Хак да ни е с НАП

Автор: Няма коментари Сподели:

„Жена вдига скандал на мъжа си: Не те е срам! Да ме лъжеш, че последните години сте нямали премии. Видях файла на НАП.“

„Във връзка с последния пробив от НАП препоръчват да си смените ЕГН-то.“

„След хакерската атака от НАП са взели спешни мерки – след стандартната парола 123 добавили 4.“

Това е само малка част от народния фолклор, който роди пробитата система на приходната агенция, довела до безпрецедентното изтичане на личните данни на 5 милиона граждани и фирми.

Не, никак не е смешно! Тъжно е, жалко е, а вече и доста опасно. Признаха го от самата НАП с предупреждението, че „всички последици от оповестяването на тази информация са възможни и ако законът го изисква, ще уведомим всички 5 млн. засегнати граждани“. И какво от това? Не е нужно да си голям експерт, за да разбереш, че оттук насетне всеки неудобен или съзнателно подбран индивид може да бъде изнудван, рекетиран, заплашван и буквално унищожен, без да е в състояние да се защити и докаже невинността си. Може да ви изкарат длъжник за милиони, да ви изпразнят банковите сметки и дори да се окажете бездомник…

В цялото това престъпление с хакнатата ни държава е вграден невероятен цинизъм. Властта и този път си посипа главата с пепел, като се оказа, че никой няма да поеме отговорност. Нашите управници по презумпция винаги са невинни. По това се познава и некадърникът – тръгва с цял куп оправдания, кое от кое по-неиздържано.

Виновен, разбира се, веднага се намери – този път е млад хакер, наречен от Борисов „уникален“ и „вълшебник“. Ако беше за убийство или палеж, удобната изкупителна жертва ще са клошарите. Добре, че поне не обвиниха чистачката, която сутрин забърсва монитори и клавиатури, но упорито отказва да членува в ГЕРБ… Не, не е за хвалба, за срам е, Борисов! Ако извършеното наистина е мерило за високото ниво на образованието ни, както се опитваш да убеждаваш, какво да кажем за тези, чието задължение е било да опазят системата? И за чиято сигурност са похарчени десетки милиони, както признава Горанов. Тяхното ниво какво е?

Скандалите у нас отдавна са станали всекидневие, но НАП-гейтът бележи предела на всякакво търпение. Защото вече няма гражданин, който да не е заплашен от пълната несъстоятелност на хората, които са оторизирани да се „грижат“ за нас. И за което им плащаме, за да… се чувстват недосегаеми.

                                                                                              автор: Валентин Георгиев

                                            http://duma.bg                 https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Костадин Костадинов в “Делници” ….

Следваща статия

Хакерите ни го казаха – ‘Правителството ви е бавноразвиващо се’

Други интересни