Един кмет трябва или да играе играта по правилата, които съществуват и преди него, или да не се хваща на хорото въобще…!

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                                                                    Ivan Daraktchiev

Здравейте всички,

За съжаление ми се налага да повторя за н-ти път безкраен низ от дадености, които сме обсъждали нееднократно, и които в една или друга форма се намират и в статии, и в коментари по стария сайт, и в дискусии из видеоматериалите на новия сайт:

1. Участието в местната власт не допринася за никаква промяна в централната власт, даже и козметична. 

2. Един кмет сам не може нищо да направи, без съгласието на Общинския съвет.

3. Усвояването на средствата – било бюджетни, било по “спечелени” (“Евро”)проекти – става след пазарлък в “местния парламент”, където представителите на фирмите-изпълнители и фирмите-първи подизпълнители се договарят да гласуват така, че техните хора да спечелят проект 1, другите проект 2 и т.н. (Главните фирми-изпълнители са няколко, принадлежащи на високата “Софийска” Номенклатура – разбира се, чрез трети лица, като те вече участват само за едри проекти; преди години обираха всички, след което ги поемаха предимно местни първи подизпълнители, тоест по-дребните бандити, предимно местни, които пък вече наемаха истинските подизпълнители. Към днешно време по-дребните (местните) риби се ориентираха и влизат в ОС, като прехвърлят фирмата на жена си, или други роднини…) 

 4. Бургаският кмет е непробиваем – още от първия си мандат събра отбор от няколко млади хора, които не вършат нищо друго освен кандидатстване за европроекти. Бързо се отракаха и Бургас редовно печели всичко, за което кандидатства (с други думи, понеже средствата за дейностите по обновяване, ремонти на улици, обществени сгради, you name it, не се разпределя централно от МС, а се “печели” от Брюксел, “смотаняците” във Видин, Враца, Смолян и който и да е друг областен център така и не видяха нито стотинка от това, което държавата би трябвало да заделя за справедливо регионално развитие на всички региони, а всичко, или почти всичко, дойде в Бургас. Така Бургас стана най-приятния град, а кметът най-любимия кмет (и един от най-богатите млади българи). 

 5. За контраст ще посоча Й.Лечков, който в критичен за Сливен момент пое кормилото и инвестира всичките си средства, за да живне малко града. В началото ОС го подкрепяше, след което му завидяха и накрая даже под съд го дадоха. В резултат той плю и се отказа от политическото поприще като механизъм за осигуряване по-добро бъдеще на българите.

6. Понеже Д.Николов е и много интелигентен, той изглежда мисли вече за започване на консумирането на натрупаното (три мандата като кмет, след забогатяване от няколко “приватизационни” удара) и пусна слух, че няма да се кандидатира. Толкова му имат страха конкурентите (а и свикнаха със синергизма при богат приток на парични потоци, които той осигуряваше за всички по малко), че от ВМРО обявиха, че ще изчакат да чуят официално от кмета дали ще се кандидатира, за да решат какво да правят за изборите. 

 7. След като ме мотаха повече от година, по отношение на предложението ми за high-tech incubator, ми посочиха къде мога да наема помещения и да си започна, без търсеното от нас “частно-публично партньорство” след основаване на общинска фирма и т.н. В същото време, научих, че голям външен инвеститор има интерес към военното летище в с. Равнец, обектът е взет от Община Бургас, ще прави (или е направена) общинска фирма, и т.н. Огромен проект, за смазването на който няма как да не са се хлъзнали кръгли суми. Естествено, ние само им губим времето, понеже даже и микроскопични взятки не обещаваме. Но година и нещо бяхме “в разговори”, тоест, могат да се похвалят с активност. Тоест, ОС си върши работата! Още повече, че те вече си имат “техно-парк” по софийския модел – сграда с “бизнес център’, в който се дават офиси под наем на стартиращи компании; старт-ъповете са един-двама души с лаптоп, които предлагат онлайн услуги…

Ще спестя останалите 20-30 точки, които бих могъл да напиша, като се надявам, че предлагащите ще схванат, дето поради неразбиране на реалния живот ми изгубиха времето – един час от живота ми бе прахосан, за да не бъда наречен неучтив. Само ще помоля да вземете предвид, че за мен няма нищо по-неприятно от това, да повтарям едно и също нещо на едни и същи хора. По принцип това е и най-важната причина да пиша – очаквам когато някой прочете внимателно нещо, да не се налага да му се казва (или да го чете) втори път.                            

Запомнете:

Един кмет трябва или да играе играта по правилата, които съществуват и преди него, или да не се хваща на хорото въобще!

Това правило е универсално за всяка Номенклатурокрация – тази простичка истина трябваше вече да е ясна на всички: освен по нашите сайтове, минимум внимание към локалните новости чрез общуване с местните, или чрез локалните медии, отвреме-навреме (за по-звучните и по-сензационните) и чрез по-големите медии, които обичат скандалите…

Точка по въпроса (и станаха почти два часа)!

Иван

За да видите тази дискусия в мрежата, посетете:

https://groups.google.com/d/msgid/zaedno-bg/5c037097-9820-8c04-2251-5ed34b6d8107%40gmail.com.

                                                                             Ivan Daraktchiev

Предишна статия

ПРОЕКТЪТ “БЪЛГАРИЯ” part 1

Следваща статия

Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по €3,5 млн. на ден Основните трансфери идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция

Други интересни