КОЛКО ОТ 22 957 298 ЕВРО ЗА ПЪТЯ „СОФИЯ –СВОГЕ“ СА ОТКРАДНАТИ?

Автор: Няма коментари Сподели:

КОЛКО ОТ 22 957 298 ЕВРО ЗА ПЪТЯ 

„СОФИЯ –СВОГЕ“ СА ОТКРАДНАТИ? 

ЕТО ГО СТАНОВИЩЕТО НА ИНСТИТУТ ЗА 

ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ: 

„КОМПРОМЕТИРАНА АСФАЛТОВА НАСТИЛКА“!

Ето го становището на Инситут за пътна безопасност за пътя, на който стана зловещата катастрофа в Искърското дефиле!

Становището е направено към 3 август т.г.

https://www.roadsafety.bg/становище/

катастрофа свогеПрочетете го и вижте снимките!

В задачката се пита: Колко от 22 957 298,00 евро без ДДС за пътя да откраднати?

СТАНОВИЩЕ

На Институт за пътна безопасност

Относно: състоянието на път II-16 София-Своге-Мездра

Път II-16 с обща дължина от 81,779 км. е т. нар. „Искърско дефиле“. Изключително живописен път и важна свързваща артерия по направлението Видин-София, особено когато Е79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца). В тези не редки случаи се използва Искърското дефиле като алтернатива.

В тази връзка с договор за строителство от 03.08.2011 г. е възложено изпълнението на „Рехабилитация и реконструкция на път II-16 от републиканската пътна мрежа“ във връзка с проект Транзитни пътища V, Лот 17. Стойността на този ремонт е 22 957 298,00 евро без ДДС /СМР + аванс/, а заложеният срок на изпълнение е 24 месеца + 365 дни за съобщаване на дефекти. Официално проектът за рехабилитация е завършен на 27.12.2016 г. (Официална информация получена по реда на ЗДОИ чрез Решение № РД-ОИ-55/23.08.2018 г.).

По информацията, предоставена на Института, става ясно и че „Агенция „Пътна инфраструктура“ е организирала провеждането на оглед на обекта от комисии с цел констатиране на всички гаранционни дефекти. Огледите са проведени и наличните гаранционни дефекти са описани. Тяхното отстраняване следва да бъде извършено от фирмата изпълнител на обекта – ДЗЗД „Трейс Своге“, като се планира това да се случи преди началото на зимния сезон.

Институтът за пътна безопасно извърши свой оглед и констатира следното състояние на ремонтирания за 22 957 298,00 евро без ДДС път към 03.08.2018 г.:

Разрушена асфалтова настилка при разклона за с. Скакля

Нарушено асфалтово покритие в близост до г. Бов

 На много места асфалтовата настилка е компрометирана и в лошо състояние. Това реално се е случило след по-малко от две години след завършването на обекта.

Експертите на института изпратиха запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година. От АПИ чрез Реш. № РД-ОИ-55/23.08.2018 г. ни предоставиха информация, че дейността по поддръжка се извършва от фирмата, поддържаща републиканските пътища в област София, до момента конкретно за този пътен участък от началото на годината са похарчени 33 906 лв. с ДДС.

ИПБ направи отново своя проверка за състоянието на пътя след извършеното почистване на стойност 33 906 лв. с ДДС и установи следното към дата 03.08.2018 г.:

В близост до г. Бов

В близост до гр. Своге

В близост до с. Церово

До г. Бов

Институтът за пътна безопасност няма да коментира стойността на ремонта на пътя или дали парите похарчени за поддръжка са похарчени целесъобразно, а ще отправи само един въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството:

– Уважаеми г-н министър, по този начин ли се грижите за сигурността на нашите граждани по републиканските пътища?

ИПБ“                                               afera.bg                                http://afera.bg

Предишна статия

Асфалтът на пътя-убиец беше износен. АПИ знаеше, но не направи нищо…

Следваща статия

Преди два месеца АПИ тествала участъка-убиец за 22 млн. евро, бил нередовен, но не взели мерки

Други интересни