МЛАДИТЕ И МОДЕРНИТЕ ХОРА НЕ СТРУВАХА И СТОТИНКА, СРАВНЕНИЕ С ДЯДО АСЕН. ТЕ БЯХА ВСИЧКО ТОВА ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВАМ, А ТОЙ – ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ИСКАМ ДА ПРИЮТЯ В ДУШАТА СИ

Автор: Няма коментари Сподели:

Това е дядо Асен. Той е на 72 години. Физик по образование, човек по рождение и бездомник по принуда.

Дядо Асен обитава улиците в „Кючук Париж“ – вежлив е. Говори на „Вие“, че дори си сваля шапката и леко се покланя на преминаващите жени. Той казва, че не е просяк, а скитник. Разликата е огромна.

Тази сутрин, идвайки към офиса, заварих три момчета от намиращата се наблизо гимназия да ритат раницата на клетия старец. По шокиращото беше, че наблизо минаваха десетки хора и всички услужливо гледаха на другата страна и удобно предпочитаха да приспят съвестта си.

След като „възнаградих“ най-наглото момче с един задвратник, и тримата се разбягаха, като за себе си чух такива епитети и определения, каквито до сега не съм и предполагал, че има. Върнах съдържанието в раницата на дядо Асен и му я подадох, заедно с небрежно сгънати 5лв. Човекът ме погледна благодарно, но после каза:

„Какво правиш бе, момче. Я си взимай парите. На мен за какво са ми? Ти си млад – ще заведеш с тях някоя девойка да изядете по една торта. Ще се смеете, па ще я целунеш после. Все хубави неща.“

Сетне старецът извади своето разпокъсано протмоне и изброи 50 стотинки и тръгна към близката машина, като ме прикани да го последвам. Дядо Асен купи едно кафе и с треперещи ръце ми го подаде.

„Ето, за благодарност от дядо ти Асен. Да го помниш с хубаво.“

После ми се усмихна. Широко и така, както нито един от нас не може да се усмихне – с чиста душа.

Старият човек се върна на своето сепаре, приютен в една от близките автобусни спирки и продължи със закуската си. А аз нямаше как да не изтръпна.

Младите, чисти (само тялом, разбира се) и модерни хора не струваха и стотинка, сравнение с дядо Асен. Те бяха всичко това от което се страхувам, а той – всичко това, което искам да приютя в душата си.

                                     Тихомир Костов                                http://afera.bg

Предишна статия

ПРЕДСТОИ БЛАГОТОВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

Следваща статия

Румъния: Стига произвол! Демокрацията изглежда другояче!

Други интересни