Радев отговори на Борисов, че се меси в избора на нов главен прокурор: Аз не каня магистрати вкъщи!

Автор: Няма коментари Сподели:

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона.

Радев се среща с Лозан Панов за следващия главен прокурор

Това заяви президентът пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които Румен Радев проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор

 

Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.

Това каза президентът Румен Радев на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт.

 

„Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото не очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. 

 

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“. „След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

„Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев. Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

http://epicenter.bg/article/Radev-otgovori-na-Borisov–che-se-mesi-v-izbora-na-nov-glaven-prokuror–Izkustvena-drama-/183390/2/0

Предишна статия

Евроизбори 2019

Следваща статия

143 ГОДИНИ ОТ КЪРВАВОТО ХОРО ГЕНОЦИДЪТ НАД БЪЛГАРИТЕ…

Други интересни