ЗАЛЕЗЪТ НА ЕДНА ИМПЕРИЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

В. „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ“ ЗАЛЕЗЪТ НА ЕДНА ИМПЕРИЯ  САЩ, юни 2019 г Издание на българите в чужбина Година 21-ва stoyanovandco@abv.bgtel.: 0899 144 154          

      Два танкера – японски и норвежки бяха засегнати на 13.06.2019 г. от пожар, поне това видяхме от разпространен снимков материал.
      Държавният секретар на САЩ Марко Помпео  изпомпа, само часове след инцидента обвинението, че Иран стои зад нападенията.
      Постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви, че всички улики сочат към Иран и предупреди, че ако  СС не реагира подобаващо, трябва да очакваме и други подобни нападения.
      Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви на 14.06.(Focus-news.net), че разпространеният от Централното командване
на въоръжените сили на САЩ видеозапис не е достатъчно доказателство за вината на Иран, предава и ТАСС. „Видеото не е достатъчно. Разбира се, можем да разберем какво се показва, но за мен това не е достатъчно за окончателната оценка“., заяви Маас, цитиран от „Ройтерс“.
    Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр пък каза, че Рияд е съгласен с оценката на САЩ, че Техеран стои зад нападенията на двата танкера.
      Великобритания прие безкритично позицията на САЩ. Представителят на Кувейт бе въздържан.
      Китайският представител призова за диалог по случая с двата танкера.
      Турция:  Не защитаваме никого, но е грешно, след няколко часа някой да е признат за виновен.
      Иранският представител в ООН отхвърли категорично американските обвинения. Той заяви, че „Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници“. Той допълни: Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията“.
      Президентът на Иран Хасан Роухани: „САЩ  представляват сериозна заплаха за глобалната стабилност“.
      Екипажът на японският танкер видял „летящ обект“ преди атаката.
      Съветът за сигурност на ООН проведе заседание на 14.06. при затворени врати, на което бе разгледано  предполагаемото нападение в Залива.
      Focus-news.net  публикува статия на водещия германски национален ежедневник “Die Welt”от 14.06., която коментира новата криза в Оманския
залив, и която предлагаме по-долу, със  съкращения:
      В Близкия изток има две критични  точки. Ормузкия пролив и Баб ел-Мандеб. Два танкера бяха подложени на атака в едно от тези две места.
Ормузкият пролив е нещо като артерия на световната икономика. Ето защо ескалация на кризата в залива би била много опасна.
Все още не е напълно ясно защо в четвъртък (13.06) два танкера се подпалиха. Според някои медийни доклади, те са били ударени от торпедо. Ако това се окаже истина, би могло да бъде индикация, че зад атаките стои държава или поне подкрепян от такава актьор.
Въпреки това, доказателствата все още не са налице. Инцидентите все още се разследват. Американските наблюдатели, като консервативния експерт по външна политика Макс Боут дори смятат, че е възможно администрацията на Тръмп умишлено да манипулира ситуацията, за да провокира война с Иран. Боут припомня за инцидент от 1964 г. , при който САЩ създадоха претекст за влизане във виетнамската война,като умишлено извършиха нападение с торпедо  (или симулираха). Но има голяма разлика, ако в Залива пламне война, тя би имала много по-сериозни последици, отколкото конфликт в Южнокитайско море.
    Ако наистина има военна конфронтация между САЩ и Иран, тогава Техеран би могъл просто да блокира Ормузкия проток, за който португалците са воювали 500 години. Днес повече от една трета от петрола, пренасян с танкери, или 20% от световното производство на петрол преминава през пролива. Ормуз е най-тясната точка на Залива – бряг до бряг са 39 км. разстояние. Това е точката, от която е най-лесно се затваря заливът.
      Блокирането на пътя може да доведе до взрив на цените на петрола на световните пазари. Но дори повишената несигурност в Персийския залив може да предизвика пазарни колебания.
      Америка, от своя страна е планирала противодействие при подобно развитие на ситуацията. Борбата между американците и иранците обаче не е само за петрола, не става въпрос единствено и за „хормони“ Сериозна
опасност за световната икономика има и на югозапад: Баб ел-Мандеб.
      „Портата на сълзите“ е проток  между Азия и Африка, който разделя Индийския океан от Червено море и Суецкия канал – включително Азия и Европа. През миналата година през канала преминаха над 18000 кораба, или 10% от световната търговия. Той е изключително важна част от глобал-
ния бизнес, защото през него минава най-бързият търговски път между Китай и Европа.Ето защо трафикът се е увеличил със 77% през последните
11 години и продължава да нараства. Това е другата гореща точка на иранската криза.
        Точно Баб ел-Мандеб е Йемен, където подкрепяната от Иран шиитска милиция изгони международно признатото правителство и превзе столицата Сана. Коалиция, водена от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства,  води война срещу бунтовниците вече 4 години. И двата лагера инвестират пари и преди всичко оръжия, които също могат да бъдат опасни за евро-азиатската търговия. Шиитите са оборудвани с едни от най-мощните оръжия от иранския арсенал. Те включват ракети със среден обсег, които са в състояние да ударят дори саудитската столица Рияд.
        Нападението срещу саудитския газопровод, което се случи почти едновременно със  саботажа на корабите в Персийския залив, е единствения от инцидентите, чийто произход се смята за сигурен – шиитските милиции признаха отговорност, демонстрирайки при това гордост от използването на дрон за атаката.
