Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците запалиха искрата на свободата. С тези думи президентът Румен Радев започна словото си пред строените представителни части на Българската армия на площад „Народно събрание.

България празнува 141 години свобода (СНИМКИ И ВИДЕО)

В словото си президентът отбеляза, че свободата идва на щиковете на армията на царя-освободител Александър Втори.

                                                                                     Снимка: Ладислав Цветков

Президентът бе категоричен, че достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

България отбеляза 141 години от Освобождението (ОБЗОР)

“Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои”, каза още Радев.

                                                                              Снимка: Ладислав Цветков

Преди това президентът прие почетния строй на представителните части на армията.

На честванията на пл. „Народно събрание” площада присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, дипломати.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/rumen-radev-predi-141-godini-vazkrasva-balgarija.html

Предишна статия

Аз, ние и другите

Следваща статия

Александър Морфов: Да живее България…

Други интересни