ГАТЬО СУЛТАНОВ В ЕДНО ПОЛИТИЧЕСКО ИНТЕРВЮ

Автор: Няма коментари Сподели:

–  Правя това интервю с вас, защото ми е интересно как един бивш член на БСП оценява преврата на 9 септември 1944 година. Има ли разлика в оценката ви преди да напуснете БСП, и сега, в 2018 година, след като сте в друга политическа партия? 

– Нямам никакво намерение да оценявам историята.Тя е такава, каквато е. Аз съм със социалистически, даже в някои случаи комунистически убеждения и това е причината да не съм член на Българската социалистическа партия, защото тази партия измени на принципите си и програмата си. —

– Какво предизвикват у вас фактите, че след 9 септември 1944 година Българската комунистическа партия избива регентите, 22 министри, 18 царски съветници, 67 депутати, журналисти и общественици, 47 генерали – общо 20 хиляди човека. Има статистика, че 9 933 човека са били в Белене, 11 122 са посъдимите, 22 531 са минали през затворите и лагерите, 14 647 са осъдени по политически причини. 

– Винаги има и черни страници в историята. Факт е, че са избити и десетки хиляди партизани, сподвижници и ятаци, които в повечето случаи са били млади хора в разцвета на силите си. 

– Кога научихте, че комунистите са взривявали черкви, че са организирали атентата в църквата „Св. Неделя”в София, където загиват 134 човека, 500 са ранени и по- късно част от тях умират от раните си – все хора от елита на България, че са пребивали хора да влязат в ТКЗС, че унищожавали дори съпартийците си? 

– За разлика от всички хора, занимаващи се с политика и превърнали я в бизнес в нашата община, аз съм завършил Политология и съм изучил из основи политическите идеи и движения от самото им създаване. Това ми е дало възможност да се насоча към партията, която би трябвало да изповядва сходни с моите принципи – свобода, равенство, братсво, солидарност и т.н. В собствената си история БКП е допускала много грешки, но все пак да не забравяме и социалните, икономическите и културни постижения, нека да не забравяме къде беше България преди 1989 година и къде се намираме сега. 

– Каква е истината? Изгониха ли ви от БСП или избягахте? Вие имахте там възможност за политически път нагоре! 

– Напуснал съм поради несъгласие с водената политика на местно и национално ниво. Не може системно да лъжеш трудещите се хора. Не може да се коалираш с когото ти падне, само и само да си във властта. Вижда се, че и без БСП продължавам да вървя напред и нагоре. 

– Как ви изглежда днес БСП, гледайки я отстрани? 

– Като разграден двор. Липсва последователност, няма идейна база, няма политики, които да увличат хора, изостават от събитията, залагат на популизма, липсват подготвени кадри и се налага да си „внасят” от други партии – като СДС например. Влизат в безпринципни коалиции. 

– БСП в община Хисаря се готви да превземе кметския стол и Общинския съвет. Не че сега Общинският съвет не е техен, защото мнозинството се формира от четиримата им съветници, ГЕРБ и „Коалиция за Хисар” при вземането на почти всички решения. Има ли вероятност социалист да седне на кметския стол? В изборите за местна власт през 2015 година те заложиха на Димитър Кацарски и изгубиха. Сега се говори за дами, които искат това място. 

– Нямат никакъв шанс. Даже ще изгубят едно или две места в Общинския съвет. Следващият кмет на Хисаря ще е мъж. 

– Г-н Султанов, социалистите не ви обичат, откакто напуснахте тяхната партия. Доказателство за това е предложението им да ви свалят от поста председател на Общинския съвет. Това пречи ли ви да живеете спокойно? 

– За БСП съм дал най-доброто от себе си, така както съм го правил винаги с това, с което съм се занимавал. Факт е, че след договорката с ГЕРБ и СДС, без никаква база и без мотиви бях сменен от човек, който до момента няма проведено заседание без закононарушения, от което страдат общината и хората. Живея спокойно, защото няма от какво да се срамувам.

– И така, какво е за вас датата 9 септември 1944 година? Къде щеше да бъде България според вас, ако не беше този преврат? 

– Няма как да знаем къде щеше да е България. Може би сме там, където трябва да сме. Всичко зависи от народа, властта произлиза от хората. Всеки народ си заслужава управниците.

                     Въпросите зададе Ирина Кирилова                ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

АЛО, ЛАПАЧИТЕ ОТ ГЕРБ – ДКС-ВАРНА, ПРЕТРЕПАХА СЕ ХОРАТА ОТ БЕЗОБРАЗИЕТО ВИ! ИНАЧЕ ЛЪСКАТЕ ЗА СВЕТОВНОТО ПО ВОЛЕЙБОЛ!

Следваща статия

07/09: Роден Тодор Живков… 07/09: Убит Георги Марков

Други интересни