С митинг-заря и възстановка започнаха тържествата по случай 133 години от Съединението

Автор: Няма коментари Сподели:

Тържествата по повод Съединението на България започнаха тази вечер в някогашното село Голямо Конаре, сега град Съединение. 

С митинг-заря и възстановка на моменти от събитията от 1885 година, довели до Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в града беше отбелязана 133-тата годишнина от подвига на героите. 

“Днес, 133 години по-късно, Съединението – това свято общонародно дело, си остава символ на патриотичен и революционен подем”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Заедно с народни представители от Пловдив и областта тя участва в тържествената заря-проверка по покана на кмета на общината Атанас Балкански. 

Председателят на парламента поздрави почетните роти, прие рапорта на командващия зарята и произнесе слово по повод годишнината. Рапорт на командващия зарята / БГНЕС По думите на Цвета Караянчева Съединението е венец на вековните усилия на българския народ да строши оковите на робството, свидетелство, че стигат „народните мишци и Божията воля“, за да се съберат в едно раздробените български земи. 

Тя отбеляза, че седем години разделят подписването на Сан-Стефанския мирен договор от пукота на първите пушки на северния бряг на Марица, които известяват, че Източна Румелия се присъединява към независимото Княжество България. 

“В тия броени години е стаена чутовна енергия, възкресила възрожденския плам и комитетския ентусиазъм на апостолите от 1876-та”, допълни председателят на парламента. 

“Стамболов и Каравелов, генерал Данаил Николаев и Захари Стоянов, Чардафон и Капитан Райчо и стотици знайни и незнайни сподвижници – вдъхновители на Съединението извършват безкръвно епохално дело, отечествена мисия, която няма нужда от родни „верноподаници“ и чужди покровители, а само от заклети родолюбци”, заяви Цвета Караянчева. 

“Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който изнася пред цяла Европа урок по национално единство”, подчерта председателят на парламента. 

Тържествата в град Съединение започнаха с панихида в памет на голямоконарците – участници в Съединението.

 За отбелязването на годишнината беше изнесено знамето на голямоконарската чета и с литийно шествие беше пренесено до площад “Съединение”.

Image title

                                        http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4607043/

Предишна статия

ОБРАТНАТА СТРАНА НА ХИМНА

Следваща статия

ДРУГАРЮ БОРИСОВ, НЕ СИ ДАВАМ МОЗЪКА!…

Други интересни