КРАСНОВЦИ ОТИВАТ В ДОРКОВО

Автор: Няма коментари Сподели:

    С подкрепата на кметство Дорково, община Ракитово, Министерството на културата, фондации и местни фирми, ще се проведе  XXI международен фестивал за автентичен фолклор . Фестивалът се провежда под патронажа на Президента Румен Радев.
Тържественото откриване на фестивала е на26.07.2019 г.с изпълнение на ансамбъл „Овчарска песен” – Дорково, а дните за изяви на колективите са на27.07.и на28.07.2019 година.За участие са записани около 120 състава от цялата страна. Ще пристигнат певци и свирачи  от Кипър, Италия, Молдова, Румъния, Словакия… Сцената е 12 на 12 метра и е  изградена пред читалището в Дорково под сянката на сто годишни дървета и огромен явор. За зрителите са подредени пейки. Компетентни хореографи и познавачи на фолклора ще оценяват изпълнителите, сред които Иван Тодоров, Борис Вълков.

     Дорково има 2 900 жители  и е известно с  плиоценския парк, в който е палеонтологическият музей с над 30 вида животни на едно място. Това е най- голямото палеонтологическо находище на Балканите, открито в местността „Елин камък”.

   Ето на това красиво място в Родопите заминава фалклорната група при читалище „Отец Паисий” – село Красново, за да представи неизпяти досега песни от стари времена,  както каза секретар- библиотекарката на читалището – Генка Цъцарова. Фолклонтата група е от петнадесет жени на възраст от 40 години до 81. Най- възрастната е Мария Цветкова – на 81 години, а Людмила Иванова наскоро навърши 80 години. Сред старите самодейци са Пана Димитрова, Йонка Узунова, Ваня Картова. Учителката по пеене Мария Маринова, която от 40 години е снаха в Красново,  е ръководител на фолклорната група. Тя събира стари красновски песни и пази като голяма ценност тетрадката, в която са написани. Народната певица Иванка Иванова , родом от Красново, подари на читалището диск със стари красновски песни. Превозът за участие във фестивала в Дорково е осигурен с два микробуса и единият ще се плати от кмета на селото – Цвятко Истилянов, който ще бъде и шофьор. Той се надява групата да се върне от Дорково с награда.                                                            Ирина Кирилова

      Тракийски Свят    

Предишна статия

Умишлено променят историята ни, истинският произход на българите не се преподава в училище

Следваща статия

Продавам парцел във Варна

Други интересни