Жени в ада, вечерно училище по корупция за магистрати и скъпите правозащитници

Автор: Няма коментари Сподели:

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Жени са превръщани в скотове, подложени са на невиждан натиск – психически и физически. Повече от четири месеца са в арест, който отговаря на всички критерии за ад. Споменаването на Евросъюза и правилата му е неуместно. Лишени от топла вода, свиждане, разходки и много други неща, жени се опитват да оцелеят.

На 16 септември, неделя, арестуваните Десислава Иванчева, доскоро кмет на „Младост“ и заместничката й Биляна Петрова споделиха през Жени Марчева от бТВ потресаващи факти за следствения арест. Иванчева: „Арестът е много по-вредящ на човек, отколкото затвора. Молим се за бутилка с топла вода, за да можем да се измием. Никой не обръща внимание на здравословните ни проблеми, на тормоза, на който сме подложени“.

 Биляна Петрова пък заяви, че ще отреже косата си и ще я дари за благотворителна кауза за жертвите на насилие. Тя е категорична, че срещу нея и Иванчева е упражняван и психически, и физически тормоз.

 Разказаното от двете жени надминава в дори отвратителната картина от турските затвори и арести във филма на Алън Паркър и Оливър Стоун по книгата на Уилиам Хейс „Среднощен експрес“. Тогава изнесените факти предизвикаха недоволство по цял свят, правителства и неправителствени организации, дори ООН поискаха подобряване на условията за арестантите и осъдените в Турция. И Анкара бе принудена да се съобрази.

 В книгата има такъв цитат: В Турция няма честни юристи. Те сякаш са завършили вечерно училище по корупция.

 Става дума за 70-те години. Четирийсет и повече години по-късно тук се случват дори по-грозни неща. В страна – член на ЕС! Какъв разпад на ценностите…

 Германия, Великобритания и други страни отказват да екстрадират българи, извършили дори тежки престъпления, заради нечовешките условия в арестите и местата за излежаване на наказания.

 Оставям настрана мненията и тезите дали Иванчева и Петрова са виновни или невинни. Това е работа на съда. Кое налага обаче две жени да бъдат малтретирани по такъв брутален начин?  

 Зам.-главният прокурор обича да се изявява пред камери и микрофони. Обича и да иронизира. Един негов цитат много точно разкрива ценностната му система: „Имам и една, така, препоръка ако позволите към всички колежки тука. Ще ме извините така за… леко… да не кажа нецензурното изречение, но ще ви препоръчам на всички колежки да не изхвърлят в контейнерите за боклук санитарни материали. [хихикане]. Защото логиката оттам следва санитарен материал, кръв, а не, извинявам се… [смехове] санитарен материал, клошар, кръв, убийство от шпицкоманда, ДНК експертиза“.  Казано е по време на заседание при главния прокурор Сотир Цацаров. Никой не го е прекъснал, нито упрекнал. Не мога да го коментирам.

 Питам се обаче: Къде са шумните активисти от Хелзинския комитет? Дали нямаше да са наводнили телевизиите, ако от условията в килиите се бяха оплакали ромки? Къде са другите организации, които уж защитават човешките права, в частност на жените? ТЕХНИЯТ БРОЙ У НАС Е НАД 40! Получават средства от бюджета, от дарения, ползват офиси и експертна помощ. Сред тях са Комисията за защита от дискриминация, Националното бюро за правна защита, Националният омбудсман,  Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Асоциация “АСУ – ДЕЛФИ”, Център за жени, преживели насилие, Център “Отворена врата”, Асоциация “ ДЕМЕТРА” и пр. и пр. 

Къде сте, бе, хора! Видяхме „патриотични“ протести срещу Истанбулската конвенция. Биг Брадър излъчва женски скандали и унижения, превръща в звезда осъден за трафик на жени и принуждаване към проституция, а народът се кефи. Слепи ли сте, глухи ли сте! Или умирате от страх пред българската прокуратура? Извършва се публична екзекуция на човешките права, трудно обяснима дори от извратен мозък, а вие се спотайвате! 

Презумпцията за невинност означава: „Всеки е невинен до доказване на вина“. Кой ще върне живота на тези жени, а вероятно и на други, за които не знаем, ако съдът установи, че са невинни? Какво преживяват близките им? Не е ли това една от причините хиляди да напускат България всяка година? Броят на осъдителните присъди срещу България в Страсбург за нечовешките условия в арестите и затворите расте. Политиците нехаят. Прокуратурата се държи арогантно и надменно. Жертвите страдат, някои гаснат… Плащаме всички. Недосегаеми и спокойни са единствено прокурорите, станали причина за тези присъди.

 Човешките права ли защитавате, скъпи (буквално) правозащитници или „завършилите вечерното училище по корупция“?

                                                                             Огнян Стефанов

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/jeni-ada-vecherno-uchilishte-koruptsiia-magistrati-skapite-pravozashtitnitsi.html

Предишна статия

Протест на българи от чужбина иска оставката на правителството

Следваща статия

КАЛЪП ЗА УЧИТЕЛИ

Други интересни