    Ако в тези води се разпали конфликт, то той ще засегне няколко континента. И потребителите на тях“.
    Обективен анализ на германския вестник  “Die Welt”, без да е казано най-важното. Идва ред на въпроса:
                  Кой стои зад провокацията и какво очаква от нея?
    Новите усложнения в Близкия изток, свързани с Иран, възникнаха след излизането на САЩ от Споразумението за атомната програма на Техеран между ЕС, Русия, САЩ и Китай от една страна и Иран от друга. Това е практика на Вашингтон да излиза от договори и споразумения, без да се интересува от последиците и без  да зачита позицията на партньорите си.
                    Застрашаваше ли Договорът сигурността на САЩ ? Застрашаваше ли въображаеми техни интереси?  Категорично не! Тогава?
      Ако дръпнем завесата, ще видим на сцената Израел. Ционистките управници изпитват едно смесено чувство на страх и омраза към съседни големи и силни мюсюлмански държави, които не са готови да бъдат техни васали.В списъка с нежеланите фигурират Ирак, Сирия, Иран и Палестина.
Ирак. Страната, която фигурира в черния списък на 4-мата нежелани, бе обвинена в притежаване на оръжия за масово унищожение и в готовност да нападне Европа и САЩ. 600 хилядна англо-американска армия окупира Ирак без санкция на СС на ООН. Огромната лъжа за опасните оръжия бе официално призната, но ООН и Международният наказателен съд, които съществуват на хартия, не реагираха на извършеното престъпление. Нужни ли са те някому? Лъжата и държавният тероризъм бяха приети за нормално поведение, а грабежът и убийствата на мирни хора за елементи от новата  ценностна система, в която Бог не съществува.
Сирия. Втората в черния списък нежелана държава. Израел, САЩ, Англия,
Саудитска Арабия, Йордания,Турция и други техни съюзници организираха, финансираха и въоръжиха платени убийци, под флага на „Ислямска държава“. Тази ислямска банда не уби нито един израелец, но потекоха реки от мюсюлманска кръв – цивилни хора, жени и деца. Москва спря марша на главорезите и спаси сирийския народ и неговото правителство. При акция на сирийската редовна армия бяха пленени военни съветници и инструктори от Израел и други държави. Те трябваше да бъдат съдени като военнопрестъпници, щом обучават и инструктират платени убийци, но за съжаление това не бе сторено. Дамаск поиска официално американските и други чужди войски да напуснат незабавно страната. ООН, Съветът за сигурност отново запазиха „неутралитет“, обяснен с пожелателни фрази.
Милиони граждани на Сирия напуснаха родината си. Едни обитават, при най-тежки условия, бежански лагери в Турция, други поеха рискования път към Западна Европа, поканени от Меркел, но нежелани от европейците. Сирия е обезлюдена и в развалини, Европа изпадна в тежка криза. Ционисткият план е изпълнен.
Няма ООН, няма международно право, няма Международен наказателен съд за виновниците.
Иран. Американският президент Доналд Тръмп заявява, че националната сигурност на САЩ и техните икономически интереси и интересите на съюзниците им  са застрашени от Иран. Глупост! Това, което заяви Техеран бе, че ако САЩ предприемат военни действия срещу страната, то Иран ще блокира Ормузкия проток и Оманския залив.
Нека припомня, че първата държава, която се противопостави яростно на подписаното споразумение за ядрената програма на Иран бе Израел.
Започна невероятен натиск върху Тръмп.Той беше принуден да признае Йерусалим за столица на Израел, – действие, което  още повече дестабилизира региона, призна Голанските възвишения за израелска територия, въпреки резолюциите на ООН. Последваха нови санкции срещу Иран, а на 24.06. дори и срещу аятолах Хаменей, който стои най-високо в йерархията, както и срещу външния министър на страната Мохамед Зарифи. Иран отговори, че тези действия на Вашингтон означават край на дипломацията. Кой стои всъщност зад нападението на японския и норвежки танкери?
Малко предистория ще ни даде вероятно точния отговор на въпроса.
На 29 май т.г. Доналд Тръмп замина с малка делегация за Япония. Нямаше за цел да води търговски преговори, защото те са предвидени за м.юли. Тръмп разгледа с японския премиер възможността, последният да посред- ничи за разрешаване на конфликта между САЩ и Иран и е получил съгласието на премиера Абе. На 13.06. японският премиер бе в Техеран, за да предаде посланието на Доналд Тръмп, което е важно за Иран, който е натоварен със санкции и има интерес споровете със САЩ да се решат по пътя на дипломацията. Точно в този ден е извършена провокацията с японския и норвежки танкер.  Случайност? Не! Израел няма интерес мисията на японския премиер да завърши успешно и конфликтът САЩ – Иран да бъде разрешен с мирни средства. Знаел ли е Тръмп за подготвяната провокация? Вероятно, не. Възможно е да са знаели държавният секретар Помпео и съветникът по външна политика Болтън – два ястреба в обкръжението на Тръмп.
Два дни след провокацията с танкерите, американски военни изпратиха на разузнаване в иранското въздушно пространство най- мощния и най-скъп
(над 100 млн. щ.д.) дрон. Иранските военни го свалиха, след няколко предупреждения да напусне иранската територия. Тръмп изпадна в истерия. Щял да атакува Иран, но в последната минута отменил своята заповед, защото му домиляло за евентуалните 150 жертви. Щял обаче да въведе нови санкции и заплаши Иран със „заличаване“, обиден от подигравките на президента Хасан Рохани, който казал, че „Белият дом е засегнат от умствена изостаналост“. Тръмп написа в Туитър, че „всяка атака на Иран срещу нещо американско ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила“. Той знае, че Иран няма никакви намерения да напада нещо американско затова застана в героична поза и отправи страшни закани.
Иран свали дрона, къде остана „огромната и съкрушителна сила?“

