионални качества. Утре СЕМ ще обсъди искането за оставка на генералния директор на БНР – искане, което направиха от страна на ред колегията на радиото. По-късно днес следобед Комисията по бюджет и финанси и Комисията по медиите ще обсъди искането дали да бъде възложен одит на сметната палата на БНР за последните 2 години.

                                                                                      https://liberta.bg

Предишна статия

Къщата на Яворов остава музей, Столична община я откупи…

Следваща статия

Съдиите призовават гражданите към отговорно поведение, защото държавното управление не полага никакви усилия за гарантирането на независимостта на съда…

Други интересни