Три оставки, а после?

Автор: Няма коментари Сподели:

След оставките на трима министри Борисов се опита да демонстрира сила, отправяйки уж на шега различни предупреждения. Стана обаче ясно, че от следващите дни ще зависи съдбата на коалицията, а и личното му оцеляване.

default

Коментар на Полина Паунова:

Той се шегува, но пък демонстрира и безкомпромисност. Припомня, че и Цветанов е бил жертва на фалшиви новини за “незаконно дете във Велико Търново”. После изтъква, че той самият бил жертва на недостоверна информация, която била бич в световен мащаб.

Иначе – БСП трябвало да прояват “малко срам и морал”. Припомня колко пъти е подавал оставка и как се носи политическа отговорност. И натъртва, че най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ.

Анонсира мерки срещу превозвачите, с които да се засили безопасността на пътя. Споменава и за оставките на тримата му министри, но някак мимоходом. Наложило се – ето, Нанков би трябвало да стои и да пази пътя, след като имало жалби, а пък Валетин Радев не “изгърмял” заради катастрофата край Своге, а заради друга – тази с бащата на президента в Харманли.  И още: щял да обсъжда имената на новите министри с коалиционните си партньори от патриотите, но имал претенции към още министри. Но това също било междукоалиционна тема.

С това си слово по време на летния университет на ГЕРБ министър-председателят Бойко Борисов се опита да даде “урок”, но не на младежката партийна структура, както изглеждаше. А най-вече на своите партньори – и вътре в партията, и извън нея, казвайки им, че въпреки обезглавяването на три министерства все още е силен. И все още именно той е инструментът на властта, който раздава порциите (по Доган).

Първата криза, за която изглежда няма оправдание

А защо се наложи напомнянето, след като министър-председателят в други ситуации също е приемал светкавично оставки? Защото това е първата криза на ГЕРБ, за която изглежда, че оправдание няма.

Всъщност, с оставките на тримата министри – на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие, премиерът за първи път призна вина. Не че друг път такава не е имало, просто туширането ѝ е било по-лесно, или казусът е бил непонятен за широката публика.

Трима министри подадоха оставки: Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков

Трима министри подадоха оставки: Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков

Нима правосъдният министър Цецка Цачева не трябваше да напусте поста си заради безпрецедентния срив на Търговския регистър? Трябваше. Но широката публика не може да „докосне” историята. А в случая с катастрофата край Своге мъката на хората полепва по останалите избиратели. И става кристално и нагледно ясно едно – корупцията и нехайството убиват. И те няма как да бъдат приписани другиму. Защото пътят, чието състояние изглежда основният “виновник” за трагедията, е отговорност минимум на три правителства, в част от които дейно е участвал ГЕРБ. 

Всъщност, няма никакво значение колко министри на Борисов ще напуснат постовете си. Те ще бъдат заменени със самите себе си, защото: Каква е разликата между Николай Нанков и Лиляна Павлова, или между Валентин Радев и Румяна Бъчварова? Те винаги са били придружители на Бойко Борисов в различни ситуации. Затова и нямат значение. Значение има единствено фактът, че 17 души загинаха, а десетки семейства са унищожени. Това е трагедия, която зрителят може да докосне, и може най-накрая да се усети, че вината за това е политическа. А крачката от прозрението на електората до понасянето на отговорност от страна на самия Борисов е малка.

Признак на слабост

Затова и реакцията му бе светкавична. Обичайното за премиера импусливно действие да покаже на обществото “скалпа” на виновния – нещо, което бе типично за досегашните кризи – сега вече не изглежда като признак на сила, а на слабост. А това пък е причината, заради която патриотите анонсираха, че ще обсъждат да останат ли в правителството. Заявката им е следствие от уж невинната реплика на премиера, че и към други министри има претенции, с което явно се опита да им каже, че няма да позволи да бъде изнудван. Отново предупреждение е и любимата реплика на Борисов, че най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ. А това пък най-добре го знае Валентин Радев, който се оказа “уволнен” не за катастрофата край Своге, а заради тази с участието на бащата на президента в Харманли. Основателен въпрос тук е как изтекоха записите от камерите на кръговото движение в провинциалния град? Най-големият си проблем Борисов маркира само в едно изречение – за некачествения път, станал причина за 17 мъртъвци.

На прага на новия политически сезон министър-председателят изглежда слаб и уязвим. И това ужасно много пролича от всички предупреждения, които отправи уж на шега. Именно по тази причина идните дни ще са от решаващо значение – и то не за оцеляването на коалицията, а за личното му политическо спасение.

В България: управление от първо лице единствено число

Институциите в България не работят, защото постепенно се научиха, че всичко се случва само по лична заръка на премиера. Както е тръгнало, той самият ще трябва да съобщи и за смъртта на демокрацията, смята Полина Паунова. (31.08.2018)  

Ето защо в България винаги ще има такива трагедии

Всеки ден по българските пътища умират хора, а след катастрофи като тази край Своге държавата на мига се хвърля да решава проблема. Но така го решава, че всичко си остава постарому. Иван Бедров дава стряскащи примери: (30.08.2018)  

Така е с цяла България. Чудно е, че хард дискът още не ѝ е гръмнал

Сривът в Търговския регистър, макар и технически, показва огромен политически проблем: България не гарантира нормални условия за бизнеса. А държавата няма защитни механизми срещу самата себе си, пише Полина Паунова. (17.08.2018)  

  • Дата 01.09.2018

  • Автор Полина Паунова               https://www.dw.com/bg

Предишна статия

БЕЗВЕРНИКЪТ И МИСТИКЪТ. ВРЕМЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО. РЯДКО МРАКЪТ И СВЕТЛИНАТА СА СЕ СБЛЪСКВАЛИ ТОЛКОВА РЕШИТЕЛНО…

Следваща статия

Адвокат Хаджигенов: Дошъл е моментът да разрушим статуквото!

Други интересни