Морските пещери край Тюленово привличат гмуркачите

Автор: Няма коментари Сподели:

Повече румънци, отколкото българи идват в един от най-малко известните, а най-интересните курорти на България. Малкото селце Тюленово е на скалистия бряг, оформен като да е в Ирландия над най-чистото море по нашето крайбрежие. Диво и красиво е най-точното определение за това неповторимо място само на час път, от морската ни столица Варна, на средата между нея и румънската Констанца.

Румънците идват тук главно заради скачането от високите приказни скали и катеренето по тях. Но Тюленово е може би единственото място за гмуркане по нашето крайбрежие, което дава възможност за наистина уникално преживяване за навлизането в морските пещери. Името, което носи след връщането си в България селото идва от тюлените – монаси, които пуска на свобода румънската кралица Мария и те се установяват точно в тези скални форми под повърхността на водата.

Според местните хора останките на единия са намерени от немски гмуркач в една от пещерите в морето още преди 4 десетилетия, но други вярват в легендата, че нови и нови поколения от тези симпатични закръглени животни се въдят в морето около кръстеното на тях селце.

Все самотата, явно покрай тюлените – монаси, е дала повод за имената и на природните забележителности наоколо. Най-дълбоките пещери са наречени Самотника и Самотната канара, наред с Мартина и Дупката. Вероятно, защото мястото е тихо и мистично, свободно от ужасяващата ни представа за туристическа индустрия с бетона и мутробарока на хотелите. Поради каменния бряг, водата е кристална, тюркоазена до смарагдова като оттенък, най-чистата по крайбрежието на България. Което ще прозвучи странно на онези, които знаят, че тук се добива нефт вече 68 години. Това е първото находище на България, а сондата си стои и сега, повече туристическа атракция, отколкото нещо друго.

Важно е да се знае, че наред с черното злато – за съжаление, в недостатъчно количество, на високия бряг се изпомпва от недрата на земята минерална вода. Тя е лековита за невралгии и бъбречни заболявания, твърдят специалистите. За разлика от петрола, тя изтича в морето, както става примерно в Исландия.

Приятни къщи за гости като Докторската са място за настаняване, ако чарът на този подобен на ирландски бряг ви плени и решите да останете за по-дълго в Тюленово. Eдноименният хотел има невероятно висока оценка в booking.com, която не изненадва. Той е кацнал на скала над брега, а от панорамната тераса на ресторанта му се разкрива удивителна гледка към морето и миниостровче точно срещу него. Интериорът е дизайнерски, някои стаи дори имат бани със стъклени стени, за да не се изпуска изгледът. Кухнята също е отлична. Цената от 55 евро на нощ с включена закуска е по-ниска от качеството, особено съпоставена с грабителските тарифи на далеч по-лоши хотели по нашето море, само защото са в грозните ни туристически комплекси.

Резултат с изображение за Тюленово

Резултат с изображение за Тюленово                                              cross.bg                                        https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Ренета Инджова: Всички, които творят безобразия в държавите си, ще имат незавидна съдба

Следваща статия

Костадин Костадинов в “Делници” ….

Други интересни