Моисей води своя народ в пустинята цели четиридесет години, за да заличи всички възможни спомени за Златния телец…

Автор: Няма коментари Сподели:

Моисей води своя народ в пустинята цели четиридесет години, за да заличи всички възможни спомени за Златния телец. Ако питате мен и този срок е бил недостатъчен, но това е дълга тема. По същия начин и българите бяха поведени към политическата пустиня и се въртят в нея вече двадесет и девет години. Ако следваме библейската логика ни остават още единадесет години демократичен поход. Единственият проблем остават водачите ни, защото те са нарицателно за всичко мерзко, гнусно и позорно.

За разлика от Моисей!

Ако има, обаче, жив символ на тоталитарната комунистическа власт, който е знаме на фалшивия преход към демокрация, това е Националната служба за охрана.

Луксозен кошер за специална селекция търтеи, с който гордо се закичва всеки български владетел от прехода. И какво друго може да бъде, след като това е начинът по който политици, държавници, бюрократи, съдии, главен прокурор и прочее властници, да усещат с цялото си незряло същество автентично, пълно и луксозно номенклатурно обслужване от държавата. Срещу волно, безотговорно и напълно излишно, от професионална охранителна гледна точка, разхищение на десетки милиони евро годишно. И само заради страстта да се чувстват недосегаеми, както се чувстваше старата комунистическа номенклатура в едно със семействата си.

Интересно за читателя е да знае, например, как се става началник на НСО. Има специални изисквания за заемане на тази лъскава длъжност. Ред, така да се каже. Все пак е генералска длъжност, пък и за заместниците е така.

За да стигнеш до звание генерал /някога и до днес/, трябва да си от „нашето тесто“. Да имаш предварително изготвен от роднини кариерен план, с който си запознат още от ученическите си години. Предимство е да си роден в българско социалистическо село. В семейство на партизани, ятаци или прогресивни партийни функционери.

Следва движение по най-малкото съпротивление, например да завършиш ВИФ, а не Военно училище.

Защо да се хабиш в бойни учения, денонощна подготовка и тежки караулни нощи. Пък и има риск – детето трябва да се пази! Завършваш ВИФ и без да си ходил войник те закичват с първите офицерски пагони. Готино, нали!? Следва разпределение в някой щаб. Наричахме ги щабни плъхове – безметежна кариера, придружена с всякакви пози на военна отговорност. Партията те понася на крилете и ставаш началник на почти всичко. За да се скрие факта, че всъщност си само учител по физкултура до четвърти клас. Следват „курсове“ у нас и в чужбина, с които се закичваш, като медалите на генералите от Северна Корея – от яката до петите. Курсове!?

Първата и последната крачка до днес е на партията-майка!

Затова по същество:

1. На какво правно основание охраняемо лице, в случая премиера Борисов, управлява транспортно средство, собственост на НСО? Има ли такава правна възможност или професионална логика в закона за НСО?

2. Кой носи отговорност при евентуален пътен инцидент?

3. Смисълът на охраната е защита от терористичен акт. Ако е налице изпълнение на такъв, а охраняемото лице управлява специализирания автомобил, каква е отговорността на екипа за охрана от НСО?

Датата е 21.07.2018 година, Шумен…

НИКОЛАЙ МАРКОВ                                                    Николай Марков                http://afera.bg

Предишна статия

„Защо 30 години крадете от наште пари? Защо прокудихте наште деца?“

Следваща статия

Чудният свят на животните отпреди милиони години по нашите земи в Асеновград

Други интересни