НА ПРАЗНИК В МИРОМИР

Автор: Няма коментари Сподели:

„И ГОСПОД ВИНАГИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ВОДАЧ И ВЪВ ВРЕМЕ НА СУША ЩЕ НАСИЩА ДУШАТА ТИ И ЩЕ УГОИ КОСТИТЕ ТИ, И ТИ ЩЕ БЪДЕШ НАПОЕНА С ВОДА ГРАДИНА, И КАТО ИЗВОР, ЧИЙТО ВОДИ НИКОГА НЕ ПРЕСЕКВАТ.”

    Тези думи от Библиата, от книгата на пророк Исаия характеризират най- пълно жителите на квартал Миромир, които са дълбоко вярващи, добри и работливи хора. На Възкресение  Христово те ще се съберат в църквата „Свети Петър и Павел”, чийто градеж започва още в 1882 година, за да участват в тържествената литургия, поднесена от отец Недялко в 10 часа. На литургията ще бъдат и онези няколко деца, които ще получат първо причастие от папа Франциск, който между 5 и 7 май 2019 година ще посети България. Хората ще се потопят в разказа за възкръсването на Христос и ще се си спомнят, че в това село със старо име Даваджово през 1646 година е идвал епископ Петър Богдан.

    А в 11 часа ще започне концертът, в който самодейците от читалище „Искра”- Миромир ще покажат умението си да пеят и танцуват. Ще им пригласят певци и танцьори от съседни читалища.

    И за да бъде празникът пълен, ще започне веселието с песните на Росица Пейчева. Тази жена, родена в Лъки, която учи в Широка Лъка пиано, солфеж и тамбура, а после висше образование в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, е магистър по арт- мениджмънт и знае как да накара хората да им трепнат сърцата, че Родопите дишат и пеят на български. Колежката и Ивелина Иванова, родена във Върна е учила в музикалното училище в Котел и има специалност „Дирижиране на народни състави и педагогика на обучението по музика”. Тя е гласовита певица, която миромирци ще имат възможност да слушат и да играят на игривите и песни.

    Жителите на Миромир  са гостоприемни хора. Те знаят как да отворят сърцата си, как да посрещнат гости, а Възкресение Хрстово е ден за това.                        

                                                                                     ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

НА ВНИМАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СДРУЖЕНИЕТО ЗА НАПОЯВАНЕ СТАРОСЕЛ

Следваща статия

Великият Кан Крум…

Други интересни