ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Колкото по- малко време остава до изборите, толкова повече са слуховете около кандидатите за кметския стол на общината. Пенчо Шапков – лидерът на БСП каза, че към края на юли ще бъде проведена конференцията, на която с демократично тайно гласуване ще се избере кандидата на БСП. Но сега се оказа, че конференцията ще се проведе след събора на социалистите на  „Бузлуджа”. До тогава по селата ще  има събрания, на които ще бъдат предложени кметове на БСП  по села и общински съветници. И на 4 август 56 човека на конференцията ще гласуват кой да бъде издигнат и за кмет на община Хисаря. За сега се спрягат имената на председателката на Общинския съвет   – Ива Вълчева и на члена на Общинската избирателна комисия от квотата на БСП – Николай Марковски. Казват, че Марковски бил поддържан от Пено Бойновски, който преди четири години го предложи да влезе в ОИК. Тогава единственият човек, за който се говореше, действаше, пишеше и събираше периодично  на заседания ОИК, беше преференциално избраният инж. Ненко Костов. Пак тогава стана известно на ЦИК, че Бойновски е незаконно секретар на ОИК, та се наложи да напусне. И каквото и да правиха, Ненко Костов остана общински съветник и изглежда е работил добре, след като сега две партии го искат в листата си, а той се колебае дали да не кандидатства като независим.

       Гатьо Султанов  от „Промяна”с 508 гласа от 2015 година  ясно заяви в интервюто, което даде в сайта и във вестник „ Хисаря днес”, че ще е кандидат и до изборите ще търси съюзници, за да може да няма разпиляни гласове.

     Иван Иванов  от тогавашния Български демократичен център заяви, че още не е решил какво ще прави на тези избори. Той присъства на всяка сесия и трупа опит, пък е и интересно да гледаш как  седемнадесет  човека решават общинските проблеми на една община. 

    През 2015 година имаше още един Иван кандидат за кмет от Единна народна партия и това беше Иван Чавов. Тази година той категорично подчерта, че няма такова намерение.  Опитът да го приобщат към една коалиция остана напразен.

     ГЕРБ с 1418 гласа на миналите избори и СДС със 675 мълчат. Заедно, или поотделно? Този въпрос за тях е изключително важен, защото тук няма да се тича за кметския стол, а за властта, която дава възможности, които  не можеш да имаш, ако  кметът не е твой човек, или ти не си общински съветник, който да да се огъва  наляво и надясно при гласуването на определени обществени проблеми. Ако СДС имат отделен кандидат, то той непременно трябва да стигне до втори тур. Защото на всички граждани  е ясно, че на първи тур няма да спечели никой. И тук идва опастността – ако кандидатът на СДС и ГЕРБ отидат на втори тур, после прегръдката желязна ли ще е , или змийска, която да задуши единият от тях. Има и друга вероятност – двете партии да имат един кандидат и той да бъде бивш кмет.  Лошото идва, ако на втори тур отидат Гатьо Султанов и човекът на ГЕРБ. Тогава кой ли ще предпочете народът?

    Безспорно всички сега гледат какво ще прави инж. Георги Пирянков. Няма съмнение, че той събира гласове, където и да е. Защото е мъдър, интелигентен, защото остави след себе си нещо голямо, защото събра съжаленията на гласувалите за него като кмет, когато беше предаден от свои хора. Но и той още нищо не е решил.

      В същото време БСП с 1037 гласа през 2015 година усилено се готви за втори тур. И тогава става още по- страшно. Представете си Султанов и кандидат на БСП  в една схатка, която е стара и скоро огънят около нея няма да изгасне. И докато разсъждаваме в тази посока, нека не пропускаме възможностите, които дава за избор един независим кандидат например. Необвързан с партия, с ясна позиция по общинските дела, мълчалив и изведнъж…. отприщва се бентът и партиите са победени, народът казва, че не харесва нито една от тях.

     Нали си спомняте как ГЕРБ, БСП и СДС / Коалиция за Хисар”/ честичко си гласуваха през този мандат заедно? Ами ако стане така, че на втори тур отидат кандидатите на  ГЕРБ и БСП и който спечели, направи другия кандидат заместник- кмет? Тогава политическата игра ще бъде  отвратителна за гласувалите и много добра за тези, които ще бъдат в Общинския съвет. Ще се объркат боите така, че ще стане пълна цапаница на сесиите.

     Четете и се чудете къде е мястото на сегашния кмет? Ами чакаме да чуем какво иска инж. Дойкова  – втори мандат, да я остави спечелелият кмет свой заместник- кмет, или да се отдаде на професията си? Хайде, време е за проговаряне!  Пък и до нея стои инж. Вълко Макавеев – човек толкова опитен в политиката, живял и преживял, бил е кмет и председател на Общинския  съвет , лидер на партии, пък и дългият му живот го е научил да слуша интуицията си и кога да не стъпва накриво.

                                               ИРИНА КИРИЛОВА                      ТРАКИЙСКИ СВЯТ   

                                                                                                      

Предишна статия

Добър ден, България!

Следваща статия

ВРАТИГА

Други интересни