Вече не е смешно: мрак обгръща орлите с умни калпаци

Автор: Няма коментари Сподели:

В сряда вечерта при Слави на дивана бе премиерът Борисов. Жанрът на разговора бе трудно определим, но гостоприемството бе извън съмнение. Ако някой е очаквал или се е надявал на нещо друго, значи не познава родната действителност. Слави Трифонов задаваше въпроси, изпратени от зрители. Борисов отговаряше. Въпрос – отговор, въпрос – отговор. И така близо час.

Да подценяваш противника е много опасно, казвали древните китайски мъдреци. Надценяването приписвали на незнанието. Най-страшно е да нямаш реална оценка за собствените възможности.

Няма да има политически проект на Слави. Забравете. И по-добре. Актьорите и Ку-Ку бенд си вършат работата перфектно. Това е тяхната посока. Пренастройте тоналността на надеждата. 

Ще се видим след рекламите… Видяхме се. 

***

Легион пиари преграждат пътя на журналисти. Журналистите чакат президента Радев на тържеството послучай 130-годишнината на българската адвокатура. Искат нещичко да попитат държавен глава. Пиарите не дават. Като бронежилетка са, като кевларено одеало.

А то каква била работата. Кола на НСО същият ден била заснета от столичанин, да кара в насрещното. Катаджия спрял колата. Започнала дълга обяснителна процедура. Очевидецът твърди, че лимузината докарала съпругата на президента Десислава Радева в магазин за рокли. За пореден път я докарвали и всеки път в насрещното платно.

Г-жа Радева във Фесбук обаче заявява, че не е карала автомобил на НСО и не е била в бронирана кола. Откъде се появи темата за волан и броня?… 

Дали ще има политически проект откъм „Дондуков“ 2? Може, но нека първо се разбере кой забърка случката с автомобила на НСО и роклите. Ще чакаме. 

***

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, поздравила адвокатите с видеозапис от Токио, столицата на Япония. „Честит празник, орли на правосъдието!“ – казва Цвета във видеото. Адвокатите се посмяли от сърце.  

Чакайте Цвета на аерогарата с букети. Не съм споменавал „оръжието на пролетариата“… Ако бяхме самураи… Но сме българи, юнаци. 

***

Интерес за мен представляват и децата, те са нашето злато.” “Никога не съм била телевизионна водеща. Никога не съм членувала в политическа партия“. „Дайте ми една-две седмици толеранс“. Думи на новия вице-премиер Мариана Николова пред медиите след встъпването й в длъжност. Оттам отпрашила да почерпи ловната дружинка, в която членува. Не сте ли разбрали? Николова е запален ловец, грижи се за глиганите и прочие горски обитатели. Да не й падне човек на мушката…

Тя и онзи вече нямат никакво значение. Тъпомерът сме го счупили отдавна.

Кресливи българи, с някакви уж добри идеи… 

***

„Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate“ – „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“. Няма да ви казвам откъде е този цитат. Може пък да сте внимавали в час, а може и книжка да четете. Какво ни е: красива държава, просперираща. Швейцария на Балканите. Но сме се затичали към мястото, на което Данте посвети таланта си.

Най-добре да тропнем хорце, обути в потури и с калпаци на простите глави… 

***

Калпаците ни са по-умни от главите. Прозрение на големия Никола Русев. Написа ни човекът „Юнаци с умни калпаци“, но кой да се замисли. Мисленето не е за нас.

 О, юнаци, вие ли сте, бре? Що се криете зад дуваро? Че поспрете се малко! Стига с толкоз юнаклъци, че тя дойде!

– Коя, ма?

– Ламята! Вам лъжа, мене истина. Ей-сега дойде. Копахме там на къра… И аз нали съм си работна…

– Кой? Ти ли, ма?!

– Е, па!…“ 

Тия юнаци до един стават за политици. И за вице-премиери. Даже станаха, мамка му. 

***

Честита действителност, орли от… Орлов мост! И не чакайте на брега на реката да минат „ония“ трупове. Няма да е скоро. Най-много да се хързулнете и да цопнете във водата. Не бойте се, ще го опишем като традиционно българско водно хоро, достойно за Гинес. Репортажи, камери, микрофони, мустаци, потури, мачовци… Хем националния дух ще се укрепи.

Иначе е мрак. Навсякъде. Вълци вият – високо напрежение. Но не, защото е краят на ноември. Не. 

https://frognews.bg/novini/veche-smeshno-mrak-obgrashta-orlite-umni-kalpatsi.html

Предишна статия

Д-р Михайлов: Властта на Борисов е олигархат – с Домусчиев и Пеевски

Следваща статия

МУТРИ И МУТРИ – СЛЕД ОСТАВКАТА

Други интересни