Мисля, че трябва да се съгласим с оценката на иранския президент, че Белият дом е засегнат от умствена изостаналост. Вашингтон не разбира, че светът е променен и че Америка вече не е единствен владелец на земното кълбо. Лидерът на Северна Корея открито се присмива на Тръмп и продължава своите разработки на балистични ракети и атомни оръжия.
Венецуела и нейните въоръжени сили отказаха на Вашингтон негов лакей да заеме президентския пост. Куба прие 5 руски военни кораба с най-модерно въоръжение на постоянно стациониране. В Близкия изток Иран, Ирак, Сирия са антиамерикански позиционирани, Турция също, ЕС се отдалечава все повече от САЩ. Израел реално ръководи външната политика на страната чрез своето ционистко лоби.
Имат ли Съединените щати приятели? Няколко източноевропейски васали не са приятели. Може би няколко държави от Западното полукълбо, управлявани с купени от Вашингтон президенти  премиери и военни?
Западът е морално деградирал, забравил е Бог и християнската ценностна система, заменил ги е с парите, материалните блага и лекия живот. Узаконени са еднополовите бракове, води се жестока война срещу божествените и природни дадености, духовното начало у човека се унищожава планомерно и заменя с грубия материален интерес. Колониалните и неоколониалните държави колонизират света не само териториално, но и икономически и финансово, колонизират още честта и достойнството на човека.
А Изтокът?
София, 27.06.2019 г.                                        д-р Веселин Стоянов

Предишна статия

АЗ НЕ СЪМ ПОЛИТИК И НИКОГА НЯМА ДА СТАНА

Следваща статия

НА ПЕТРОВДЕН – СРЕЩА С ПИСАТЕЛКА

Други интересни